perjantai 27. toukokuuta 2016

Happy (ja) horse


1) Salama nosti tänään laukan käynnistä ekan kerran koskaan. Vastalaukan, mutta ihan sama. Siitä tosin ei taida olla videota, kun katselin juuri lintuja. Niin kenellä tässä oli huono keskittymiskyky..?

Laukannostoista Salamalla on siis vahvasti jo hajua, mutta väärä laukka nousee vielä helposti, kuten nuorelle tyypillistä on. Siinä ei auta muu kuin korjata laukka ja jatkaa eteenpäin. Kyllä ne myötälaukat sieltä sitten tulevat aikanaan.


X) Mikkolaan on Salaman mielestä aina kiva mennä. Siellä se käyttäytyy kuin mikäkin mallioppilas.


2) Ratsastajan tullessa lopuksi alas Salama teki sen taas: Hörisi. Ai että se on söpöä joka kerta.




Linkki videoon

14 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Toinen puhkuu intoa ja on yhtäkkiä kovinkin yritteliäs ja hauska tyyppi. :)

      Poista
  2. Salamahan on kuusi vuotias? Mihin sillä on unohtunut kaikki normaalit ratsun perustaidot? Eikö teillä ollut jo viime kaudella tähtäimessä pikkukisat ja samoin tällä kaudella jo aiemmin? Kun katselee videoita niin on kuin ratsutettaisiin kolmivuotiasta hippoa.
    Ei sillä että mihinkään kiire olisi, ja innokas oppilas näyttää olevan, mutta pohdin vaan etten tiennyt sen olevan noin raaka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tämä on ihan babytasolla vielä. Oikein näit. :)

      Salama on nyt 5-vuotias (s. 2011).

      Salama on sisäänratsastettu 3-vuotiaana, 3-4-vuotiaana seisoi hankkarivamman kanssa koko talven, kävelyä ja pikkasen jotain saatiin tehtyä kesällä 2015. Viime kesä meni katkonaisesti aktiivivaiheessa olevan kinnerpatin ja ohuet anturat-ongelman kanssa. Ruuna kasvoi nopeasti ja kengät eivät pysyneet, joten etukavioiden pohjat pääsivät kulumaan ihan kauheasti ja niitä piti sitten arkoa ja sairaskengittää. Sitten tulikin syksyllä tuo seuraava helvetti eli yskä, mistä viime postauksessa kerroin.

      Hiljaa hyvä tulee. Varsinkin nyt, kun tekemisen meininkiin on päästy ja ratsastettavuus paranee joka kerta. :) Pikkukisat siirtyvät tavoitteeksi tälle kesälle.

      Itse en tällä hetkellä pysty ratsastamaan kuin kerran pari viikkoon, oma polvi on sen verran rikki. Mutta ehkä sekin siitä. Ja sitäpaitsi Elinalla sekä Salamalla synkkaa tosi hyvin. :)

      Poista
  3. Ihana Salama! Kyllä siitä vielä hieno ratsu tulee. :)

    Jos hevonen on viettänyt ratsutusiästään ison osan sairauslomilla niin ei siltä oikein voi odottaa samaa tasoa kuin niiltä, jotka ovat olleet normaalisti työssä 2 vuotta. Tämä siis kommenttina anonyymille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kuin olen täällä blogissakin monta kertaa todennut, lopetin vertaamisen ikäluokkatovereihin jo aikoja sitten - sattuneesta syystä. ;)

      Mutta nyt mennään omalla tasolla ja pidetään kehityskaari nousevana. Toivon mukaan ainakin. :)

      Poista
    2. Juu ei kannata vertailla. On kyllä ainakin yksi ikätoveri, johon verrattuna Salama on ratsukoulutuksessa jo pitkällä. Ehkä tajuatkin, mihin yksilöön viittaan. ;)

      Poista
    3. Mihin täs nyt olis kiire, valmiissa maailmassa. Sanoin jo kaverille kerran, että ajattele, jos Salama olisi tamma, sillä olisi jo kaksi varsaa... :D

      Poista
  4. Saatoin naurahtaa "kolmivuotiaalle hipolle", siitähän tulisi Salkulle hyvä uusi lempinimi - Hippo ;) Mukavaa että olette löytäneet noinkin läheltä (?) hevoselle sopivan, osaavan kuskin. Hiljaa hyvä tulee! Varsoneita tammojakin ratsutetaan vasta 6veenä ja on tullut itsekin kiivettyä yli kymmenvuotiaan selkään jolla ei ole aikaisemmin aktiivisesti ratsastettu. Salamalla on selkeästi hauskaa ja sehän se tässä vaiheessa on tärkeintä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salkkuliina, Salkku, Zarppa, Salami ja Murunen lienee tällä hetkellä kovimmassa huudossa. ;) Nyt kun rantakuntokin on suht kohdillaan, en suostu hipoksi tai puteksi tätä sanomaan. :'D

      Elina tipahti taivaasta just sopivalla hetkellä. Salaman kans tykätään molemmat. :)

      Poista
  5. Reipas Salama! :) Ihan hyvältä tuo meno minusta näyttää, pirteä ja hyväntuulinen hevonen, joka tekee mielellään. Ei kai sitä enempää voi odottaa sillä sairasteluhistorialla, mikä Salamalla on takanaan. Tuokin on jo ihan lottovoitto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se, kun se liikkuu ihan uudella ilolla ja asenteella. Sitä on kiva katsoa ja ennen kaikkea tosi kiva ratsastaakin! :) Ei se mikään SM-tason hevonen ole, muttei tarvitsekaan. Rakkain ja parhain minulle ja se riittää. :)

      Poista
  6. Minusta Salama taas näyttää siltä, että se on ihan innoissaan ja miettii, miksi tätä on tehty niin vähän. :D Sehän on todellakin innostunut heppa ja selvästi on tyytyväinen työhön ja siitä todella näkee, että ei ole vastentahtoista vaan mukavaa ja juuri sellaista, mitä hevosen opetus pitäisi ollakin.

    Hieno laukka sillä on, kyllä kadehdin sen laukkaa. Omani on muuten kuin karkki, mutta laukan kanssa meillä onkin työstettävää, edelleenkin. Ja hirmuisen innostunut Salama laukassakin. Kiva nähdä tällaisia videoita, missä mennään mukavasti ja hevosen ehdoilla ja on ratkiriemukasta.

    Minä olen sitä mieltä, että jokainen hevonen edetköön sillä nopeudella, mikä yksilönä on sopivin. Eniten ongelmia tulee jos aletaan menemään keskiarvojen mukaan, siinä menee hermot omistajalta ja hevoselta ja voi olla tyytymätön heppa, joka kyllä tekee, mitä pyydetään, mutta se tekemisen ilo on kadonnut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, hän on iloinen, kun A) saa liikkua B) kukaan ei häiritse selässä ja C) on baanaa missä liihottaa. :)

      Salaman paras askellaji on ehdottomasti laukka, joten on mukavaa, että se vihdoin tuntuu luontevalta ja helpolta kaiken koetun jälkeen. Viime kesänä laukka oli yhtä kuin äkäiset pukit ja hevosen naama venähti heti Angry Birds-linjalle sitä ehdotettaessa. Näin jälkikäteen tuntuu luontevalta ajatella, että ehkä kinnerpatti vaivasi, koska vertyminen oli muutenkin hankalaa ja liikkuminen nihkeämpää myös. Kyllähän se nytkin pikkupukin voi tehdä, jos nostaa väärän laukan ja korjaa sen, mutta se on erilaista liikehdintää sitten. Päätin jättää laukat pois ohjelmistosta viime syksynä, kunnes toiselta tuntuu. Keväällä otin nostot ohjasajaen mukaan ja opetin sille kokonaan uudelleen L-sanan. Parempi näin ja tässä ollaan! :D Samalla oli hauska huomata, että se osaa kyllä, mutta kroppa ei aina tottele toivotusti.

      Salama on sen tyyppinen hevonen, että ilolla siitä saa paljon enemmän irti kuin pahalla eli kauhean vahva tyyli ei sovi sille. Tietenkään ihmisen kanssa ei saa olla tuhma, mutta sellainen pehmeä ja johdatteleva tyyli runsaiden kehujen kanssa saa hevosen näyttämään siltä kuin tässä videolla. Minunkin mielestäni siinä on töihin positiivisesti suhtautuva nuori hevonen, joka harjoittelee sille uutta asiaa eli laukannostoja. :)

      Poista