perjantai 10. kesäkuuta 2016

Vaihtamalla paranee


Uusi kuolain saapui edellispäivänä: Tilaukseen oli laitettu 14mm paksu Vision sylinterikuolain oliivirenkailla koossa 13,5cm. Kerrottakoon tähän väliin, että tämä postaus on täysin omakustanteinen.

Sylinterikuolaimet ovat minulle ihan uusi maailma. Käyttökelpoisia kuolaimia on nimittäin mielestäni vain paria mallia ja ne ovat Sprengerin kolmipala sekä suora (kumi)kuolain. Sylinterikuolain on vähän näiden risteytys, jos kuolainta jotenkin pitäisi kuvailla. Kätevää, kun kahdesta suosikista ja niiden parhaista puolista on tehty yksi kuolain!
'

Ensimmäinen jännitysmomentti - oikean koon valinta - meni kertalaakista nappiin. Valitsin saman koon, mikä on nytkin käytössä eli 13,5cm ja ainakin tästä sylinterimallista se sopi tälle hevoselle hyvin. Opiskelin internetin ihmeellisestä maailmasta sen, että näissä uudemmissa sylinterikuolaimissa mitoitus vastaa odotettua eli pidempää tai lyhyempää mallia ei tarvitse tilata.

Myös ensituntuma oli hyvä. Salamalla on matala suu ja iso kieli sekä lisänä kovin lyhyet suupielet. Siksi esimerkiksi suora kumikuolain ei tulisi kysymykseenkään tälle. Myös kuolaimen kahdesta paksuusvaihtoehdosta tämä paksumpi oli ihan kelvollinen: Ohuempi 10mm tuntui tosi ohuelta jo pelkkänä ajatuksena, vaikka suu ahdas onkin.


Koeratsastin uuden kuolaimen torstaina ja pakko todeta, pidin siitä heti. Salama oli suustaan rauhallisempi, eikä valunut niin herkästi kuolaimen taakse. Kieli pysyi paikoillaan ja pää ylhäällä. Salamalle se on tällä hetkellä parempi työskentelyasento kuin etupainoinen turpa rullalla-meininki. Ajattelin, että oliivirengas olisi jotenkin huono ratkaisu tälle, mutta en huomannut sen enempää eroa asiassa.

Tänään Elina ratsasti Salaman ja oli kanssani samoilla linjoilla. Lisään edellisiin vielä oman havainnon siitä, että suu toimi hyvin ja nättiä valkoista vaahtoa tipahteli suupielistä loppua kohden. Se kertoo siitä, että Salama lienee hyväksynyt kuolaimen ja tukeutunut siihen ihan rehellisestikin.

Sylinterikuolain jää siis käyttöön ja jos se nyt syystä tai toisesta tuntuu liian pehmeältä tai "suoralta", voidaan välillä suitsiin vaihtaa luonnollisesti jokin muu kuolain, kuten vanha kolmipala.


Suomenhevosen mitta-asteikolla Salama on edestä herkimmästä päästä ja on siis varsin miellyttävä kädelle, vaikka vähän tasapainoton vielä onkin. Olikin ihan hauskaa huomata, että pieni varustemuutos voi tehdä siitä vieläkin paremman!

Sylinterikuolaimen eduiksi mainittakoon vielä edullinen hankintahinta (65e), mikä on Sprengerin katalogiin verrattuna suorastaan halpa. Kuolaimet tuntuvat olevan ihanan kalliita aina, mutta toisaalta kestävät käytössä paria poikkeusta lukuun ottamatta oikein hyvin.

Loppuun vielä jokunen kuva Salkun dressagetreeneistä:






Ja sokerina pohjalla vielä pieni videopätkä:

8 kommenttia:

  1. Minäkin olen pohtinut tuota kuolainta, kun ponilla on aivan mahdottoman pikkuruinen suu. Siis oikeasti Nova-kuolainkin tuntuu siihen paksulta. Mutta toisaalta aina kun olen yrittänyt vaihtaa metalliseen kuolaimeen niin parin kerran jälkeen poni lakkaa ottamasta kuolainta itse suuhun. Mietin, kävisikö näin myös Visionin kanssa... Mutta ehkä olisi hyödyllistä kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on Sampalla sama, se hyväksyy vain "lötköpötkön" Novan, mutta se saa luvan mennä sen kanssa. Salama ei ole niin kranttu, mutta nivel ei sovi yhtään, suora ei sovi mitenkään päin ja siksi olinkin ihan ihmeissäni, kun mietin, mitä sinne seuraavaksi laittaisi. Sattumalta muistin nämä Vision- ja Myler-kuolaimet! Ainakin tälle kaverille miellyttävä yllätys.

      Poista
  2. Saako tuolla kisata kaikissa lajeissa? Hyvä kun löytyi sopiva kuolain!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ainakin koulukisoissa sallittujen listalla, sen tarkistin. :)

      Poista
  3. Hyvän näköistä menoa kyllä!

    VastaaPoista
  4. Mä olen aivan kerrassaan tykästynyt Visionin sylinterikuolaimeen. Hevonen myös, vaikkei ole moittinut mitään muutakaan kuolainta niin Vision vaan tuntuu omaankin käteen parhaalta. Tykkään ja olen suositellut muillekin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoja ajatuksia täälläkin, vaikka takana on vasta lyhyt kokeilujakso. :) Parhainta tuossa lienee se, että "pähkinänsärkijä"-efektiä ei synny, mutta silti kuolain elää hieman suussa.

      Poista