sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Pieni verenkuva


Verikokeet ovat helppo ja nopea tapa selvittää, mikä mättää. Jo olemassa olevien oireiden jatkoksi veriarvot kertovat nopeasti sen, minkäsorttisesti viasta kyse voisikaan olla.

Salamasta otettiin luonnollisesti verikokeet viime tiistaina, kun se flunssansa kanssa kävi tohtorin pakeilla. Sen kohdalla erityisesti tulehdusarvot kiinnostivat - sama kuin ihmisillä, virukset nostavat tulehdusarvoja hintsusti, mutta bakteeritulehdusten vuoksi arvot nousevat korkeiksi.

Näytepaketista saatiin mm. seuraavanlaisia tuloksia:

Fibrinogeeni 2.8 (viitearvo 1-4)

Fibrinogeeni on tulehdusarvoista se, joka nousee hitaiten ja erityisesti bakteeritulehduksissa (esim. paiseet).

Salaman osalta arvo on ihan OK. Hieman koholla, mutta jos nuupeus jatkuu, voi sen toki kontrolloida uudella kokeella.

SAA 43,1 (viitearvo 0-20)

Kyseinen arvo on vähän vastaava kuin ihmisten CRP, jota ei tosin tuolla nimellä hevosilla tutkita. SAA eli seerumin amyloidi-A on nopeiten reagoiva tulehdusarvo hevosilla. Tämän linkin takaa löytyy lisää tietoa aiheesta.

Arvo oli Salamalla hieman koholla ja kertoo sen, että jokin paikallinen tulehdus on päällä. Arvo on vielä maltillinen eli tauti oli tiistaina 15.3.2016 vielä alkutekijöissään.

Nukkavieru-Duke, saapas ja Salama viime keväänä.
Punasoluarvot

MCV 49.3 (punasolun keskimääräinen tilavuus, viitearvo 41.1-52.4.)
MCH 18.2. (yhden punasolun hemoglobiinipitoisuus, viitearvo 14.1-18.6.)
MCHC 36.9 (hemoglobiinin määrä litrassa punasoluja, viitearvo 32.8-37.3)

"Punasolun koon ollessa suuri, kertoo se anemiasta, joka todennäköisesti johtuu verenhukasta, B6:n, B12:sta, foolihapon tai niasiinin puutteesta tai siitä ettei hevosen elimistö pysty valmistamaan näitä vitamiineja. Jos punasolun koko on pieni, johtuu anemia yleensä raudan tai kuparin puutteesta." 
(Mc Gregor Veterinary Clinic, 2010)

Nämä arvot olivat Salamalla ihan vallan priimat. Punasoluja tutkimalla voidaan saada lisätietoja mahdollisesta anemiasta.

HCT 29 (viitearvo 30-47)
HGB 10.7 (viitearvo 10.7-16.5)

Jatketaan punasolulinjalla. HCT (hematokriitti) ja HGB (hemoglobiini) kertovat jälleen mahdollisesta anemiasta. Mikäli hemoglobiini on alhainen, voi syynä olla esimerkiksi pitkittynyt krooninen tulehdus, ravinnepuutos, sisäloiset tai jotkin imeytymishäiriöt.

Jostain syystä suomenhevosille ko. viitearvot ovat Hevostietokeskuksen mukaan alhaisemmat, joten Salaman kohdalla en olisi kauhean huolissani näistä arvoista, vaikka ne eläinlääkärimme käyttämän labrasysteemin viitealueeen alareunoilla roikkuvatkin.


WBC 7.09 (viitearvo 4.9-11.1)

WBC kertoo leukosyyttien eli valkosolujen kokonaismäärästä. Liian alhainen tai korkea arvo saattaa antaa viitteitä aktiivisesta tulehdusprosessista.

Salaman arvo sopii keskelle viitealuetta eli se on OK.

NEU 2.99 (viitearvo 2.5-6.90)
LYM 3.68 (viitearvo 1.5-5.10)

%NEU 42.2
%LYM 51.9

"Neutrofiilien ja lymfosyyttien suhdetta on käytetty jo vuosia hevosen terveydentilan seurantaan. Normaalisti neutrofiilien ja lymfosyyttien suhde on 60:40. Jos suhdeluku on vastakkainen (40:60), on kyseessä jonkinlainen akuutti stressi tai sairaustila, jonka yleensä aiheuttaa virus, kiputila, lihasongelma (tying up) tai matkustaminen. Jos suhdeluku muuttuu 70:30 tai 80:20, on se merkki kroonisesta stressistä, joka vaikuttaa suorituskykyyn."
(Mc Gregor Veterinary Clinic, 2010)

Tässä kohtaa huokaisin helpotuksesta: Vaikka suhdeluku onkin tällä hetkellä väärin päin, ei Salamalla ole esim. viitteitä krooniseen keuhkotautiin.

Salama ottaa lomailun vastaan ihan mielellään. 
Salaman kohdalla veriarvot näemmä kävelevät vahvasti käsi kädessä yleisen voinnin kanssa, joten itse hevosta seuraamalla nyt jatketaan tarhalepoa. Toivon mukaan pöpö talttuu pian ja päästään takaisin sorvin ääreen ihan kunnolla. Johan tässä ehdittiin jo vähän tottuakin työntekoon. ;)

6 kommenttia:

 1. Paranemisia Salamalle, hyvä, että saitte tonkin verran selville:)

  pollenkirjakarsina.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieli on kirkas hänellä kyllä, mutta sitten tulee väsy yhtäkkiä. Eiköhän se siitä.. :) Aamuisin mennään kauheaa tanssia ulos kyllä jo. :D

   Poista
 2. Oi ihania kuvia :D!

  Käyppäs kurkkaamassa munki blogi:
  Mona ja ponit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kuvat viime keväältä (maalis-huhtikuu), joten vanhoja tekstejä selaamalla löytyy paljon lisää... ;)

   Poista
 3. Mielenkiintoista. Ripellä oli lievää anemiaa verikokeissa kuukausi sitten, sillä nimenomaan punasolut oli isoja ja ell ei ollut asiasta kovinkaan huolissaan (kuulemma näyttää siltä, että keho on jo lähtenyt korjaamaan asiaa). Tästäpä sainkin sitten pikkuvinkin, että miten voisin vähän edesauttaa hemoglobiinin parantumisessa.. ;) B:tä siis ainakin lisätään kuuriksi ruokavalioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin kans, jos syöttäisi toisen purkin vitamiinia, just hiljattain kevään täydennyspurkki loppui. Eipä siitä haittaakaan ole. :)

   Poista