maanantai 23. kesäkuuta 2014

Hevoset laitumelle - loma omistajalle?


Muuan keskustelupalstalla käydään kesäisin kiivasta keskustelua siitä, miksi tallivuokra ei laske kesäajaksi, kun hevoset ovat laitumella.

Niin. Nehän vain ovat siellä. Keväällä jokin suurempi voima tipauttaa sadepilvestä ensin joko oman tai vuokratun pellon ja aidat ja niittää tarvittaessa heinänkin, kesällä sama "joku" hoitaa vesihuollon, hevos- ja aitatarkastuskierrokset, ruokinnan ja niin edelleen. Meillä ei ole vuokra-asukkeja, mutta jos olisi, tallivuokra pysyisi tismalleen samana koko vuoden.

Laidunrumba on ainakin itselleni joka kesä suuri stressi. Ensinnäkin, meilläkään hevoset eivät ole välittömän näköyhteyden päässä. Siihen on pestattu ulkopuolisia silmäpareja, jotka vapaaehtoisesti pitävät kirjaa laitumen tapahtumista yötä päivää. Kutsumattomat vieraat pysyvät poissa, mutta kaikki narut eivät silti ole omissa käsissä. Kotipihassa hevoset ovat aina oman valvovan silmän alla ja siihen totuttuaan muihin vaihtoehtoihin on vaikeaa tottua. Kuitenkin laitumelle niiden on päästävä. Sehän on sanomattakin selvää. 


Koko rumbaa edeltää luonnollisesti vuokralaitumen saanti. Kun se on varmaa, täytyy jonkun aidata koko ala. Ennen aidantekoa pitkä heinä niitetään aidan alta käsin, koska muuten sähkö ei kierrä. Ponin ansiosta lankakerroksia saa olla useampi, tänä kesänä niitä viriteltiin osaan laidunta neljä kerrosta. Kulmiin ja tiukkoihin paikkoihin nakutetaan puutolpat. Koska pelto on erittäin epätasaista, tehdään koko homma käsin ilman konevoimia yhden tai kahden naisihmisen voimin.

Kun parin hehtaarin osalta aita on valmis, pitää viritellä akkupaimen toimintaan. Pitää tarkistaa, että sähkö kiertää joka puolella. Vielä kerran pusikot, pajupuskat ja heinät aidan tieltä poistetaan. 

On aika tipauttaa hevoset laitumelle. Ensimmäiset päivät niitä tarkkaillaan intensiivisemmin mahdollisten karkuyritysten varalta. Aidan kunto tarkastetaan joka päivä ja tarvittavat toimet tehdään samantien.


Vesihuolto tuo pikkulisänsä tähän rulettiin. Se tapahtuu autolla ja hellepäivinä useamman kerran päivässä. Kokemuksen syvällä rintaäänellä monia vesiastioita ei kannata täyttää valmiiksi, koska ne keräävät levää ja yksi poninpallero uittaa kavioitaan isossa paljussa. Siksi olen päätynyt pitämään maksimissaan kolmea 40 litran astiaa hevosella ja ponilla, koska ne ehtivät tyhjentyä ennen kuin joku plutaa niissä tai muuten vain istuttaa erilaisia ruohotupsuja niihin. Autolla ajelu vesiastioiden kera syö tietty bensaa.

Meillä koko homma sujuu vielä kohtalaisella työmäärällä. Isommilla talleilla homma on vähän eri: Ensinnäkin laitumen tulisi olla viljelty ja lannoitettu asianmukaisesti. Se ei ole millään tapaa edullista, mutta kannattavaa kuitenkin. Useamman hevosen lauma syö enemmän, kuluttaa vettä enemmän ja vaatii muutenkin tarkempaa syynäystä, koska laumaan on saatettu tuoda uusia hevosia ja laumahierarkia voi joskus pitkäänkin olla hakusessa. Syksyä kohden lisäruokinnan tarve kasvaa, joten heinälisää tulee tarjoilla tarpeen mukaan. Yhä useammalla tallilla laitumet ovat myös poissa pihapiiristä, mikä lisää työmäärää.


Omakohtaisen kokemuksen mukaan "suurimmat" äksidentit meillä ovat tapahtuneet syystä tai toisesta kesäaikaan ja nimenomaan laitumella. On tullut syvä pistohaava lapaan, joka vaati penkkukuurin. Ponipoika on saanut kaviosta naamaan ja siitä seurasi ilkeä haava silmäkulmaan, on karattu ja poksauteltu hankositeitä, mistä taas on seurannut useiden kuukausien huilaustaukoa. Olen myös kuullut ihan liikaa kauhutarinoita jalkaan kiertyneistä aitalangoista jne, mutta näiden hevostenhan kanssa kaikki on mahdollista, niin hyvässä kuin pahassakin.

Kun laskee aitatarvikkeiden, vuokrapellon ja muiden kulujen summaa yhteen, voisi yhden hevosen ja ehkä poninkin saada melkein samaan hintaan täyshoitopaikalle parin kuukauden ajaksi. Pitääkin miettiä asiaa ensi kesänä: Voisi pieni loma olla paikallaan meinaan. Ensi kesänä Salama on 4-vuotias ja pieni ratsutuskuuri ammattilaisen toimesta voisi tehdä terää, jos kaikki menee hyvin. Itse en enää henkilökohtaisesti tuon viereisen tien reunaa hevoseni kanssa kävele, ellei ole ihan pakko. Siispä omalla kentällä treenaamiset saa unohtaa kesän ajaksi, ellei heppoja kuskaa trailerilla edestakaisin.

12 kommenttia:

  1. Meilla taalla Belgiassa ei ole ylkeista etta ratsuhevoset ovat laitsalla koko kesan. Mulla on vuokralla ymparivuotisesti laidun jonka aitauksen, veden, puhdistuksen jne pitaa kunnossa tallin omistaja. Voisin pitaa hevosia yota paivaa ulkona mutta en ole lahtenyt tahan. Vuosi kustannukset tulevat juuri tuohon mita sanot eli parin kuukauden tallimaksut. Taalla on paljon talleja missa hevoset eivat juuri koskaan paase laitumelle. Teilla siella suomessa on paljon paremmin asiat ainakin blogien perusteella. Juuri tuo mita sanoit on hankalaa, jos haluaa treenata samalla niin mitenpas kuljettelet sitten niita hevosia. Valintoja, valintoja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan, valintoja... Mielenkiintoista kuulla, millaista siellä päin maailmaa on! Suomessa asioita vaikeuttaa laidunajan lyhyys, toisaalta se on taas suuri helpotuskin. Loppupeleissä tosiaan jokaisen oma päätös, pistääkö laitumelle vai ei, mutta ainakin näille nuorille hevosille pidän sitä tärkenä nollauksena, varsinkin kun sitä on edeltänyt monen uuden jutun opettelu.

      Poista
  2. Olipa mukava kuulla että muillakin on samanlaisia ajatuksia, ei se kesä ole oikeastaan yhtään sen helpompaa hevosenomistajalle vaikka moni niin luulee! Toki kesästä tekee mukavamman se että on valoisaa, joskus jopa lämmintä ja itsellä sentään töistä kesälomaa joitain viikkoja.

    Meillä on varsinkin tänä kesänä haasteita laiduntamisessa kun on vain 1 laidun käytössä, se tarkoittaa hevosten kierrättämistä laitumella. Yksi on aikuinen ori, joka laiduntaa yksin. Sitten on 2 kahden hevosen paria, jotka siis laiduntaa omina aikoinaan, joten täytyy vähän miettiä päivittäin mitkä hevoset laiduntavat milloinkin.. Lisäksi 2 hevosella on kesäihottuma, joka sekin antaa vähän lisämaustetta kesään. Onneksi nuoret oriit pääsivät orilaitumelle, eivät ole kesällä lisäämässä stressiä kotipuolessa!
    Nyt kun tarkemmin miettii niin eihän tässä kesällä yhtään helpommalla pääse, hommat vaan tuntuu vähän mukavammilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ainut mukavuus tässä on se, että on kesä ja kaikki on silloin mukavampaa! :D Ei tarvitse (ehkä) pukeutua niin moneen kerrokseen kuin talvisin, heh.

      Jos ja kun hevoseni ovat joskus siinä iässä, että ne saavat treenata, palataan vanhaan tuttuun systeemiin eli totaalilaidunlomaa on pari-kolme viikkoa koko kesässä. Muuten ovat kotona ja ruoholla muutaman tunnin iltaisin. Näin oma ruohotarha kestää koko kesän ja tulee hyödynnettyä kesän ilot: Treenit kentällä ja maastossa.

      Poista
  3. Tällaisella reseptillä meilläkin mennään, hevoset ikäänkuin laidunlomailee töiden ohessa, tosin he ovatkin kaikki "aikuisia" jotka tällä hetkellä pihassa on. Onnekseni minulle on "suotu" orivarsoja viime aikoina, ne kun pääsevät hyville orilaitumille aina kesäisin! Siellä saavat sit todellakin lomailla, luotan orilaitumen pitäjään sataprosenttisesti joten en kyllä varmaan tänäkään kesänä käy heitä edes katsomassa, syksyllä sitten haetaan taas kotiin! Onko se ikävä piirre jos ei käy hevosiaan koko kesänä katsomassa? Pitäisikö tuntea huonoa omaatuntoa? Blääh, en jaksa miettiä, on tässä kotonakin näitä ihailtavia ihan riittävästi!!! Ja tuskinpa nuoret oripojat ihan hirveästi ikävöivät ihmisiä, kun saavat leikkiä mukavassa laumassa, upeilla laitumilla vailla huolen häivää!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunnon orilaitumella varsoilla tuskin on mikään kiire tai ikävä kotiin. ;)

      Poista
  4. Mä niiiiin alleviivan tuon! Meilläkin vuokrapelto, ei suoraa näköyhteyttä, ei kunnon suojia laitumella eikä siis mahd. tehdä kun ei omia jne. Kyllä kesällä on ihan yhtä paljon hommaa periaatteessa. Nimim. olispa jo syksy ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, tervetuloa kerhoon. ;) Täällä myös katosongelma, mutta tänä kesänä ratkaisin sen asian sentään jotenkin. Mutta sen seurauksena taas ruohoa tallaantuu enemmän, kun kerralla on isompi ala käytössä. No, elämä on. ;)

      Poista
  5. Tästä oivasti mielipidekirjoituksesta tulikin mieleen, että miten sinun slowfeeding- kokeilut toimivat? Eikös teillä ollut verkot käytössä talven, kestivätkö käyttöä? Voitko tehdä aiheesta vähän laajemman postauksen? Kohta taas syksy ja nyt pitäisi alkaa jo värkkäämään jotain systeemiä talliin sekä tarhaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea, voisinkin kirjoitella aiheesta taas, tällä hetkellä systeemit meinaan toimivat kivasti. :)

      Poista
    2. Hienoa! Jään innolla odottelemaan tulevaa postausta :)

      Poista
    3. Pitääkin kaivaa arkistoista vanhoja kuvia - se onkin homma, kun niitä on yli 100 000 kpl! :D

      Poista