lauantai 9. helmikuuta 2013

Ympyrä sulkeutuu?

Rakkaat ja arvoisat lukijat: Kertokaahan kokemuksianne hevosista, jotka ovat oireilleet säilöheinästä? Toisin sanoen ovat olleet allergisia sille tai eivät ole kestäneet sitä. Millaisia oireita hevosella on ollut?

Aloin miettimään asiaa, koska Salamahan on koko talven kärsinyt erilaisista iho-oireista ja ajoittaisista vatsavaivoista. Ne alkoivat heti laidunkauden loputtua, kun hevoset siirtyivät sisäruokintaan pikkuhiljaa. Vatsavaivat ajoittuvat aina uuden säilöheinäpaalin avaamisen jälkeisiin päiviin, sillä on lieviä ilmavaivoja ja suolistoäänet ovat ajoittain tavallista kovemmat. Vaiva helpottaa parin päivän päästä uuden paalin avaamisen jälkeen. Pahin ongelma on kuitenkin sen ihossa, turkki on kyllä kiiltävä ja karvapeite hyvä, mutta iho sen alla on voimakkaasti hilseilevä ja siitä lähtee sellaista "tahmaa", lähes joka puolelta kroppaa. Märkäinen kurarupi/ihotulehdus taantui olkipelletin vaihdon, ahkeran paikallishoidon ja pitkän antibioottikuurin jälkeen, nyt jäljellä on vain kuivat ja kutiavat läntit. Ajoittain lantakasat ovat olleet löysiä, ei ripulia kuitenkaan. Ihan hieman vatsan toiminta parantui, kun aloitin syöttämään aamuin illoin Greenlineä.

Hankin syksyllä talveksi meille samaa heinää mitä nyt aikaisemminkin, laadukasta hevosille tehtyä säilöheinää, mitä pojat söivät keväälläkin ennen laidunta. Rehun hygieeninen laatu on erinomainen, yhtäkään huonoa paalia ei ole ollut joukossa. Ruoka myös maistuu ja varsat leikkivät ja liikkuvat päivittäin oikein reippaasti.

Mainittakoon, että ponilla ei ole mitään oireita. Voihan Salamalla olla vaikka hiekkaa suolistossa, oireet ovat pelottavan samankaltaisia, mutta koska olemme eläinlääkärin vastaanotolle suunnistamassa lähiaikoina muutenkin rokotuksien ja ensimmäisen hammashoidon takia, niin siinä samalla ajattelin otattaa molemmista hiekkaröntgenet varmuuden vuoksi.

Oli miten oli, niin ensi viikolla vanha luottoheinämiehemme tuo kokeiluun satsin kuivaa heinää pikkupaaleissa. Jouduin pari kesää sitten vaihtamaan heinämiestä, kun luottotekijän heinät menivät sateisen kesän takia ihan pieleen. Pohdintani vei myös ajatusmaailmani menneisiin vuosiin, jolloin hevoseni söivät vain kuivaa heinää. Silloin meillä ei ollut mitään vatsavaivoja tai vastaavia. Ikinä.

Kevät 2008, meidän tallin ekat heinäpaalit.

13 kommenttia:

  1. Tuntemallani hevosella menee jo pienestä määrästä säilöheinää vatsa sekaisin.

    VastaaPoista
  2. Säilöheinässä voi eri paalien välillä olla isoja eroja sokeripitoisuudessa, ja se voi saada herkät hevoset reagoimaan paalin vaihtumiseen. Päällepäinhän tuota asiaa ei voi paalista nähdä muuten kuin teettämällä jokaisesta paalista analyysin ja sitä kovin moni varmaan ei tee...

    Meillä syödään kuivaheinää, olen niin vanhanaikainen että tykkään siitä ja kun se on hevosille sopinut niin jatketaan näin ainakin nii pitkään kuin heinäkauppiaamme viljelyä jatkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, meilläkin (vaikka heinä tulee tunnetulta ja hyvältä tuottajalta) on jokainen paali vähän erilainen: Osa on kosteampia, osa kuivempia. Osa tuoksahtaa vahvemmin säilöntäaineella ja osa jopa joskus ihan navetalle..? Pahimmat kärykasat olen heittänyt suoraan pois ihan varmuuden vuoksi. Olen äärettömän kriittinen syöttämästäni heinästä, käyn tarvittaessa jopa korret kerrallaan läpi. :D Miten sitten säilytys vaikuttaa myös sokereihin ja muihin, se on oma juttunsa. Siihen laskutoimitukseen en lukion lyhyellä matikalla, heikolla kemialla ja fysiikalla pysty.

      Jouduin tosiaan vaihtamaan heinämiestä edelliskesänä ja luulin, että säilöheinä on ihan hyvää, kun kaikilla on sitä nykyään. Onhan sitä helpompi saada ja hinnaltaan hitusen edullisempaa täällä, tosin hyvästä saa maksaa ihan hyvän hinnan.

      Nyt kun vielä tarkemmin mietin, niin Salamalla oli mystisiä ripuleita myös viime keväänä, kun se oli kaverini luona pihatossa. Yhteinen tekijä siellä on myös säilöheinä, muuten kaikki on käytännössä kuten nytkin.

      Poista
  3. Mein 2 v shettiksellä menee vatsa sekaisin aina välillä säilöstä.. Jonkin säilöpaalin aikana on ihan terve, mutta taas jonkin paalin aikana rupeaa ripuloimaan, eikä mitään muuta oireita, on oma yltiöpirteä itsensä :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä sama, että välillä on ihan okei ja välillä ei. :(

      Poista
  4. Ongelma voi tosiaan olla säilön sokeri tai valkuaispitoisuus tai sitten ihan vaan se säilöntäainekin, kaikki kun ei käy kaikille.

    Musta on tosi herkkämasuinen, sillä se lähinnä ilmeilee löysänä lantana ja märkinä pieruina. Pellavainen auttaa (en muista saako Salkku pellavaista, jos ei niin kokeile) samoin pieni määrä greenlinea on pitänyt Mustan massun hyvässä kunnossa. Ja toiset vaan on herkempiä noihin paalinvaihteluihin kuin toiset. Jos mahdollista niin yritä syöttää uuttaa paalia pari annosta aina sekaisin vanhan kanssa.

    Tsemppiä Salkulle, kaikki ei vaan voi olla teräsvatsoja kuten noi pikkuponit tuntuu olevan (meillä ei Katinka koskaan saa mitään masuoireita heinästä..)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä veikkaan sitä säilöntäainetta, koska mitä vahvempi haju paalista on tullut, sitä enemmän Slaakun vatsa on pitänyt meteliä. :/ Palaset loksahtavat välillä liian hitaasti kohdilleen, olisinpa tajunnut tämänkin aikaisemmin. Nyt odotan uutta heinäkuormaa kuin kuuta taivaalta, jospa kuukauden päästä kaikki olisi taas paremmin! :) Olen pitänyt aina sellaista 3-4 viikkoa seuranta-aikana, jolloin mitään muutoksia suuntaan tai toiseen ei tehdä, vaan rehuihin totutellaan pikkuhiljaa. Olen myös koittanut sekoitella uuden ja vanhan paalin (yksi 350kg paali on kestänyt reilun viikon - 12 päivää) heiniä keskenään, lopputulos silti sama. :(

      Salkku ei saa pellavaa, mutta Greenlineä 1,5l aamuin illoin eli 3l (kuivana) yhteensä. Se on sen suurinta herkkua. :) Sen positiivinen vaikutus ulkonäköön molemmilla on ollut huima, en ole ennen sitä antanutkaan kenellekään.

      Meidän poni on myös mallia teräsvatsa. Se kakkii betoninkin läpi joskus. :D Ei kai, se ei tunnu helposti hetkahtavan mistään.

      Poista
  5. Meillä 3-vee tammalla aikalailla samankaltaisia oireita. On koitettu vaikka mitä: kuivaa heinää, esikuivattua heinää, vapaata heinää, pelkkää heinää, eri tuottajien heinää.. on syötetty psylliumit, sinimailaset, kalkit ja pellavat. On pesty ja lääkitty ihoa. Mutta eipä auttanut mikään, tuntuu että tämä viime syksy oli ainakin mahaongelmien kanssa kauhein.

    Meillä oli myös kokeilussa olkipelletti, joten syytin vähän kuivikettakin.. varsinkin noista iho-oiresita. Nyt ollaan oltu jo muutama kuukausi olkikuivituksella ja iho on nyt priima.

    Mahavaivoista en ole oikein vieläkään perillä.. marraskuussa tuli pihaan esikuivattua heinää (naapurin sedän lampailleen tekemää timotei-nurminata-sekoitus, ilman säilöntäaineita). Maha parani viikossa!?!?! Tätä ennen maksoin itseni kipeäksi "hienoista" heinistä. Eikä nyt kannata ymmärtää väärin, olen siis über tarkka heinän laadusta, mutta siis mistä lie tähtien asennosta johtunut, että nyt on kolmatta kuukautta maha pysynyt kuosisa ihan tuollaisella perus-säilöllä.

    Tamma syö nyt siis lähes vapaasti tuota heinää, Peacemakeria, Lusern-haketta ja kivennäistä. Näillä maha ok.

    Saas nähdä miten sitten keväällä, kun pienen hevosmäärän takia joudun varmaan hakemaan kuivaheinää. Toki vois hakea myös yhden hevosen lisää :) voitais sitten syötellä noita säilöpaaleja vuoden ympäri ja tarkkailla sitten pysyykö tuo oireilija kuosissa.

    Mutta siis kuivaheinä vs. säilö, minä annan pisteet hyvälle säilölle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kohtalotoveri! :) Kiitos kokemuksistanne ja tsemppiä jatkoon, jospa teidän tamman maha pysyisi nyt kunnossa! :) Meillä täysrehut samat, tosin Lusernin tilalla Greenline. Ne ovat sopineet tuolle hyvin.

      Juttelin yhden tutun kanssa yhtenä päivänä ja hän kertoi, että kun heille tuli samaa heinää kuin meille, niin useampi hevonen muuttui "plussapalloksi" (vatsa täynnä kaasua) ja oireet vaihtuivat, kun vaihtoivat toisen tuottajan heiniin, joka oli eri säilöntäaineella tehty. Tosin tiedän tästä lähelta toistakymmentä muutakin tallia, jossa syötetään samaa heinää ihan menestyksekkäästi. Yksi niistä kasvattaa Suomen parhaita ravureita, jotka tuskin huonolla rehulla kulkisivat mihinkään. :D

      Siitä päästäänkin siihen tosiasiaan, että hevosetkin ovat yksilöitä. Sellainen hevonen kuin omistajakin, minähän olen allerginen vähän kaikelle ja sen takia en ole voinut karsinoihin laittaa olkikuivitusta - kokeilin yhtenä keväänä ja huonostihan siinä kävi, ei ollut asiaa talliin silloin muuten kuin maski päässä. Muuten kyllä pidän olkikarsinoista. :)

      Poista
  6. Ihan kun olisin meidän Roopen mahan kuvailua lukenut !

    Meillä siis myös laidunkauden jälkeen maha ollut enemmän ja vähemmän sekaisin, ei myöskään ripulia vaan tulee nestettä mukana. Eläinlääkäri epäili hiekkaa, mutta viiden psylliumkuurin jälkeen en huomaa mitään eroa..

    Säilöheinän lopettaminen auttoi myöskin vähän, ja juuri säilöheinää epäilinkin eniten. Vaan maha oli vielä senkin jälkeen hieman aina kuralla..

    Greenlinea meillä on myös syöty, ja sen lisänä kivennäistä ja kauraa. Ja lopulta kaura paljastui viimeiseksi mahansekoittajaksi.. Nyt kaura jätetty kokonaan pois ja Roopen maha ennallaan. En olisi kauraa osannut ikinä epäillä, mutta kengittäjämme antoi tälläisen vinkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, ihanaa, ettei olla ihan yksin epämääräisen ongelman kanssa! :)
      Hienoa kuulla, että teillä on "syyllinen" löytynyt ja sen myötä vaivat loppuneet.

      Mä syötin myös kauraa keväällä, mutta jätin sen aika pian pois, kun sitä tuli paljon kokonaisena läpi ja mua ärsytti se. Kuulemma olisi järkevintä antaa litistettynä näille nuorille, mutta samalla vaivalla haen "tuttua ja turvallista" täysrehua kaupasta. Myös psylliumin annoin ell:n ohjeen mukaan syksyllä, vaikutusta suuntaan tai toiseen ei ollut.

      Toivotaan, että pikkupaaliheinä toisi onnen meille...

      Poista
  7. Mahavaivaisen ruokavalio on syytä pitää myös aina mahdollisimman simppelinä, joskus erilaiset teolliset rehut, vitamiinit tms lisäaineet aiheuttaa hevosten suoliston bakteeritasapainoon ja suolen pinnan toimintaan negatiivisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on - simppelinä ja tasaisena niin, ettei muutoksia juuri tulisi. Myös kaikki lääkekuurit ja vastaavat tekevät huonoa. Meilläkin takana ab-kuuri, joka sekoitti pakkaa entisestään.

      Poista