lauantai 27. lokakuuta 2012

Pirtsakka pakkasaamu

Heti alkuun tiukka yhteenveto: Tänään päivitellään säätä, ihanaa talviaamua, slow feeding-heinäverkkoja ja Salaman jalkoväliä.


Aamulla klo 6 pakkasta oli yli -10°C! Jessus, vielä edellispäivänä oli huomattavasti lämpimämpää... Heitin hevoset aamuvarhain ulos ja kaivauduin takaisin kolmen peiton alle nukkumaan. Muutamaa tuntia myöhemmin oli pakko kuitenkin herätä ja napata kamera mukaan, kun oli niin kaunis aurinkoinen aamu. :)

Ensimmäistä kertaa talvitakit yllä. Miten niin Salama taas kasvanut, justhan tuokin loimi oli ihan sopiva...
Salkku päivystää, kuten yleensäkin.
Ja Dyykkari syö.
Murunen <3
Ihana aurinko.
Talvinen aamuryyppy.
Kyllästyin myös totaalisesti eilen siihen, kun vaivalla ulos kärräämäni heinät levitetään aina pitkin ja poikin mökkiä ja heinää menee hukkaan ihan älyttömästi. Syyllinen tähänkin on jo selvillä: Pieni musta poni. Salaman viettäessä koppilepoaan viikon verran ulkotallissa, ei heinää ollut korttakaan muualla kuin heinäkaukalossa tai sen välittömässä yhteydessä, vaikka luulisi, että se nirsompana tyyppinä valikoisi kortensa tarkoin. Nyt kun Musta Lihapullakin pääsee apajille, on heinät levitetty aina portille asti ja niiden päälle on pissitty ja kakittu. Sillä on mukavaa tapa ensin kaivaa koko kasa ympäri, sen jälkeen levittää ja vielä sen jälkeen raahata korsia pitkin ja poikin tarhaa.

Ratkaisu tähän on "tietenkin" vanha tuttu juttu eli slow feeding-heinäverkko. Viime syksynä pohdin samoja asioita aikuisten hevosten parissa ja silloin ratkaisu oli vähän erilainen, siitä voi lukea lisää täältä. Nyt käytin hyväkseni jo olemassa olevia jutskia eli metallista heinähäkkiä ja pienempiä heinäverkkoja, joissa on silmäkoko n. 5cm x 5cm. Tämä siksi, että varsat eivät välttämättä vielä oikein jaksa keskittyä pienisilmäisen verkon kanssa ruokailuun, joten aloitetaan nyt ainakin sitten näin ja katsotaan, miten näiden kanssa sujuu. Pääasia on kuitenkin vain estää heinän levittäminen, ruokaa kun ne saavat syödä tällä hetkellä niin paljon kuin vain jaksavat.

Asensin heinäverkon metalliseen heinähäkkiin pohjasta kiinni pikalukolla niin, että verkko pysyy lattialla paikoillaan ja on kiinni siis pohjarenkaasta sekä "kannesta". Heinähäkki suojaa taasen siltä, ettei kaviota saa heinäverkkoon kiinni, ainakaan kovin helposti. Näin syöntiasento on luonnollisempi ja mielestäni myös turvallisempi. Riimuja en yleensä pidä tarhaillessa kuin poikkeustilanteissa ja kenkiähän näillä ei vielä ole.

Tässä tämän aamun heinät puoliksi syötynä.
Verkkoa ei juuri näy, mutta heinät ovat kiltisti pysyneet siellä missä pitääkin. :)
Tällainen 10kg verkko siis käytössä. 
Sitten Salaman jalkoväli. Se jaksaa huolestuttaa minua, vaikka kaikki sanovat kaiken olevan normaalia. Jos turvotus ei ala laskemaan ensi viikon aikana, niin otan yhteyttä eläinlääkäriin. Mieluummin sitten turhaan... Ainut vain, että traikun talvirenkaat ovat teillä tietämättömillä, kun tehtiin kesällä vähän autokauppoja ja saattaapi olla, että minun traikun talvirenkaat ovat ajautuneet vahingossa Ilomantsin perämetsiin isin varastoon... Tutkinta on kuitenkin käynnissä. :D

Lämpöä ruunalla oli tänään aamupäivällä 36,7°C, yhä se syö ja juo hyvin ja leikkii kaverin kanssa tarkkojen rutiinien mukaan. Kaikki vaikuttaa siis muuten olevan ihan okei, mutta tuo turvotus...

(Klikkaa kuva suuremmaksi)

7 kommenttia:

  1. Oleksää ihan varma, että tää sun varsas on ruunattu? Näyttäis vähän siltä, että JOTAIN OIS VIELÄ JÄLJELLÄ..... :D

    VastaaPoista
  2. Mullekin tuli ekana mieleen ne killuttimet mitä siellä 'kuuluukin' roikkua.. näyttää tosin nesteiseltä eli turvotusta?

    Kaverin varsa ruunattiin loppukesästä Virossa (kivekset ei laskeutuneet ollenkaan, kumpikaan) ja lykättiin suoraan laitumelle toisten kanssa kun ei ole kova riehumaan. Hieman turvotteli parina ekana päivänä, mutta ei kyllä noin isosti..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu olevan kovin yksilöllisiä nämä ja ruunaustapa tuntuu vaikuttavan myös. Tolla ei pariin ekaan päivään ollut mitään, sit alkoi "pöksyt pullottamaan" pikkuhiljaa. Tosin tänäänkin turvotus on laskenut tuosta aamun kuvaushetkestä hieman, eli mikälie...

      Poista
  3. Vielä iltatallipäivitys Salkun "munista": Turvotus oli vähentynyt päivän aikana puoleen kuvan tilanteesta, eli liikettä, liikettä... Tiedänpä, mitä huomenna tehdään - lenkkeillään, halusi Salkku sitä tai ei :DD

    VastaaPoista
  4. Ihan mielenkiinnolla kyselen, kun joku ratkaisu omalle orivarsalle tohon heinän syöntiin pitäisi keksiä :)

    Eikö teillä kumpikaan kaiva/kuopsuttele jaloillaan tuota karsinassa olevaa heinähäkkiä+verkkoa? Sinullakin toinen taitaa olla aika kakara, niin millainen riski että koipi jää väliin ja jumiin ja jalka katki?

    Muutenhan tuo vaikuttaisi ideaalilta. Heinät olisi siellä missä pitää ja syöminen vie aikaa. Mikä tärkeitä asento pysyy luontaisena syödessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Meillä myös molemmat 1,5-vuotiaita, eli ihan kakaroita... ;) On ollutkin haaste keksiä hyviä, toimivia ja TURVALLISIA systeemejä näille, erityisesti juuri heinäruokintapaikalle.

      Jos heinät ovat maassa, niin 100% varmuudella jompi kumpi kuopii (erityisesti poni...), mutta jostain syystä tuo häkki on saanut olla rauhassa. En ole edes trailerissa pitänyt näillä heinäverkkoa, koska pelkään jalan jäävän kiinni. Idea tähän heinähäkki + verkko-juttuun syntyi vahingossa - olin lopen kyllästynyt siihen heinien levittämiseen ulkotallissa ja ajattelin laittaa tuon väliaikaiseksi järjestelyksi siksi aikaa, että saan rakennettua jonkun kannen tai vastaavan tuohon... Noh, kokeilu osoittautuikin hyväksi! Molemmat olivat jo tottuneet siihen, että heinähäkistä syödään, uutuutena tuli vain tuo heinäverkko. Alkuun pidin pientä irtoheinäkasaa mökin toisessa päässä siltä varalta, että verkon kanssa tulee tympääntyminen.

      Heinähäkin välit ovat sellaiset, että shettiksen jalka saa aika kummallisessa kulmassa siihen osua, että jäisi kiinni. Verkon taasen pitäisi hajota, mutta eihän sitä aina tiedä. Verkko kiinnitetään pohjaan niin, ettei se nouse heinähäkin yläreunaa ylemmäs turvallisuussyistä.

      Sisällä tallissa poni syö heinät heinäpussista (jota käytän myös trailerissa) ja Salama maasta.

      Täällä pari lisäkuvaa tuosta "virityksestä":
      http://m4rtzu.blogspot.fi/2012/11/pellettihehkutusta-siedatyshoitoa-ja.html

      http://m4rtzu.blogspot.fi/2012/11/sunnuntai-illan-oivalluksia.html

      Poista