keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Myötämäessä


Sitä tunnetta on vaikea kuvailla, kun kaikki vaan sujuu. Itsestäänselvyys, joka ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys.

Olet ensin vuosia paininut asioiden kanssa: Hevonen on ollut hankala, sen lisäksi se  mokoma on vielä sairastellutkin paljon. On ollut hetkiä, kun on pelottanut kuljettaa sitä. On ollut hetkiä, jolloin on pelottanut laukata sen kanssa. On ollut hetkiä, ettei mistään yksinkertaisesti tunnu tulevan mitään. En kuitenkaan kuulu niihin, jotka jäävät hengailemaan ongelmien kanssa ja yritä elää niiden kanssa. Kaikkeen on aina jokin muukin ratkaisu.

Kieltämättä parina viime vuonna hevostelu on ollut kyllä mukavaa ja elämäni palo ja valo, mutta pääasiassa silti yhtä taistelua. Hassua, eikö? Tämän kevään omat kolhut ja loukkaantumiset veivät hetkeksi ratsastusmotivaation, mutta ehkä se herää henkiin vielä. Ainakin toimenpiteet sen herättämiseksi on jo aloitettu!

Nyt kaikki siis vain sujuu. Siitä on outoa kirjoittaa tänne, koska niin asioiden pitäisikin mennä. Salamasta on tullut sattumalta tallimme kiltein ja sinänsä luotettavin peli. Ei se oikeasti mikään umpikiltti ole, mutta koska se tiedetään ja tunnetaan, ei mitään tyhmää sen kanssa tule tehtyä.


Mitäs muuta meille kuuluu? Pilkku eli Canna's Franco 3vee on kotiutunut plantaasillemme hyvin. Se on hyvin kiltti, utelias ja sillä on tippa samaa rohkeutta kuin Dukellakin oli. Salamasta se tykkää kovin ja "isoveljen" kainaloon on kiva mennä. Välillä ne innostuvat leikkimään kuten Salama ja Duke aikanaan! Pilkku on varsin ihastuttava poni siis ja itselleni täytyy kovin hokea sitä, että se on vain lainassa. Piste. Vai pilkku...

Sampan suunnilta soraääniä ei myöskään ole kuulunut.. Pikkuori syö ja valvoo välillä tammojaan. Ei hullumpi diili.


Salama on viime päivinä urheillut myös paljon. Ikävä kyllä paljon ilman minua, sillä kaiken kivan kukkuraksi aloitin kesälomani keuhkoputkentulehduksella. Sunnuntaina viedessämme Samppaa Euraan tiputimme Salaman Elinan luo "päivähoitoon" ja sinne tuo pläsipää jäi, rauhassa syömään heiniä tarhaan ja seukkaamaan uusien kavereiden kanssa. Hakiessamme sitä se hirnui kuuluvasti ja hörisi traikulle, eli ilmeisesti kotiinkin oli ihan kivaa tulla.

Ratsastustreenit olivat sinä päivänä sujuneet hienosti, laukannostot kahdeksikolla ravin kautta vaihtaen olivat sujuneet kuin vanhalta tekijältä! Jestas, sehän on pian jo vallan pätevä!
Eilen maastoiltiin. Kykenin jo kävelemään rauhakseen perässä, joten Anni kyytiin ja metsään. Salama oli suht lunki ja itseasiassa vain kerran jouduin ottamaan ohjasta kiinni, ettei ruuna lähde lentoon yhdessä mörkökohdassa. Se on paljon se!

Kaksi juttua kuitenkin ihmetyttää. Salama keksi vetäistä eilen kielen kuolaimen päälle. Kouluratsulle hyvin ei-toivottava piirre! En tiedä onko suussa vielä jotain hässäkkää (viimeiset hampaat vaihtuvat ja yhdessä poskihampaassa on jonkinlainen lohkeama) vai oliko se silkka vahinko. Mitään ryöstämis- tai karkausajatuksia sillä ei ollut, vaan lähinnä se oli sen näköinen, että auttakaa nyt samperi joku tämä kieli pois täältä... Kävi myös mielessä, pitäisikö kuolainta välillä vaihtaa - olen lykännyt tälle tuon saman Sprengerin kolmipalan neljä vuotta sitten ja sillä on sitten onnellisesti menty. Tilasin nyt kokeiluun Visionin 14mm paksuisen sylinterikuolaimen, josko siis vaihtamalla paranisi. Tässä muuten tuore eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma aiheesta, lue ainakin tiivistelmä sivulta 2.

Toinen juttu mikä pisti harmittamaan oli se, että kuluneella viikolla kuulin Salaman yskähtävän jokusen kerran. Sateita ei ollut näkynyt viikkoihin, kenttä pölisee ja siitepölyä on paikat valtoimenaan, joten tätä keskiviikon ja torstain kesämyrskyä odotin kuin kuuta nousevaa. Saa nähdä, miten käy, kun sade huuhtoo vähän paikkoja. Taidan silti kilauttaa eläinlääkärille: Suunnitelmissa oli maalis-huhtikuussa, että kokeillaan tarvittaessa allergialääkitystä (esim. Heinix), kun yskähtely selvästi sopii siitepölykauteen. Oireet kuitenkin väistyivät silloin, joten lääkekokeilu jäi. Toinen vaihtoehto olisi astmalääke inhalaation muodossa, mutta eläinlääkärin mielestä Salama ei henkisesti kestä sihahtavaa inhalaattoria - totesin siihen, että se lienee tässä kohtaa melko helppo ongelma ratkaista, jos vain porkkanoita riittää! Salama on siis päästään hieman herkkä kaveri, jonka ovat kaikki sitä hoitaneet huomanneet.

Kävi myös mielessä, että kaksi edellämainittua harmitusta voisivat liittyä jopa toisiinsa, mutta katsellaan nyt. Heppa kuitenkin liikkuu mielellään ja on pirteä muuten.


Tällainen on Pilkku. Ei ainakaan mikään arkajalka. ;)

16 kommenttia:

  1. Herranjumala Pilkku on järjettömän suloinen :3 Ja on se Salamakin hieno, todella nopea oppimaan!

    pollenkirjakarsina.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pilkku on vähän tuollainen sylivauva. :D Kiltisti kuitenkin uskoo, ettei ihan iholle kande tulla.

      Salama on aikas kiva katsella, mutta myös tosi kiva selästä!

      Poista
  2. Ihana Pilkku! <3 se on hassu tunne, kun kaikki sujuu mukavasti. Toivottavasti sade laannuttaa yskän. :)

    VastaaPoista
  3. En tiedä onko se tämä kesä vai loma vai mikä, mutta myös mun suurin hevosmurhe on viime viikkoina ollut se, etten löydä mieluisaa cob-kokoista korvapipoa ("homohattua" niin kuin yks estetuomari sanoi) estämään kärpästen korvaanmeno dressagen tiimellyksessä, sekä se, ottaisinko tilauslistalla oleviin uusiin suitsiin mustat vai hopeiset tereet turpa- ja otsahihnaan. Rankkaa on! Nautiskellaan nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, todella rankkaa - jaxuhali sinne!! ;)

      Kesä+loma yhdessä on aika jees. Saa mielen kumman kevyeksi. Ja rennoksi.

      Poista
  4. Pilkku on niin syötävän söpö! <3 Joko on tiedossa montako tammaa Sampalle tulee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuusi tällä hetkellä listalla, jos muistan oikein. :)

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Salama näyttää sikahyvältä tuossa sivukuvassa. Maha on hävinnyt! Kyllä se kunnon reipas liikunta tekee ihmeitä hevosille ja aika nopeassa tahdissa. PS. Nyt on kyllä ollut niin kuivaa ja pölyistä, että hevonen kuin hevonen yskähtelee. Toivottavasti siitä päästiin yöllisen sateen ansiosta.

      Poista
    2. Taitaa tuossa kuvassa juuri vetää vatsaa sisään. :D Mutta käsi sydämellä pakko sanoa, että on nyt hienossa kunnossa kaikin puolin.

      Tänään kuulin vain yhden yskähdyksen... Sateesta ja viileästä ilmasta tuntui siis olevan apua. Helpompaa ollut kyllä itsellänikin, terkuin Heinix kuuluu listalle ympäri vuoden... Mites se menikään, sellainen hevonen kuin omistajakin..? ;)

      Poista
  6. Salama on hienossa kunnossa kuten Liisakin sanoi! Ihanaa lukea teidän kuulumisia :) toivotaan että kesä jatkuu vähintään yhtä hyvänä, ja sateet vievät pahat yskänpoikaset pois!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesä on ihmisen parasta aikaa, oli yskää tai ei, joten siitä nautitaan viimeiseen asti! :D

      Poista
  7. Komppaan, Salama on superhienon näköinen tuossa sivukuvassa! Eikä Pilkkukaan pöllömältä näytä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pilkkuboy on sekin ihan kelpo peli, vuotiaana vetäisi puhtaan ykkösen Hippoksen kehästä ja nyt mietitään kovin, mitä isona tekisi. ;) Luonteensa puolesta siinä on ripaus Dukea ja pari kertaa olen jo jäänyt monttu auki katsomaan, että voiko joku käyttäytyä jossain tietyssä jutussa noin samalla tavoin... Vaarallista!

      Poista