sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Salaman viikko


Paluu kohti normaalia liikuntaa on aloitettu. Kolmessa kuukaudessa kunto laskee ja lihakset tippuvat, joten Salaman kanssa on lähinnä nyt kävelty ja jumpattu lyhyitä aikoja. Yllättävää kyllä, se on melko innokkaana mukana hommissa, itselleni ainakin lomamoodi jäi päälle vähän liiankin hyvin!
Tiistaina maastoiltiin pitkästä aikaa ratsain. Neljä kilsaa kävelyä ja Salama oli ihan SUPER. Se oli koko reissun rento, käynti oli käyntiä ja itseasiassa polvet taisivat notkahtaa vain kerran jostain pajupuskan aiheuttamasta järkytyksestä.

Samppa oli minulla narun päässä henkisenä turvana ja vaikka Samppa loikki heliumpallon lailla milloin mihinkin silkasta ilosta, pysyi Salama pelottavan coolina - kunhan sai mennä ekana.


En tiedä oliko kohtalon ivaa vai mitä, mutta lenkin jälkeen sanoin ihan vitsinä, että tämä on varmaan kipeä, kun käyttäytyi näin hyvin. Sitten se mokoma yskähti kerran.


Keskiviikkona ohjasajoa kentällä ja metsässä. Ei muuta raportoitavaa, mutta se mokoma oli ihan tyhjä vasemmalta ja yski kaksi kertaa hommien jälkeen. 

Ruokintaan valkosipulikuuri päälle ja itselle Somac - jospa tämä olisi vain joku ohimenevä köhä. Lämmönmittaus ohjelmoitiin aamuun ja iltaan, hevoselle siis.

Torstaina Salama vietti vapaapäivää. Tarhassa se tuli vastaan nokka räkäisenä ja ihan levossa se yskähteli jokusen hassun kerran. Pellolla se tonki juuria ja piehtaroi onnellisena hangessa. En osaa sanoin kuvailla, miten paljon silti otti päähän: Epäuskoisena maksimaalisen ketutuksen vallassa päätin odottaa huomiseen, josko köhä vaikka loppuisi yön aikana.

"Vaikka tekisit kaikkesi, voit silti olla ihan paska." oli päivän slogan.


Perjantaina hevonen oli pirteä, kuten kuluneina päivinä muutenkin, joten satuloin sen. Ratsain se oli tosi kiva, sain sitä vähän vasemmalle ohjallekin. Ravissa se liikkui letkeästi. Salama oli ihana ja satula oli kiva ja kaikki tuntui menevän ihan putkeen. Naama kuin auringolla taluttelin loppukäynnit metsässä ja tadaa - se yski muutaman kerran. Perkele.

Siispä soitto keuhkopolille ja oireiden kuvaus: Tämä on liian rauhallinen ja toimiva Salamaksi. Yskii satunnaisesti. Kuumeeton, lämpö seilannut 37-38°C välillä. Syö hyvin (näyttäis varsovan taas ihan kohta) ja liikkuu mielellään. Viimeisin antibiootti (Doximycin) loppunut tammikuun alussa, sen jälkeen ollut ihan super. 

Viimeksi samoilla oireilla päädyttiin antamaan useampi antibioottikuuri ja homma venyi erikoisen bakteeritulehduksen (mikälie klebsiella ja pari muuta) vuoksi melkein neljän kuukauden kierteeksi. Sitten eläinlääkäri kertoi (vähän kalliimmasta) operaatiosta, jossa keuhkoputkesta otetaan steriili näyte bakteeriviljelyyn. Kun se viimein tehtiin, löytyi oikea pöpö ja se saatiin vihdoin nujerrettua keltaisten, kivikovien antibioottipillereiden avulla. Ne olivat niin kovia, että ne hajoittivat uskollisen morttelinikin.

Yskäruljanssi kuluneena talvena söi aikaa, mieltä, rahaa ja vaivaa. Siispä verikokeet ja kaksoiskatetrinäyte otetaan suoraan ensi tiistaina ja toivotaan, että sieltä löytyy joku pöpö. Koska Salama on syönyt aika monta antilooppia lähiaikoina, voi vastustuskyky olla aika nollissa ja se on voinut napata jonkun viruksen tai bakteerin matkaan ihan mistä vain. Se ainakin olisi järkeenkäypää, kun kaikki muut elinolosuhteet ovat aika optimaaliset nyt.

PS. Salamalla oli vähän sanottavaa tähän. ;)

4 kommenttia:

 1. Voi itku, en tiedä mitä muuta sanoa. Toivottavasti nyt kuitenkin tämä tauti paranee nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä täälläkin toivotaan. Talven ruljanssi oli aika tuskaa, kun polle yski aina vain... :( Onneksi ei ole mennyt niin rajuksi nyt kuin silloin. Veikkaan jotain (virus)flunssaa, mutta se selvinnee tällä viikolla.

   Poista
 2. Voi elämä mikä tuuri! :( Samaa toivon kuin edellinen, eli toivottavasti tauti paranee huomattavasti nopeammin kuin tuo talven yskäruljanssi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano. :( Säilöheinä, ulkoilua lähes kellon ympäri, omaehtoista liikuntaa, kaikki pitäisi olla ns. balanssissa... Toki lohduttaa sen verran tieto, että nyt on flunssaa liikenteessä. Olisipa vaan sellaista. Salama tarvinnee jonkun vastustuskykykuurin nyt... :)

   Poista