keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Onko hevosen pakko maastoilla, osa 2


Lähes päivälleen vuosi sitten hakkasin (jälleen) päätäni seinään ja pohdin sitä, onko hevosen todella pakko maastoilla. Kyseisestä postauksesta tuli yllättäin myös yksi blogin luetuimpia kautta aikojen ja siitä syystä haluan ainakin vielä kerran palata tähän aiheeseen.

Kohde-eläimenä tuossa pohdinnassa oli nuori ruuna, jonka lyhyeen elämään oli ja on mahtunut ihan liian monta takaiskua. On tietyt normit, joita noudattaen hevosesta tulee yhteiskuntakelpoinen ratsu. Tämän kanssa ne normaalit normit ja rajapyykit saivat hyvin pitkälti jäädä, esimerkkinä vaikkapa ajo-opetus. Kun varsa oppii pienestä pitäen menemään oma turpa ekana maastoon kärryt perässä, helpottuu moni asia tulevaisuudessa kummasti, kun kärryt vaihtuvat satulaan ja ihmiseen selässä.

No, yrittänyttä ei laiteta. Voihan siitä elukasta tulla silti ihan kelpo kalu, vaikka nuoruuteen pari muttaa mahtuukin. Onni onnettomuudessa, että hevonen on pidetty ja rakas. Se myös tietää sen itse erittäin hyvin.

Kirjoitin lyhyen postaussarjan Salaman maastokoulusta, sen päätösjakson kaikkine vaiheineen löydät täältä. Syksyllä ennen flunssa-yskä-keuhkoputkentulehdus-mikäliebakteeri-hässäkkää saatiin alle muutama varsin asiallinen lenkkikerta yksin ja yhdessä. Suunnitelmissa oli maastoilla koko talvi ja nauttia toimivasta hevosesta. Kasvattaa kuntoa ja harrastella mukavasti siis.

Kappas, suunnitelma ei ihan ottanut toteutuakseen: No, kevät on jälleen täällä ja siunaus liikunnalle on olemassa. Sekään kun ei tämän hevosen kohdalla aina ole ollut itsestäänselvyys milloin minkäkin raajarikon vuoksi.


Muistan edelleen nuo viime kevään kerrat, kun oma tai jonkun muun hengenlähtö oli lähellä. En tiedostanut, miten paljon itse jännitän autoja: Vaikka vain talutin Salamaa, se aisti sen ja reagoi vastaavasti tosi isosti kaikkeen, mitä vastaan tuli. Rupesin jännittämään lisää noita tilanteita ja hengenvaarallinen oravanpyörä oli valmis.

Oli ajateltava asioita ja ratkaisuja. Oli tehtävä mielikuvaharjoituksia. Oli käveltävä tienreunaa mielikuvitusheppa vieressä ja oltava tosi cool. Jossain kohtaa mielikuvitusheppa vaihtui Salamaan, joka yhtäkkiä ei pelännytkään autoja. Ei, koska minäkään en pelännyt niitä. Sokea taluttaa rampaa-periaatteella retket tien toiselle alkoivat onnistumaan aina paremmin ja paremmin. Samalla minulle iskostui lopultakin kokonaan tajuntaan se, että tämä hevonen aistii ihmisen tunnetiloja tavallista vahvemmin.

Oli aika nöyrä fiilis, kun olin ensimmäistä kertaa tällaisessa tilanteessa koko hevostelu-urani aikana. Olinhan aiemmin maastoillut ja ratsastanut lähes millä tahansa hevosella, joka edes vähän pitää ihmistä selässään! Samalla hyvin pysäyttävää ja kun onnistumisia alkoi toistojen jälkeen tulemaan, kasvoi itsevarmuus pikkuhiljaa takaisin.


Kun tuli aikanaan aika siirtyä kotipihasta metsätielle ratsastajan kanssa, tuli Annista jälleen hyvin korvaamaton apu. Plääni on ollut vahvistaa Salaman itsevarmuutta niin, että kävelen itse ponin kanssa henkisenä tukena mukana ja otan tarvittaessa kopin, jos meno menee liian hurjaksi. Anni siis ratsastaa ja minä avustan maasta. Näin taakse on saatu jo paljon mukavia lenkkejä. Toki silloin tällöin maastoilen yksinkin, mutta kahdestaan tämä on aina mukavampaa.

Missä siis nyt mennään? Hevonen, joka vuosi sitten sai täydelliset kilarit poistuessaan postilaatikolta viisi metriä kauemmas, lähtee nykyään maastoon mielellään. Selkäännousu onnistuu nätisti vieraallakin maaperällä ja menomatka sujuu ponikaverin kanssa ilman 180 asteen käännösyrityksiä. Ruunan hermot kärähtävät vain, jos se ei saa kulkea ekana tai jos poni tulee liian lähelle. Maastoiluilme on vaihtunut sitruunan nielleestä uteliaaksi, korvat hörössä-tyypiksi. Yleisilmeeltään hevonen näyttää kovin rohkealta, vaikkakin polvet voivat vielä notkahdella milloin mistäkin syystä. Kotiinkaan ei välttämättä enää ole tulipalokiire, jos mörköjä ei tule liikaa vastaan. Eilen Salama käveli rennosti puolipitkin ohjin kotiin, ratsastaja selässä, letkan ekana. Se on paljon se.

Mitä tulee otsikon kysymykseen: Kyllähän se maastoilu onnistuessaan on aika huikeaa. Eli riski ja kaikki vaivannäkö kannattaa aina!

12 kommenttia:

  1. Hienosti ootte edistyneet :) Kyllä se siitä saattaa muuttua paremmaksi ihan vain iänkin myötä, kokemuksesta puhumattakaan. Ratsastan itse nyt vanhempaa friisitammaa, joka nuorena oli niin säikky maastossa että kukaan ei halunnut henkeään sen kanssa riskeerata. Nyt mummona ollaan aloitettu maastoilu uudestaan ja tamma on yhä epävarma mutta tarpeeksi rauhallinen, että osaavan kuskin ja rauhallisen toverin kanssa kulkee toimivasti maastossa (jossa ei kulje liikenettä, liikenteen sekaan tällä ei kyllä uskalla) :) Aika rauhoitti tätä tapausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuija! Et vissiin enää kirjoita blogia?

      Poista
    2. Jestas kun anonyymitkin tunnistaa :D En kirjoita kun en saa ketään kuvaamaan ja kuvatta ei viitsi kirjoittaa. Tutut lukee facebookista kuulumiset :)

      Poista
    3. Usein mitä enemmän nuo ratsain oppivat, sitä paremmin yllättävätkin asiat sujuvat. :) Salaman kohdalla tuo mahdoton pakoreaktio ja rodeointi on ollut ongelma, kaikkeen kun pitää aina suhtautua niin vakavasti. Ilo- ja kauhupukeilla on vissi ero. :D

      Poista
  2. Ootte edelleen mun idoleita tässä maastoiluuntotuttamisasiassa! Ja kiva oli lukea myös Tuijan kommentti yllä, sekin toi lohtua kun meillä maastoiluasia on vielä... no, on vaiheessa.

    On tosi vaikea perustella vieraille ihmisille, miksei muka voi maastoilla. Kun ei vain voi, kun se ei vain ole turvallista eikä mitenkään miellyttävää. Minua on aika monesti katsottu vinoon kun sanon ettei hevosellani voi mennä maastoon ratsain. Harvemmalla ihmisellä on kokemusta siitä millainen Oikeasti Säikky hevonen on.

    Huomaan itsestäni myös sen mistä sinäkin kirjoitit: Penan sätkyily on tehnyt minut tosi epävarmaksi varmankin hevosen kyydissä. Hevosen pieni jännittyminen tai jonkun asian tuijottaminen saa minut pelkäämään ja kramppaamaan. Olen tottunut siihen että jännittymisen välitön seuraus on takajalkapiruetti ja maailmanluokan pakeneminen suuntaan X. Minun täytyy kouluttaa itseni uudelleen ennen kuin voin olla hevoselleni rohkea maastoratsastaja. Maasta käsin en pelkää, ja se näkyy hevosessa tosi hienosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen tehnyt valtavan henkisen työn tässä asiassa - vieläkin on kohtia, missä pitää tsempata, mutta silti. Mindfulness lienee tämän hässäkän hieno nimi! :D

      Mutta joo. Usein minäkin taluttelen, kun maasta käsin tuntuma on parempi ja tällä hetkellä näin löytyy on enemmän keinoja, miten saada hevosen huomio takaisin. Joillain toisella voi olla ihan toisinpäin, niin yksilöitä nämä ovat.

      Tsemppiä teille harjoituksiin! Vaikkei olekaan koskaan tavattu, niin olette olleet ajatuksissa, kun on Salaman kanssa talsittu menemään metikköön. :)

      Poista
  3. Mä luotan pääasiassa näihin nelijalkaisiin mutta en enää noilla kahdella- tai neljällä pyörällä kulkeviin >:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se. :( Kesää odotellessa, kun alkaa taas moottoripyöräkausi... Ne vetää aika lujaa tässä suoralla. :(

      Poista
    2. Hei, nyt tuli jonkinsortin älynväläys... Noihin mopedikerhoihin vois olla yhteydessä ja toivoa että josko ne jäsenilleen kauniin terveisen välittäisi hevosten kohtaamisesta liikenteessä?www.tump.fi on ainakin yksi alueen päristelykerhoista ja siellä vaikutti olevan vallan asiallinen ja mukava some-henkilö. Paa niille pyyntö, aina se ois eteenpäin jos vaikka yhdenkin tavottaisi :)

      Poista
    3. Ei hullumpi ajatus! Pitääpä muotoilla joku kaunis kirjelmä. ;)

      Välillä tuossa ajelee pitkiä letkoja, siis selvästi jonkun kerhon ajeluita ne. He ajavat siististi, enempi tuo nuoriso ja yksittäiset hurjapäät sitten kaahailevat... Ihan ok mulle jos jossain moottoritiellä kokeilevat vehkeidensä rajoja, mutta että melkein taajamassa asutuksen keskellä, se on silkkaa idiotismiä. Ja juu, en mä noita laitteita vihaa, jos niitä käyttää oikein. :D

      Poista
  4. Siis toi eka kuva ja teksti :-D. Olen sitä nauranut jo pari päivää! Kiitos kivasta blogista. T. Vakkarilukija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä! Kyseessä vahinkolaukaus, josta tulikin itseasiassa aika kiva - kiitos hiihtäjän, joka ilmestyi horisonttiin juuri :'D Sekunti tuon kuvan jälkeen joku yritti tietty ottaa lähdöt eli tuolla ilmeellä on paikkansa. xD

      Poista