tiistai 15. joulukuuta 2015

Sampan vuosi 2015

Samppa maaliskuussa 2015.
Joka tytön unelma, oma musta ori. Sellaisesta minäkin pienenä haaveilin. :) Samppa Linna eli Canna's Fonzie liittyi porukkaamme maaliskuussa 2015.

Tukkaa, näköä, luonnetta - siinä on Samppa kuvailtuna lyhyesti. Tarkemmin määriteltynä se on todella herkkä ja energinen nuori ori, joka muuten rakastaa esiintymistä.

2-vuotiaan tavoin Sampan vuosi on kulunut lähinnä hengaillessa kavereiden kanssa. Silloin tällöin on kuitenkin matkustettu vähän maailmallekin keräämään kokemusta ja rutiinia.


Niin sanottu kisakausi alkoi toukokuussa match show'n merkeissä. Sinne mentiin lähinnä katsomaan, mitä nuori sanoo muista hevosista ja ennen kaikkea tytöistä. Paristaan Samppa sai punaisen ja reissu oli sinänsä yksi muiden joukossa: Hyvä kokemus ja silleen.


Näyttelykausi jatkui kuukausi myöhemmin Turun Ponikarnevaaliin, jossa järjestettiin shetlanninponien rotunäyttely.

Olin vähän murehtinut sitä, että Samppa on ehkä liian laiha, enkä kehtaa tuoda sitä näytille. Kuvista jälkeenpäin toki näin, että se oli hitokseen hienossa kunnossa. ;) Onneksi kuitenkin toin, sillä Samppa otti ja tempaisi mukaansa I-palkinnon, luokkavoiton sekä parhaan nuoren orin tittelin!Tänä vuonna näyttelykalenteri suosi meitä, sillä lähiseudulla järjestettiin lähes joka kuussa jotkut karkelot. Heinäkuussa matkasimme Mynämäen rotunäyttelyyn.

Samppa oli hieno, käyttäytyi hyvin ja sitä rataa, mutta tällä kertaa se riitti vain II-palkintoon. Luokkavoiton ja muut herkut vei Raisan ihana Minos. :) 

Kovalla kivituhkapohjalla vähän töpökavioinen Samppa ei liikkunut niin hyvin kuin olisi voinut, joten tämän reissun jälkeen sille päätettiin lyödä etukengät alle. 


Kesän kohokohta oli edessä elokuussa, kun shetlanninponien kansainvälinen näyttely järjestettiin Ypäjällä elokuun puolivälissä. Ai että jännitti!

Tavallisesta rotunäyttelystä poiketen KV-näyttelyssä mustat ja värilliset olivat omissa kehissään. Joka kehässä oli kolme tuomaria, jotka antoivat ponille joko kultaa (I-palkinto), hopeaa (II-palkinto) tai pronssia (III-palkinto). Lisäksi jokainen poni sai ison keltaisen osallistumisruusukkeen. Kirjallisia arvosteluja ei näissä karkeloissa jaettu.

2-vuotiaissa mustissa oreissa oli paikalla kolme osallistujaa. Heti ponien mentyä kehään tuomarit sijoittivat ne haluamaansa järjestykseen ja yleensä tämä järjestys piti loppuun asti. Yksilöarvostelu oli lähinnä sellainen pikainen piipahdus tuomareiden edessä.

Oma vuoro oli äkkiä ohi ja tällä kertaa Samppa jäi luokassaan sijalle kolme. Tuomareilta olisi mielellään kuullut jonkun perustelun päivän järjestykseen, nyt koko rahan edestä saimme kommentin "welldone". Vasta kehän ulkopuolella kurkkasin ruusukkeen väriä ja sanotaanko näin, olin hieman hämmästynyt. Se oli sellainen kakkanruskea siitä keskeltä eli ruusuke tulkittiin pronssiksi. No, näin tällä kertaa.Arvostelulajista toiseen: Syyskuun puolivälissä ohjelmassa oli laatuponikilpailu. Tällä kertaa se järjestettiin Hämeenlinnassa, joka puitteiltaan oli varsin kaunis ja  toimiva paikka. 

2-vuotiaana Samppa osallistui kokelasluokkaan eli päivän suoritettavat osuudet olivat irtohypytys sekä rakennearvostelu. Askellajikoe suoritettiin lisäksi samaan aikaan maneesissa irtohypytyksen lomassa.

Samppa esiintyi numerolla kaksi. Se oli lopulta ihan kiva numero: Samppa palkittiin 2. parhaana 2-vuotiaana shettiksenä! Luokassaan se notkui pitkään jopa sijoituksessa kiinni, mutta lopulta isot ponit jyräsivät ja meidän sijoituksemme oli 10./21. Ei lainkaan huonosti siis!

Tästä voikin päätellä, että jokainen osio sujui vallan mukavasti. Erityistä iloa toivat askellajikokeen laukkapisteet, Samppa sai laukastaan arvosanan 9,5!

Näissä karkeloissa iskimme myös silmämme erääseen kimoon connemaraan, joka sittemmin myös muutti meille, vaikken mokomaa olisi ikinä uskonut tapahtuvan!Vuoden viimeinen rutistus oli edessä Littoisissa, Hippoksen tamma- ja varsanäyttelyssä 17.9.2015. Rutiinikeikka ja tietynlaiset odotukset, jotka tällä kertaa täyttyivät.

Pisteet 8-8-8,5-8-8-8-8-7,5-7-8-7,5 riittivät hyvään II-palkintoon - niin hyvään, että ykkönen jäi puolen pisteen päähän! Olisitte nähneet ilmeeni, kun kasvattaja tämän faktan kertoi! :D No, palkintoluokkaa arvokkaampi on tuo tasaistakin tasaisempi pisterivi, johon olen vallan tyytyväinen. 


Samppa on siis tehnyt varsin hyvän "kauden", jos näin voi sanoa. Yhteinen alku ei ollut meilläkään kauhean ruusuinen, mutta alun vaikeudet on kummasti saatu käännettyä voitoksi. Näyttelyistä se on kerännyt niin sanotusti koko sarjan, mutta sitäkin suurempaa kiitosta annan ponin kultaiselle luonteelle ja toimivuudelle. Se matkustaa aina nätisti, odottelee kopissa, on helppo käsitellä vieraissakin paikoissa ja toimii muutenkin kuin ajatus. Orina se kyllä juttelee kovin, muttei tee mitään tyhmää.

Ensi kevättä jäädään siis jännityksellä odottelemaan. Jos suunnitelluista koitoksista selvitään, saa operaatio Jappeloup alkunsa...

4 kommenttia:

 1. Onpas se kasvanut lyhyessa ajassa, hyvin huomaa eron ensimmaisen ja viimeisten kuvien valilla! Taytyy muuten sanoa, vaikken usein kommentoikaan, blogisi on kylla ehdoton lempparini hevosblogeista! Yleensa tykkaan vain treenaavien ja kilpailevien ratsukoiden blogeista, mutta tama vie kylla voiton niistakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva laittaa yhden kesän kuvat pötköön ja katsella, mihin suuntaan kehitys on mennyt. Nopeasti nuo pienet kasvavat, muuta en voi sanoa! :D

   Kiitos kommentistasi, piristi kummasti aamua. :)

   Poista
 2. Hieno on Sampan vuosi ja varmasti paljon hienoa tulee lisää :) Jäämme odottelemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä toivotaan. ;) Jos vielä kerran jaksaisi tuota "näyttelyleikkiä" yksien isojen skabojen verran, viime kesä oli kyllä sen osalta työntäyteinen! :D

   Poista