tiistai 30. lokakuuta 2012

Olkipellettikokemuksia

Tein jälleen pientä taustatutkimusta kuivikkeista. Uutisissa on viime aikoina kerrottu turpeen loppuvan tulevana talvena kesken ihan totaalisesti ja on meidän pikkutallillistenkin aika varautua pahimpaan. Viime keväänä kokeiltiin ihan uteliaisuudesta kuivikkeena puupellettiä sen helpon saatavuuden takia, mutta kokeilu päättyi aika lyhyeen. Syynä siihen silloin oli se, että puupelletti osoittautui niin kovaksi, ettei se helposti möyhentynyt pehmeäksi puruksi. Yksi syy oli myös sen imukyky, odotin siltä ehkä enemmän. Plussia ehdottomasti miellyttävä tuoksu ja valoisuus sekä kompakti pussikoko, joka on perustamisvaiheen jälkeen todella kätevä. Mikä vain oikeastaan voittaa Vapon paaliturpeet, joista ei tavan tallaaja (esim. minä) saa kunnon otetta. Talvella tosin niillä on kiva laskea tallin lumista mäkeä alas...

Mutta, takaisin vaihtoehtoon B. Olisi kiva kokeilla olkipellettiä ulkotallissa ja ehkä myöhemmin myös karsinoissa. Luottoputiikkimme Agrimarket myy ainakin Biolkea, joka vaikuttaa ihan hyvältä ja turvallista vaihtoehdolta sekä tällä hetkellä lähes ainoalta, mitä tältä seudulta saa. Mistä te olette tilanneet olkipelletit ja mihin hintaan? Entä rahdin osuus? Myös kaikenlaisia käyttökokemuksia olisi kiva kuulla!

Sitten vielä loppuinfona, että nyt on tasan kaksi viikkoa siitä kun Salkku ruunattiin. Sen turvotus on ollut melkoista, mutta maanantaina turvotus laski kuin silmissä. Nyt sen "pallit" ovat sulaneet puoliksi pois, vain toisella puolella on vielä ihan vähän turvotusta. Toivotaan siis parasta, ell:n ohjeessa olikin, että mikäli turvotus ei 14 vrk jälkeen ala vähenemään, tulee ottaa uudelleen yhteyttä. Siispä, ihmetellään nyt vielä hetki sitten. Varsa on yhä hyvinkin pirteä ja toimelias. (vähän liiankin - nyt odotellaan enää niitä ruunauksen vaikutuksia... ;)

5 kommenttia:

  1. Hahaa, en ole ainoa joka laskee mäkeä turvepaaleilla :D Olkipelletti kiinnostaa minuakin, paaliturpeen hinta nousee ihan silmissä (laatu/käyttömukavuus valitettavasti ei) ja irtotavaraa ei tilojen puolesta ole mahdollista ottaa - eipä sillä että sitä nyt mistään saisikaan. Jäänpä seuraamaan, löytyykö kokemuksia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kätevä pulkka ja jarruna toimii tietty tallin seinä! :D

      Mä keräilen vielä tietoa ja faktaa ja mielipiteitä ja rohkaistun ehkä sitten hakemaan ekat olkipelletit. Kerron sitten lisää täälläkin, "tietty".

      Poista
  2. Heippa!
    Meillä ollaan siirrytty pikkuhiljaa turpeesta olkipellettiin.
    Ekat kokeilusäkit ostin K-Maataloudesta (merkki Lilliagro) 7€/16 kg. Nyt ostan paikalliselta yksityisyrittäjältä 17€/40 kg, joka tuo kotipihaan 5€ toimitusmaksulla. Päätin aloittaa noilla pienemmillä säkeillä helpon saatavuuden ja liikuteltavuuden vuoksi, vaikka suursäkissä olisi tonnihinta puolta halvempi. Tämä pelletti on ilmeisesti samaa tavaraa kuin K-Maatalouden.
    Siivoaminen on helppoa ja taloudellista + imukyky vaikuttaa hyvältä.

    Blogissani jotakin höpinää aiheesta: http://autiotila.blogspot.fi/2012/10/joskus-kannattaa-odottaa.html

    VastaaPoista
  3. Kiitos Ansku!

    Onko tuo virolainen pelletti ollut millaista laadultaan? Entä onko pelletti pölynnyt paljon? (kyselee vähän kaikelle allerginen...)

    Pikkutallille pikkusäkit kuullostavat järkevältä vaihtoehdolta, tykkään itse aina hakea vähän kerrallaan ja suursäkki on huono heittää farkun takaluukkuun... Meilläkään ei välttämättä ole kunnon säilytystiloja. Samoin tällaisen ihan tavallisen naisihmisen yksin puuhastellessa pienemmät säkit ovat aika jees...

    Täytyykin käydä kierroksella Turun K-maataloudessa ja Agrissa ja kysellä, että mitä sieltä löytyy.

    VastaaPoista
  4. Mielestäni olkipelletti on vähemmän pölisevää kuin turve. Jo pienikin pelletin lisäys turvekarsinaan tuo valoisuutta lisää. Yritän tehdä joku päivä tuonne blogiini postauksen pelleteistä kuvien kanssa :)

    VastaaPoista