tiistai 24. kesäkuuta 2014

Tuotetestausta: Loisposti


Eihän se ole juttu eikä mikään kerätä kakkapalloja minigrip-pussiin, viedä ne joko klinikalle tai postittaa labraan, mutta silkasta mielenkiinnosta halusin kokeilla "all in one"-pakettia, Loispostia. Paketti sisältää postikulut, näytepussin ja -laatikon, lähetteen sekä madonmunamäärityksen yhdelle hevoselle. Se sisältää myös kirjalliset ohjeet.


1. Tilaa Loisposti internetistä. Sähköpostiin tuli lasku, jonka maksettuani noin viikon kuluttua kotipostilaatikkoon tipahti Loispostiloota.

2. Aloita kakkajahti. Tee se mielellään niin, että sinulla on alle puoli tuntia aikaa, ennen kuin päivän posti lähtee.

Hevoset ovat laitumella. Odota, että ne kakkaavat. Voin kertoa, että kun sitä odotat, ei tapahdu mitään. Vihdoinkin, jo kun melkein torkut autossa, näet hännän hulmahtavan sivuun ja tuoreiden munkkien tipahtelevan kakkanurkkaan.

Ryntäät autosta laitumeen, saat sylillisen yli-innokkaita varsoja vastaan, jotka toki ovat äärettömän kiinnostuneita rapisevasta näytepussista. Joku anastaa taskustasi kumihanskan. Toisesta häviää pian toinen. Revi vinyylihanska mielellään kokonaisena pois hevosen kiduksista.

Kun löydät oikean höyryävän kasan, nappaat pari palloa talteen ja kun olet niitä näppärästi asettamassa pussiin, nappaa yksi läsipää pussin reunasta kiinni. Pussi repeää, mutta nopeat ensiapuliikkeet saavat kakkapallot 2kpl pysymään muoveissa. Ukkoskuuro alkaa, sataa kaatamalla. Kiiruhda autolle. Aseta kakkapallot rikkinäisessä pussissa takapenkille käsilaukun viereen. Aja kotiin ja ihmettele p*skankäryä.


3. Pussita näyte. Tässä tapauksessa uudelleen.

4. Täytä lähete.


5. Teippaa pakkaus kiinni ja toimita se postiin. 

6. Jää odottelemaan vastauksia. Niiden pitäisi tulla sähköpostitse viikon sisällä.

12 kommenttia:

  1. Olen itse tehnyt kanssa kerran tuollaisen Loispostin tyylisen, mutta se oli vain tarkoitettu mille tahansa näytteille (veri-, lanta- yms). Tein ohjeiden mukaisesti, postitin ja sain tulokset. Paperin piirretty pelkkä nolla, that's it. Hetken aikaa hämmästeltyäni ja muilta hevosihmisiltä kysyttyä sain selville että näytteissä oli siis 0 munaa. Hienoa, eikö vain! Viikkoja kuluu ja Speedyllä on kamala suttuinen talvikarva, ei pudota kunnolla. Hevonen laihtuu ja näyttää muutenkin kamalalta. Ekstravitamiineista ei hyötyä. Kilautin ell:lle, joka käski heti ensimmäisenä madottamaan. Madotuksen jälkeen kas kummaa talvikarva alkoi tippua, kesäkarva kiilsi ja hevonen palasi "takaisin henkiin". Tarinan opetuksena siis että en luota noihin näytteisiin vaan madotan ihan samalla rytmillä kuin ennenkin. Toki etenkin nuorille hevosille tuo on varmaan hyvä tapa jos se on ennenkin toiminut, mutta jos Speedyä nyt on normaalisti madotettu jo reilusti yli kymmenen vuotta niin eiköhän se vastustuskyky ole mitä ole. Panchon kanssa ollaan toistaiseksi madotettu sillä rytmillä kun se on vielä niin "vauva", pitäisi nyt harkita uskaltaisiko taas luottaa näytteisiin vai tehdäkö ihan normaalilla rytmillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin luotan enemmän hevosen ulkonäköön ja oireisiin kuin yhteen yksittäiseen näytteeseen, mutta ikävä kyllä täällä nykyään on "vähän pakko" ottaa kevätpuolella ensin näyte. Jos hevonen voi hyvin ja näyte on puhdas, niin voi olla huoleti, mutta syksyllä ja/tai alkutalvesta madotetaan sitten kuitenkin. Jokaisella on vähän matoja, mutta ongelmia niistä tulee vasta sitten, kun niitä on liikaa. Resistenttejä kantoja on täällä Suomessakin jo jonkin verran, ikävä kyllä.

      Itse olen sikäli onnellisessa asemassa, että tiedän molempien loishäätöhistorian tismalleen ja se helpottaa elämää kummasti. Samoin myös ympäristö on toimiva, eli pieni talli, päivittäinen tarhojen siivous jne., joten madoilla ei ole kivaa täällä. ;)

      Poista
  2. Olisikohan tämmöistä systeemiä hevosen kolien mittaukseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm... Ihan kuin olisin joskus kuullut? Ainakin näytteitä voi lähettää samaan tyyliin omatoimisesti. Ei ole ollut tarve, niin en sen tarkemmin muista.

      Poista
  3. Eikö toi loisposti oo kamalan kallis systeemi? Mä olen aina laittanut tavallisessa pahvilaatikossa koko porukan kakat omissa minigrippusseissaan Movetille kuopioon ja lähetteetkin olen käsin rustannut tyhjälle A4-paperille. Postitus ei maksa mitään ja tutkimus hintakin on muistaakseni alle 14euroa per turpa (ainakin viime talvena).

    Tulokset on olleet kaikkea 0-800 väliltä. Kerran vuodessa olen tämän yleensä suorittanut ja muuten madottanut siis kaksi kertaa ja kolmannen jos testi on aihetta antanut. Ja tietysti ylimääräisen kerran muuten, jos on ollut tarve. Mutta eihän näissä testeissä ilmeisesti edes ilmene kaikkien matojen munia, vain tietyt lajit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se nyt vararikkoon vie, ihan silkasta uteliaisuudesta sen tilasin ja koitin. :) Helppoa, kun ei tarvitse postissa kikkailla eikä tulostella lippuja ja lappuja mukaan.

      Olen myös toiminut noin miten kerroit, eli kerran vuodessa (keväällä) näytteet ja madotus mukaan. Olen lähettänyt ne kirjeenä Ellabiin, josta on aina nopeasti (= seuraavana päivänä) tullut vastaus,

      Meillä näytteet keväisin ovat olleet aina 0. Viime syksynä osallistuttiin madonmunatutkimukseen, johon lähetettiin samaan tapaan näytteet. Silloin Dukella oli tulos muistaakseni 300 epg, Salaman näyte puhdas. Syksyisin ovat saaneet joka tapauksessa matolääkkeen nyt parin vuoden ajan. Ihan pienenä tiuhempaan, parin kk välein ja vähän myöhemmin sitten keväällä ja syksyllä.

      Testeissä ei näy kaikki madot ja aikalailla tuuristahan ne ovat kiinni joka tapauksessa. Paras olisi kerätä kolmelta päivältä näyte, joka säilytetään jääkaapissa odottelemassa.

      Poista
    2. Jossai messuilla noita esiteltiin ja minulle jäi mielikuva, että olipa kallis boxi yhden hevosen näytteelle...

      Jipulla tosiaan oli muistaakseni kerran tulos 800, vaikka koko ajan olen säännöllisesti sitä madottanut. Toisaalta se, että tulos on 0, on hämäävä, koska luultavasti hevosilla on aina jokatapauksessa jonkin verran matoja. Itse olen tehnyt tuota, että kerään näytteet kolmelta päivältä ja lähetän (isäntä tykkää, kun jääkaapissa on hevosen kikkaroita laatikkossa) :D

      Poista
    3. E tuo halvin olekaan, en väittänytkään muuta. Mutta ihan kätevä, varsinkin jos ei ennen ole näytteitä lähettänyt. Tuli kokeiltua. :)

      Onhan nuo sikäli vähän harhaanjohtavia nuo näytteet, kun sillä kertaa munia ei kakkakasasta löydy, mutta ainakin se antaa osviittaa.

      Poista
  4. Minä olen käyttänyt Ellabia ja Movetia, tuon Loispostin olen hylännyt kalleuden takia.

    Varsat ja nuoret hevosethan suositellaan joka tapauksessa madottelemaan säännöllisesti, ja myös aikuisten hevosten pitää saada syksyisin heisimatolääke koska ne ei näytteessä näy.

    Meillä on tähän asti kaikki näytteet näyttäneet aina nollaa, ja olen miettinyt voiko tulokseen luottaa. Mutta toisaalta meilläkin on pikkutalli jossa hevoset ei juuri vaihdu, tarhoja siivotaan jne. Isommilla talleilla asia on varmasti ihan eri. Kuitenkin pienellä varauksella suhtaudun noihin näytteisiin ja madotan kyllä hevosen heti jos sillä on jotain matoihin viittaavia oireita, vaikka näyte puhdas olisikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri olen toiminut, kuten edellä jo kirjoitinkin.

      Tätä ohjeistusta meillä noudatetaan: http://www.hevoslaakari.fi/ohjeita-omistajille/.

      Poista
  5. Minäkin kerran keräsin kikkareita keskellä yötä ja vein näytteet aamulla labraan. Labra otti ne vastaan, mutta kun piti tulokset saada, alkoivat vinkumaan eläinlääkärin lähetettä, muuten eivät kerro mitään. Ell oli sitä mieltä, ettei sellaiseen paikkaan kannata mitään näytteitä lähettää ja jouduin vinkumaan häneltä lähetettä, jotta sain tulokset. Ne oli molemmilla 0 ja en oikein usko, että piti paikkansa. 0 lienee aika mahdotonta saada, paitsi jos joku on mennyt pieleen. Aina terveessäkin hevosessa sen verran matoja on. Samaan paikkaan en kyllä lähetä enää ikinä mitään. Madotan kerran vuodessa syksyllä tai jos näyttää siltä, niin useammin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höh, olipa huonoa tuuria. :/

      Kyllähän ne näytteet voivat nollaa näyttää, mutta sokeasti niihin ei tosiaan aina kannata uskoa, varsinkaan jos hevonen oireilee jotenkin.

      Poista