tiistai 3. heinäkuuta 2012

Itikkasotaa

Miten teillä varustaudutaan kesän pikkupiruja vastaan?

Meillä täällä lounaassa on ollut mielestäni aika maltillisesti hyttysiä ja polttiaisia tänä vuonna tähän asti, mutta isot paarmat ovat jälleen löytäneet lentoratansa hevosten kimppuun entiseen tapaan. Tein juuri menneenä viikonloppuna retken Itä-Suomeen ja voin kertoa, että siellä ne pahuksen hyttyset meinasivat syödä elävältä ihan kaiken! :D (eli meillä lienee asiat ihan hyvin...)

Uskoakseni paras suoja olisi kunnon hyönteis- tai ihottumaloimi, mutta nyt en edes harkitse sellaisten laittoa. Ne olisivat atomeina alle minuutissa ja poni- tai Salamaparka saattaisivat olla kuristettu (toistensa toimesta) alta aikayksikön. Ehkä sitten 10 vuoden päästä?

Omat suosikkituotteeni ovat seuraavat:


OFF! Teho hyttysaeresoli n. 4€/purkki (löytyy lähes mistä vain kaupasta)

Tätä suihkautellaan meillä pahimpina hellepäivinä maltillisesti harjamartoon, vatsan alle ja lautasille. Antaa muutamaksi tunniksi melko hyvän suojan. 

Effol Fly Blocker n. 28€/pullo (Agrimarket)

Ainut tuote tervarasvan ohella, mikä on vuodesta toiseen pysynyt minulla hoitokassissa mukana. Ainoa miinus tulee suihkupullon meteliä pitävästä pumppupullosta, jota herkimmät yksilöt säpsähtelevät (tähän paras ratkaisu on ottaa pieni sieni apuriksi). Itse tuote on havaittu kohtuullisen hyväksi, antaa ainakin sen parin tunnin tehokkaan suojan ja tuoksuu vielä seuraavana aamunakin.

Horse Power tervarasva n. 11€/purkki (Agrimarket)

Tätä levitellään kerran pari päivässä sienen avulla vatsan alle ja takajalkojen väliin, lisäksi välillä korvien väliin/päähän ja harjamartoon. Riittoisaksi ja hyväksi havaittu tuote, jonka vaikutusaika on ihan hyvä - terva tuoksuu jonkin aikaa ja antaa hetken rauhan. Pahimpiin hyönteisten puremiin olen levittänyt tätä myös rauhoittamaan kutinaa.

Pharma Deo-Spray ihonhoitosuihke n. 14€/pullo (Horze)

Tätä myytiin vuosia sitten myös itikkakarkoitteena hevosille ja niiltä ajoilta pari tällaista pulloa on jäänyt pyörimään hyllyille. Tuotteessa tuoksuu voimakkaasti teepuuöljy, joka myös pienen hetken pitää itikoita loitolla. Tätä käytetään meillä muiden karkotteiden tukena, juurikin rauhoittamaan ihoa ja antamaan vielä viimeinen silaus itikkasotaan.

Lisäksi vanhemmilla hevosella olen pitänyt kärpäshapsuja riimussa, mutta nekin olen nyt hylännyt turvallisuussyistä näiden junioreiden kanssa. Salamallakin oli keväällä sellainen - nyt se on hieno narukasa, joka hyvin etäisesti muistuttaa alkuperäistä muotoaan... :D

"Myrkkyjä" laitellaan meillä 1-2 kertaa päivässä ja/tai tarpeen mukaan. En halua olla ylihysteerinen, koska siitä saa aikaan vain hurjan kierteen. Pahimpina päivinä hevoset pääsevät tietenkin suojaan tai talliin lepäämään. 

1 kommentti:

  1. Täällä pohjoisessa (Oulun suunnilla) on järkyttävästi polttiaisia, PALJON vihaisia sääskiä ja mielettömästi paarmoja :( Koita siinä sitten ratsastaa.. Onneks laitumelle käy sentäs tuulenvire joelta, niin se karkottaa edes pikkuisen niitä ötököitä..

    VastaaPoista