maanantai 28. syyskuuta 2015

Happy monday


*Ihan vaan kuulumisia ja muistiinpanoja kivasta harjoituksesta kivan hevosen kanssa*

Tämän maanantain pelastus oli ehdottomasti se, että pääsin pitkästä aikaa pienen ja näin syksyn korvilla kovin karvaisen ratsuni selkään. Mieli lepäsi ja otsassani törröttänyt mailin mittainen juttu katosi jo alkukäyntien aikana.

Salama huilasi tässä vajaan pari viikkoa eli otti tavallista kevyemmin. Vasen etukavio, josta kenkä on lähtenyt loppukesän aikana liian monta kertaa, tuntui vaivaavan aina vain. Heti kun kenkä pysyi viikon tai pari jalassa, hävisi arkominen. Jaloissa ei muuten näkynyt tai tuntunut mitään normaalista poikkeavaa. Nyt viime kengitykseen tehtiin pieniä muutoksia ja kavioon vaihdettiin muovipohjallisen ja silikonitäytteiden tilalle nahkapohjallinen. Lisäksi kenkä kuumasovitettiin, mikä paransi sen istuvuutta heti. Ikävä kyllä hevosen kengityskäytös etupäätä naulatessa oli niin huonoa, että mieli veti mustaksi moneksi päiväksi. Eläinlääkärin kanssa tultiin siihen tulokseen, että pieni huili tähän väliin lienee fiksuin veto, jottei hevonen hajoita mitään muuta paikkaa säästellessään tuota tähän asti terveintä jalkaa. Nyt huili jatkuu vielä vajaan viikon rokotusloman merkeissä. Salama on saanut usein pienen kuumeen rokotuksesta, joten liika varovaisuus ei lainkaan ole haitaksi.


Tänään satuloitavana oli rauhallinen ja levollinen Salama. Tarkoituksena oli hieman tunnustella, millä fiiliksellä se kulkee. Sitä ei tuntunut lainkaan harmittavan se, että satula ja suitset lähestyivät sitä pienen paussin jälkeen. Päinvastoin se tuntui jotenkin yli-innokkaalta ja sitä se oli myös ratsastaessa: Herkkä pohkeelle, reipas ja muutenkin harvinaisen toimiva. Enempi vikaa löytyi satulan päältä, tietty.

Alkuverkassa tein pääty-ympyröitä. Vähitellen pienensin ympyrää isoksi voltiksi ja siitä vielä kerran pienemmäksi voltiksi. Yritin keskittyä jälleen siihen, että hevonen kantaa kaulansa eli tänään(kään) en halunnut ratsastaa maneesilanalla.

Kentän keskipisteeseen laitoin kahdesta tynnyristä portin, joka toimi samalla ison kahdeksikon keskikohtana. Vähitellen jäätiin ikään kuin ympyräkahdeksikolle niin, että joka toiseen kulmaan tehtiin pieni voltti ja joka toiseen takaosamainen käännös. Ratsastin vähän niin kuin aitaa päin niin, että turpa oli jo lähes aidassa kiinni ja siitä pysähdyksen kautta käänsin etuosan sisälle. Tämä harjoitus jäi mieleen vuosien takaa yhdeltä Helkyn tunnilta, kun harjoiteltiin kulman ratsastamista. Siinä hevosen on todella pakko laittaa ulkoetujalkaa vähän ristiin ja käyttää sisätakajalkaa astuakseen kulmasta tasapainossa pois. Pysähdys ratsastajan pyynnöstä taasen estää hevosta ennakoimasta.

Ravia otettiin loppuun ihan vaan koemielessä, niin suoralla uralla kuin isolla kahdeksikollakin. Luonnollisesti takapäässä oli pientä alkujäykkyyttä, mutta Salkku vertyi suht nopeasti ja mikä parasta, etupään liike oli vallan kelvollista!

Huomenna sitten tutkitaan nuorison hammaskalustoja. Duke saa myös pikkuhiljaa sisäänajaa uudet menomononsa, näistä tulossa ensivaikutelmafiiliksiä myöhemmin!

Duke, joka on vielä suht karvaton. Odottakaa muutama viikko ja kuvissa näkyy musta jääkarhu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti