sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Tuhkatkin pesästä


Se siitä kuraruvesta. Sitä tämä kutka ei ollutkaan, vaan nyt epäillään vähän tujumpaa sieni-infektiota. Se on meidän Duke ja sillä kasvaa joku karvarousku päässä, kyljissä ja vatsan alla. Konsultaatio hoidon jatkosta lähti jo luottoeläinlääkärin puoleen. Meinasin niin pal lentää pyrstölleni, kun paksun villan alta paljastui vaikka mitä...

Nyt yhden yön jälkeen ymmärrän, mikä virka on talliloimella, mihin kuivikkeet eivät tartu. Haaveilen myös kaulaosallisesta fleecevuorilla varustetusta sadeloimesta. Se olis aika näppärä. Toppaloimiasiat ovat jo hoidossa, kiitos kätevän nettikauppamaailman.


PS. En ole Duken suosiossa nyt - eilen ensin pesu, föönaus, karvojen ajelu, pesu uudelleen... Aamulla sain suorastaan maanitella sen karsinanovelle!

17 kommenttia:

  1. meillä on kanssa muutamalla.. tuohan ei koskaan varsinaisesti lähde, mutta suurin osa on oireettomia. niihin sitten pamahtaa joilla heikentenyt vastustuskyky tai stressiä yms. Dukella voi hyvin johtua ruunauksesta ja sen myötä vähän heikentyneestä vastustuskyvystä.
    Suosittelen harjojen yms. desinfiointia esim. virkon-s:llä.
    tämä lämmin, kostea syksy on myös osasyyllinen miksi tätä nyt on liikkeellä. meillä tosiaan ajeltiin eilen kaksi ponia ja pestiin sen jälkeen eläinlääkäriltä saatavalla aineella ja viikon päästä pitäis ilmeisesti pestä uudestaan. yksi hevonen myös ajeltiin ja pestiin jo perjantaina.

    omiini ei onneksi ole puhjennut. en todellakaan halua Katinkalle mitään, ettei sillä aktivoidu phemphigus taas..

    jos ei fullneck sadeloimea tossa koossa löydy, niin esim. Wahlstenin rainbuster on aika hyvä irtokaulakappaleella. siinä on hyvä kiinnitys loimen ja kaulakappaleen välissä ja kaulakappaletta saa ponikoossakin. ostin juuri Katinkalle sellaisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, pääasiassahan nämä ovat maaperässä/hevosessa eläviä sieniä, mitkä sitten iskevät jos tulee hyvä tilaisuus. Nyt tuli, kun pikkumustan pallit lähti: Isot haavat, antibiootit ym. Muutenhan tämä poni on terve kuin pukki, toivottavasti jatkossakin. :)

      Huomenna mulla on suuri pesupäivä. Pesen ja desinfioin kaiken mahdollisen.

      Poista
  2. Edellisellä ponilla oli sieni-infektio, sai sen muuttaessaan uuteen talliin, siellä tallilla muutamalla hevosella oli ollut juuri kuraruven kaltaista ihottumaa ja patteja. Kun sama iski omaanikin satulan sovituksen seurauksena, niin otatin siitä näytteen. Sientähän se oli. Ohjeeksi saatiin pesu Imaverolilla ja sen jälkeen suihkepulloon tehdyllä Imaverol-liuoksella suihkuttelu ja harjaus päivittäin. Me myös klipattiin hoidon nopeuttamiseksi. Sieni lähti lopulta hyvin, mutta tuli pitkä loma, kun ne arat rupiset kohdat olivat juuri satulan kohdalla. :( Ja koko tallin hevoset (30kpl) pestiin Imaverolilla ja karsinat desinfioitiin, onneksi oi joku vähemmän agressiivinen sieni tarttumisen kannalta, kun vain muutama sairastui.

    Harmi kun en nyt tähän hätään löytänyt niitä kuvia meidän ponista sienitartunnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höh, kuvat olisivat kivoja! :)

      Imaverolia mäkin haikailen, toivottavasti saan reseptille sen. Olis ainakin tehokas. Toi on aika ärhäkkäästi levinnyt Duken hienossa talviturkissa (joka on nyt paskalavalle haudattu), jota toinen oli vaivalla kasvattanut. Karva oli kiiltävä eikä päälle huomannut mitään, vasta kun silitti/harjasi, löytyi isoja rupisia kohtia. Kun ruvet eivät ruvenneet irtoamaan useamman pesun jälkeen, päätin klipata tämän ja taisi olla ihan hyvä idea...

      Mitä nyt netistä lueskelin, niin sienikantoja on useampi ja joku niistä ei ole edes tarttuvaa laatua. Pitäisi juurikin ottaa näyte, missä kestää monta viikkoa. Samalla vaivalla sitten pesee ja putsaa kaiken, kuin odottaa ja antaa ehkä infektion vaan levitä.

      Poista
    2. näytteet ei aina edes anna positiivista tulosta, vaikka ihan selkeästi on sieni, näin meille eläinlääkäri kertoi. Meillä oli viime talvena yhdellä ponilla, joka pestiin ja hoidettiin jollain tökötillä, jota olisi pitänyt sitten myös uusia. omistaja vaan vei sen tökötin kotiinsa, eikä sitten tullut ponia hoitamaan eikä kukaan muukaan voinut hoitaa kun se tökötti oli siellä kotona -.- (tältä muuten otettiin se näyte joka antoi kuitenkin negatiivisen tulokset vaikka oli ihan selkeät oireet)
      klipattu on todellakin helpompi hoitaa ja myös havainnoida noita ihomuutoksia. tsemppiä pesuun, parin ponin tavarat nyt vielä menee, meidän tallilla vaan kun on yli kymmenen elukkaa..

      Poista
    3. Meillä näytteen tulos tuli aika nopeasti ja toki pesut aloitettiin heti ekalla käynnillä, kun oireet oli melko selkeät. Meillä ruvet alkoivat jo irtoilla ja iho niiden alla oli hilseinen ja kostea ja erittäin kipeä. :(

      Koetan vielä tänään kaivella niitä kuvia!

      Poista
    4. Heli: Kiitti loimivinkistä, päädyin nyt itsekin tilaamaan Rain Busterin ja kaulakappaleen siihen, mistään ei löydy fleecevuorillista kaulakappaleellista sadeloimia koossa 105cm... Saa nähdä, saako Salama kaulakappaleesta uuden leijan itselleen. Syö kaikki Duken loimet - tästä saattaa tulla aika kallis talvi! :D (kolme loimea jo tilauksessa...)

      Elina: Nämäkin lähtevät tosta keskeltä irti, kun ovat "kypsyneet". Eivät kuitenkaan samalla tavalla mitä kuraruvessa, mihin edellisessä vastauksessa viittasin. Klipperikin oikein imaisi ison karvaviitan/-laatan mukaansa aina, kun osui tuollaiseen kohtaan. Dukella on mahan alunen nyt kaikista kipein, en saanut sitä edes kunnolla ajeltua. :(

      Poista
    5. Toivottavasti saat eläinlääkäriltä pian sitä Imaverolia. Se oli tosi tehokasta ja kipukin katosi melko nopeasti. Meillä tosiaan oli ohjeena, että kerran pestiin ja annettiin vaikuttaa ennen huuhtelua (hyi sitä hilseen määrää!!!) ja sitten joka päivä Imaverol-liuoksella suihkuttelu, vaikutuksen odottelu ja harjaus. Tämä toimi tosi hyvin, toisethan vain pesevät pari kertaa tolla liuoksella.

      Hexocililla minä pesin ennen tuota Imaverolia, mutta ei tuntunut oikein purevan. :(

      Niitä kuvia en löytänyt mistään, höh.

      Poista
  3. Oi oi. Itselle tämä infektio on (onneksi) ihan tuntematon käsite. Ei näytä kivalta.. :/ Toivottelen pikaista paranemista! Mitähän Tahvo tuumaisi jos joskus joutuisin tehdä samat kaunessalonki-hoidot..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meidänkään lintukodossa ennen ole sieniä kasvateltu. Mut oppia ikä kaikki :)

      Poista
  4. Voi Dukea, toivottavasti saatte sienen selätettyä pian!

    Itse en oo Suomessa törmännyt tuollaiseen vaivaan, mutta aikoinaan kun olin Ranskassa töissä niin siellä oli hevosilla todella paljon sienitauteja, varmaan lämpöisemmän ja kosteamman ilmaston takia. Hevosista saattoi lähteä karva suurina laikkuina ja olivat aivan hirviön näköisiä. Mutta ihme kyllä silloinkaan sieni ei tarttunut minun hevoseeni, vaikka olis luullut että se muualta tulleena olisi herkästi sairastunut. Suokit ovat sitkeää porukkaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luinkin netistä, et siellä päin maailmaa ne on hyvin yleisiä. :( Nyt on taas syksy ollut pitkä ja hyvin kostea, nyt saa kaikki pöpöt hyvät elinolosuhteet.

      Poista
  5. Näyttäisi pälvisilsalta kun on tuommoista rengasmaista. Googleta ringworm. Hexocil-pesua, pesua, ja pesua. Pälvisilsahan voi tarttua ihmiseenkin joten tarkuutta hoitoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja Salamaa kannattaa kans samalla pestä, eiköhän se tartu siihenkin väistämättä :/

      Poista
    2. Joo, molempia on pesty juurikin tästä syystä. :) (onneksi se sujuu jo Salamaltakin...se pesuosuus meinaan)

      Nämä zoonoosit taudit ovat keljuja, mutta toistaiseksi ollaan vältytty ylimääräisiltä kutinoilta itse... Aseptiikka ja käsihygienia avainasemassa. :)

      Poista
  6. Jos oot vielä tallitoppista vailla, niin tällainen löytyi Galoppilta: http://www.galopp.fi/product/919/9341--shires-tempest-300-stable-combo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä! Galopista olenkin tilannut jo tämän toppiksen talveksi... :)
      http://www.galopp.fi/tuotekuvat/900x600/9332pilkut.jpg.

      Börjesiltä löytyi tallitoppis ja fullneck fleece, Hevosväylältä Rainbuster + kaulakappale 20% alella, siinä kai koko arsenaali nyt... Pitäisi ponipojan pärjätä, kun on aina puhdas loimi käytössä. :)

      Poista