perjantai 8. marraskuuta 2013

Perjantaihupia: Satulansovitusta ja poniloimia

Kuulun siihen pieneen vähemmistöön, joka tykkää sovittaa satuloita. Se on hauskaa ja aina oppii jotain uutta eri satulamalleista ja hevosen anatomiasta. Oma silmä on harjaantunut jo kohtalaisen hyväksi ja tärkein juttu on usein se oma (hyvä) fiilis.

Salamalle tuli tuhannen taalan tsäänssi sovittaa tällaista Albionin estepenkkiä tänään. Satulassa on suora runko, mutta iso säkätila ja syvä istuin. Siivet kaartuvat myös tavallista enemmän eteenpäin. Satulaa pitäisi koittaa ratsain, jotta näkisi miten paino jakautuu. Näillä näkymin painopiste näyttäisi tulevan hieman liian taakse. Lisäksi sitä voisi kokeilla takaa korottavalla romaanilla, koska satula on ehkä hieman jopa liian leveä nyt. Satulan pituus on ok, vähän jopa siinä rajoilla. Myös selkärangantila on ihan hyvä. Salkulle voisi sopia paremmin K2-mallin estepenkki, jotka sopivat yleensä paremmin pyöreärunkoisille. Pallomahamalliselle myös S-kirjaimen muotoiseksi muotoiltu vyö olisi parempi, jotta vyö ei painu kainaloon ja vedä satulaa mukanaan lapojen päälle.

Tässä siis Albion Kontrol Ultima 16,5" / rungonleveys wide:Tämä satula on myös myynnissä... :)

Loppukevennyksenä Duke von Puken talviloimi, joka vihdoin saapui postissa - mieheni ensimmäinen kommentti oli, että se on ihan hirveä! :D Kuva hämää, loimi on oikeasti tummanliila ja siinä on erivärisiä palloja. 


23 kommenttia:

 1. En ole mikään asiantuntija mut onko toi satula ihan ihmeellisesti Salkun selässä..? vyö menee ihan takaviistoon, satula jotenkin killuu selässä kenollaan..? vai onko vaan kuvakulma tms hassu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei se sille sovikaan... :)
   Joko runko on liian kaareva (tämä yksilö on topattu keskeltä aika naftisti) tai sitten se on vaan liian kapea, jää edestä aikalailla ilmaan. Toki myös kuvakulma ja satulan malli hämäävät. Mutta hyvin suurella varauksella - jos satulaa nyt etsisin - suhtautuisin tähän. Voi olla, että yhden koon leveämpi olisi liian leveä. Vika on luultavasti siis satulan mallissa, on tarkoitettu korkeasäkäiselle. Salkulla on ns. normaali säkä, mutta sekin nysä on jossain jemmassa nyt.

   Poista
  2. aaa, okei! =) ihme et tämmöne puusilmäkin huomaa joskus huonon satulan =D

   Poista
  3. Harjoitus tekee mestarin tässä(kin) :D

   Poista
 2. voi ku duke näyttää söpölle tos loimes :D

  VastaaPoista
 3. Mahtava loimi! :D Minäkin sanoisin, että tuo on inasen kapea Salamalle ja ehkä tosiaan myös vääränmallinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla tuo malli aika kapeaa kokoa, nimittäin verrattiin tätä wideä K2:sen koulupenkin wideen ja ero on huomattava! :O No, tämä ihana satula olisi myynnissä... ;)

   Ja loimi on ihku. Onneksi se tuli, vähän jännitin tuleeko sitä vai ei. :D

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Jep! Uudehko merkki mulle, mutta aivan ihana loimi! Täältä niitä saa.

   Poista
 5. Voi jee, vähän ihku loimi Dukella! :D Mä oon yrittänyt ettiä Dumlelle suht. edullista kaulakappaleetonta sadeloimea ja Bucasilla on eräs loimimalli, mutta hitsi aina kun löytyy sopiva koko, niin sitten värivaihtoehdot ovat tyyliin pinkki tai violetti (itse en pidä yhtään violetista/lilasta).. Tahtoisin niin kovasti turkoosin, mutta ei vaan löydy.. tai jos löytyy, niin hinta on jo kolminumeroinen tai koko on väärä :P On tää varusteiden hankinta rankkaa.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne Bucaksen Freedom-sarjan loimien (oletan?) värit vaihtelevat kausittain, muistan pari vuotta sitten siellä olleen turkoosi värinä. :) Myös Horzella oli. Jospa se väri taas tekisi paluun, kuten nyt tulivat taas ihanat violetit ja liilat jutut takaisin... ;)

   Duksun loimi on merkkiä Shires ja se on siis tämä malli: http://www.galopp.fi/product/945/9332-tempest-original-180-combo-ulkotoppis. Mielestäni hinta-laatusuhde on todellakin kohdillaan tässä! Loimi tuli alle kahdessa viikossa.

   Poista
 6. Eikä, Pancho on NIIN kade Duken loimesta!! Hitsi kun tuollaisen löytäisi meidän pienelle pallomahalle, sille on vaan tosi vaikea löytää sopivan kokoisia kamppeita kun kroppa on kokoa shettis paitsi etuosa on tosi kapoinen (loimet edestä aivan liian isoja ja roikkuu), taas jos etuosa on ok niin loimi liian lyhyt. Suitsissa meillä on minishettis/shettis sekoitus (mm. poskihihnat minari, otsapanta ja turparemmi shettis) ja riimuissa varsakoko :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Duke on myös haastavan kokoinen, vaikka iso onkin. Jouduin nyt ostamaan sille toisen kierroksen loimia sisälle ja ulos ja kyllä oli haastavaa... :( Osa ei oikein istu, mutta menettelee. Onneksi nämä uudet ulkoloimet (tämä toppis, kokoa 95cm) ja Rainbuster (105cm) olivat onnistuneet ostokset, ne ovat melkein tärkeimmät loimet nyt. :)

   Poista
 7. voi että, ihana tuo loimi!! :'D

  VastaaPoista
 8. Aivan ihana Duke ja tuo loimi sopii sille tosi hyvin! :-) Minkä kokoisia loimia käytät Dukella ja mistä ostit tuon loimen? Minun ponillani kun on sillälailla, että jotkut 95cm fleeceloimet on liian pieniä, mutta jotkut taas on liian isoja kaula-aukosta. 105cm BestOnHorsen fleeceloimet on sille sopivia, mutta muut ei oikein ole ollut. Poni on siis säkäkorkeudeltaan 105cm.

  http://soffenblog.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa aiemmin on mainittu ko. loimen malli + linkki kauppaan, eli nettiputiikki on nimeltään Galopp. :)
   Dukella on loimet kokoa 95-105, useimmat 95-senttiset ovat edestä ahtaita ja vastaavasti 105-senttiset ovat helmoiltaan jo tosi reiluja, vaikka selkämitta on ok. Duke on myös 105cm korkea. :) Dukella on myös BOH:n fleeceloimi kaulaosalla (koko 105cm) ja se on ihan ok. Rainbusterista istui 105cm hyvin, kun taas Börjesin tallitoppis koossa 105cm on ihan valtava.

   Pitäisiköhän Duken pitää oma muotinäytös täällä blogissa? :D

   Poista
  2. Meilläkin Rainbuster toppaloimi on just eikä melkein sopiva Pippurille (kokoa 105cm). :) Voi, että ihastuin tuohon loimeen, mikä Dukella on! Minäkin haluan! :D

   Mulla ainakin kiinnostais Duken muotinäytös! ;) :D

   Poista
  3. Sieltä vaan tilaamaan, löytyi kivoja kuoseja eikä hintakaan ollut paha! :) Tuo Duken on siis kevyesti topattu ulkotoppis fullneckina. Kohtalaisen vaikea löytää shettiskoossa Suomesta.

   Pidetäänpä idea mielessä, pitänee pyytää assistentti paikalle.. :D

   Poista
 9. Aivan ihana tuo Duken loimi! Meilläkin on nyt menossa loimien uusimiskierros ja talvifullneck-loimi olisi tulevaisuutta silmälläpitäen haussa. Sopisikohan tuo malli B-welshillekin... Minullakin on turkoosi ykkösväri. Kuitenkin ulkoloimista vain yksi on sellainen, Bucasin kesäsadeloimi. Valitettavasti vaan loimi lakkasi hyvin äkkiä pitämästä vettä, että en tiedä ostanko enää tätä merkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Shires voisi mennäkin! Tosin edessä ei ole kauheasti säätövaraa... Mulla oli welsh B-tamma joskus ja sille meni 105-115cm loimet. :)

   Minulla myös huonoa kokemusa Bucasin Freedom-sarjan loimista. Muistaakseni kyllästinkin ne, mutta eivät silti pitäneet vettä. :(

   Poista
 10. IHANA toi loimi! :DD

  VastaaPoista