tiistai 21. toukokuuta 2013

Joustorunkoiset satulat - oikotie onneen?


Vihdoin posti toi sopivan kouluvyön (lue: sellaisen, missä on tarpeeksi leveät soljet) ja Salama pääsi sovittamaan uutta satulaansa Flexible Inspirationia (32 / 16,5"), joka tuli meille vaihdossa Admiralin löydettyä uuden kodin. Kuvissa satula näyttää vähän takapainoiselta, mutta palataan tarkempiin sovitusanalyyseihin sitten lähempänä. ;)

Ruoho vihertää tuolla ja minä joudun leikkimään aikuista hetken - niin väärin!
T: Salama
Joustorunkoisia satuloita on monenlaisia ja pääsääntöisesti ne muistuttavat perinteistä runkosatulaa. Lisäksi esimerkiksi Flexible-merkin alta löytyy erilaisia retki- ja matkaratsastussatuloita, joissa on panostettu mukavuuteen pitkillä matkoilla. Joustorunkoinen satula ei ole rungoton, vaan niissä on ihan vastaavanlainen runko kuin ns. kovarunkosatulassa, mutta paikoin joustava. Viime aikoina myös ns. tunnetuilta satulavalmistajilta on ilmestynyt jokunen joustorunkoinen, muun muassa Kiefferillä on useampia joustorunkoisia malleja markkinoilla.

Olin alkuun hyvin skeptinen kyseisen satulan tai ylipäätään koko niiden ideologian suhteen. Maahantuojat ja myyjät lupaavat paljon - paremmin liikkuvia hevosia, optimaalisempaa istuntaa ja satulansovitushuoletkin sai kuopata pitkäksi aikaa. Lisäksi hinta-laatusuhde näissä tuntuu olevan kohdillaan, eivätkä käytetyt kauaa keiku markkinoilla. Kuitenkin, viime aikoina sisälläni heräillut kukkahattutäti, joka haluaa vilpittömästi vain hevosensa parasta, eksyi selailemaan satulamarkkinoita ja tuli sittemmin hankkineeksi ensimmäisen oman joustorunkoisen satulan.

Sitten pääsin uteliaisuuttani testaamaan sitä ratsain. Satula on totta tosiaan joustava - vie hetken, että se istuu napakasti hevosen selkään, mutta sen jälkeen ratsastajan alla onkin oikea nojatuoli. Mikään laiskanlinna se ei ole, vaan vaatii ratsastajaltaan oikeanlaista kehonhallintaa (tai sanotaanko omalta kohdalta, ainakin sen yritystä), jotta satula ei kippaa sivulle tai heitä ratsastajan painopistettä väärään paikkaan. Esimerkiksi tuo oma Inspiration tuntui alkuun vähän korkealta ja kiikkerältä (kävin sen eilen koeratsastamassa lainaratsulla) ja hetken omaa istuntaa sai hakea, mutta hetken kuluttua sopiva balanssi löytyi. Olen itse kiinnostunut CR-tyyppisestä ja istuntapainotteisesta ratsastuksesta, joten minulle oikean istunnan etsiminen (joka joskus tuntuu loputtumalta suolta) ei ole ongelma. Muutamat rodeoloikatkin tuli lainaratsulla kokeiltua ja Admiral Fortius estepenkistä tuntui ainakin mahdottomalta tippua. Eli tukevakin se on, tarpeen tullen. 

Sittemmin tutut ovat myös hankkineet omilleen joustorunkoisia - pakko todeta, että jokainen hevonen niistä on liikkunut paremmin kuin vanhan satulansa kanssa. Liekö se sattumaa vai ei, mutta myös ratsastajat ovat mieltyneet näihin. Ainakin Flexiblen satulat ovat laadukasta nahkaa ja pehmeitä istua. Saa siis nähdä, mitä Salamasankari sanoo omasta penkistään syksyllä. Nyt äsken sitä ainakin vain ärsytti koko satulatouhu, koska se olisi halunnut syömään nurmikolle, lisäksi paksu lampaankarvapehmuste vyössä tuntui ärsyttävän sitä alkuun. Aion ihan itse sisäänratsastaa varsan sittenkin, rohkeus on kasvanut tässä kuukausien mittaan sen verran. ;) Ensin sen täytyy vain olla ihan superväsynyt, mutta eiköhän muutaman kuukauden laidunloma tee tehtävänsä. Täytyy myös itse hakeutua ratsastamaan vähän aktiivisemmin nyt kesän aikana, hih.

Salama kipittämässä ruuan - suuren rakkauden - luo 20.5.2013.
Terkut myös Ruskolandian söpöimmältä ponilta, joka sovitti uutta sadetakkiaan.
Löysin Kääpiölle samanlaisen sadeloimen, mikä sillä oli "pienenä" koossa 85cm.
Nyt sama takki on  kokoa 105cm ja just sopiva. Se on aika rock. :D

PS. Joustorunkoisista satuloista voi lukea lisää mm. Vanhalan sivuilta. Sieltä löytyvät myös kattavat sovitusohjeet sekä paljon käyttökokemuksia eri malleista.

3 kommenttia:

 1. Meillä on tuo sama satula ja tuntui heti olevan sekä hevosen, että minun mieleeni. En toki ole sitä päässyt kunnolla edes koeratsastamaan, kerran hevosellani en vielä voi ratsastaa ja lainahevosta ei ole tullut edes ajateltua. Sen verran kuitenkin, että satulan kanssa hevoseni selässä olen istunut ja satula tuntuu silloin ainakin oikein hyvältä!

  Hyvää tässä oli myöskin se, että lyhytselkäiselle, pyöreärunkoiselle ja lähes säättömälle hevoselle oli todella hankala etsiä satulaa, joka sopisi meille molemmille.

  Toivottavasti tämä käy meillä mahdollisimman pitkään! :)

  Terveisin Konna, joka myöskin pitää päänsä ja aikoo itse sisäänratsastaa nuorukaisensa. Täälläkin tosin täytyisi aktivoitua ja yrittää kesän aika ratsastella vähän enemmän myös muilla hevosilla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hellou Konna! :)

   Mukavaa, kun kommentoit tänne, löysin blogisi ja pakko sanoa, että osaat kirjoittaa juuri samat asiat, mitä itse en saa muotoiltua sanoiksi ja lauseiksi ollenkaan. Mukava blogi, täällä heilutaan samoilla ajatuksilla mukana menossa! Ja Akon vaikuttaa ihan Salaman virolaiselta serkulta, niin värin kuin ulkomuodonkin perusteella. :DD

   Minkä kokoinen teidän Inspiration muuten on?

   Poista
 2. Voi kiitos, ihana kuulla! Kirjoittaminen tuntuu välillä niin hankalalta ja tuntuu, että blogiin ei saa oikein suollettua sitä mitä todella haluaisi.. Mutta hyvä kuulla, jos sitten kumminkin jollakin tasolla onnistuu kirjoittamaan ajatuksiaan luettavaan ja ymmärrettävään muotoon :}

  Hihii! Täytyypä käydä täällä useammin (olen kyllä ollut jo pidemmän aikaa lukija, mutta surffailuun tuntuu olevan niin kamalan vähän aikaa ylipäätänsä nykyään :( )

  Höm.. Taisi olla ihan samaa kokoa kuin teillä!

  VastaaPoista