torstai 25. lokakuuta 2018

Suomenhevostutkimus


Salama kantoi kortensa jouhensa kekoon ja osallistui viime keväänä Oulun yliopiston ”Suomenhevosen geneettinen historia ja nykytila”-tutkimukseen. Tutkimus on Suomen Kulttuurirahaston rahoittama ja siinä tutkittiin mm. askellajiin, suorituskykyyn, rakenteeseen ja väriin vaikuttavia geenejä ennen ja nyt.

Tänään saimme ensimmäiset tulokset, nimittäin kaikilta tuhannelta tutkimukseen osallistuneilta oli saatu tutkittua DMRT3- ja MSTN-geenien muodot sekä mitokondrio-DNA:n äitilinjat.


Salaman osalta tulokset olivat seuraavanlaiset:

DMRT3-geenin osalta Salaman DMRT3-genotyyppi oli odotetusti CC. Siis hyvälaukkainen ratsu suomeksi sanottuna. Ravihevoselle toivottavaa olisi olla AA eli ns. ravivarma.


Salaman MSTN-genotyyppi oli TT. Geeniensä perusteella Salama voisi siis olla keskimääräistä parempi kestävyydeltään pitkillä matkoilla. CC-tyypin omaavat ovat taasen sprinttereitä.

Kolmantena tuloksena oli mitokondrion äitilinja. Hevosilta on löydetty kaikkiaan 18 äitilinjaryhmää (mitokondrio periytyy vain äidiltä jälkeläisille munasolun kautta ja täten DNA:n avulla voidaan tutkia äitilinjoja), jotka on nimetty kirjaimin A-R(4). Suomenhevosilta näitä äitilinjoja löytyi 16. Tulosraportin mukaan yleisimmät ryhmät ratsukantakirjassa olevilla oli L ja M, ravikantakirjassa B ja Q, työhevoskantakirjassa B ja M ja pienhevoskantakirjassa G ja L.

Salaman äitilinja oli B.

Tutkimus jatkuu ilmeisesti värien parissa, se onkin sitten mielenkiintoinen osuus!


Osallistuitko samaan tutkimukseen? Olivatko tulokset odotetunlaiset?

2 kommenttia:

  1. Osallistuttiin ja tulokset oli ihan odotetut ainakin tuon DMRT3 -geenin osalta. Vihru on testattu jo aiempina vuosina ja nyt tuli samalla testattua sen tyttäretkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä DMRT3-geeni on kyllä mielenkiintoinen suomenhevosten osalta. Mitä tuloksia olen nähnyt, niin aika selkeästi AA:t on ravihevosia ja CC:t sitten vastaavasti ratsuja tai jotain muuta. Jänskää nähdä sitten lopullinen tutkimus, miten jakautuvat kukin. Luonnollisesti myös noita väripuolen juttuja odotan itse. ;)

      Poista