lauantai 29. elokuuta 2015

Pienen ponin suuri voima


Duke on palannut.

Sen poissaoloajan "Ässät" eli Salama ja Samppa ovat kyllä olleet kavereita, mutta siinä kaikki: On syöty, juotu ja nukuttu, mutta yhtäkään ylimääräistä juoksuaskelta tarhassa ei ole otettu. Joku ihmeellinen yhteys noilla kuitenkin on, koska ne rapsuttelevat toisiaan enemmän kuin muiden pariskuntien on nähty ikinä tekevän. Ikävä kyllä tarhassa pelkkä seisominen ja Salaman muutenkin katkonainen liikutusaikataulu kuluneen kuukauden ajalta näkyvät heti sen vatsanseudulla. Sama vika Sampalla: Jätin jo suosiolla puolet sen väkirehuannoksesta pois, se kun on tähän asti syönyt kirjaimellisesti kuin hevonen.

Tätä rapsutusasetelmaa Duke ei purematta niele.
Duke - tämän lauman aivot - palasi kotiin tiistaina. Sen jälkeen menoa ja meininkiä on riittänyt. Enää ei pelkästään kuluteta tarhan alkuosaa: Duke johdattelee Ässiä hihassaan ympäri hiekkalaatikkoa milloin mihinkin. Erinäiset kuvissa ja videoissa viuhahtelevat sisustuselementit, kuten tyhjät kanisterit, pallot ja risut saavat taas kyytiä. Mitä Duke edellä, sitä muut perässä. Mikä parasta, Salaman naamasta katosi se huolestuneisuus, mitä se on kolme viikkoa kantanut naamallaan.

Shetlanninponin viisaus yllättää joka kerta. Ekana iltana koitin huvikseni, mihin Dukiiri toimittaa itsensä, kun avaan tarhan portit ja talutan Salaman ja Sampan sisään. Poni käveli tuttuun tapaan kaikessa rauhassa edeltä talliin, omaan karsinaansa ja ruokakupille, ilman ongelmia. Samppahan on siirtynyt takaisin narun päähän talutettavaksi, kiitos pihan mehevien omenapuiden. En ole ikinä nähnyt täyttä laukkaa vetävää ponia, joka kita auki kerää poskiinsa omenoita suoraan puusta ja pakenee pimeyteen samaan aikaan yhtä lahjakkaasti. Nyt olen.


Torstaina hain Dukelle peräkärryllisen pelejä ja vehkeitä: Chevin koppikset ravivaljaineen. Pääsin niitä pikaisesti testailemaan ennen sairauslomaani - ehkä uusi hupiura urkenee sillä saralla, ken tietää? Siitä myöhemmin lisää, jos mokoman setin säädöt saadaan jotenkin kohdilleen.
Pienen ponin suuri voima ehkä konkreettisimmillaan: Isäntä kävi sen kanssa postinhakureissulla eräänä iltana.

6 kommenttia:

  1. Mä niin pystyn kuvittelemaan tuon omenanahminnan :D Erinäisiä kertoja edesmenneen Miku-shettikseni perässä juosseena olen todistanut jos jonkinlaista shettiskeljuilua. Viimeisenä kesänään Miku lähti multa karkuun iltamyöhällä, kun kuuman päivän jälkeen vein sitä laitumelle yöksi, toinen hevonen toisessa kädessä. Laitumen portilla jätin Mikun laitumen ulkopuolelle, naru kaulalle, olevinaan "syömään" siitä ojanpenkalta siksi aikaa että ajan muun lauman portilta kauemmas ja työnnän sen toisen hevosen portista sisään. Eikä mitä kun poni lähti karkuun - ei juosten, vaan juuri sen verran rivakkaa kävelyä etten kumisaappaissani pysynyt sen perässä. Ojan yli, naapurin puolelle, sieltä kaurapeltoon, ja juuri sen verran minun edelläni etten ylettynyt kaulan ja selän päällä lepäävään riimunnaruun. Ai perkele että kiroilin sisäänpäin silloin! Ja ponilla siis ikää tuolloin 28 vuotta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :'D Voin niin kuvitella tuon näyn!!! Dukella on sama tapa paeta, jos se sille päälle sattuu - just askeleen verran edellä, ettei siitä vahingossakaan saa kiinni. Samppa taas lähtee samantien peruukki heiluen täyttä laukkaa, se ei ole vielä oppinut olemaan kauhean taloudellinen.

      Meillä oli ekana kesänä -08 hoidossa yli 31-vuotias russtamma. Se jos joku osasi myös karata halutessaan, käsittämätön ninja halutessaan! :D

      Poista
  2. Repesin kun yritin kuvitella Samppaa ahmimassa omppuja vauhdissa. OT, kylläpä Salama on viime aikoina vaalentunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, pitää varmaan koittaa videoida tämä(kin) ihme, jos kukko kerrankin laulaisi käskien... ;)

      Salama on ihan harmaa nyt. Papurikkokuvio lisääntyy melkein päivä päivältä, hän on aika herttaisen värinen nyt... :)

      Poista
  3. Millon saadaan salaman väripostausta :)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisinpa sellaisen tehdä vaikkapa ensi viikolla, ennen kuin ruuna on ihan pörröinen... :)

      Poista