tiistai 9. lokakuuta 2018

Kuin pohjaton kuilu


Tänään mentiin hammaslääkäriin.

Näissä vähän tarkemmissa operaatioissa hampaita tutkitaan endoskoopilla ja viereisellä näytöllä sitten on näkymä kuvattuna.

Mayday. Auttakaa.
Se oli kuin pohjaton kuilu siinä näytöllä, se Salaman yläposkihampaan reikä. Lopulta sen syvyydeksi paljastui viisi (5!!) senttimetriä. Se on aika paljon se, kun tämän ikäisen poskihammas on noin 7-8 cm pitkä. Tunsin jälleen oloni vuoden hevosenomistajaksi.

Reikä putsattuna.
Muuten suun limakalvot olivat siistit ja aiemmista karieksen syövyttämistä hampaista puski jo tervettä hammasta tilalle, eli se oli ollut jokin tilapäinen häiriö se.

Reikä paikattuna.
Muita (hassuja) faktoja: Salaman alaleuka on tosi kapea, vain 2,5cm leveä. Normaalisti se on 3cm leveä. Hammasloma on taasen reilu, leveys muuten ihan normaali. Oma 13,5cm Turnado nivelkuolain todettiin liian kapeaksi, mutta tässä kohtaa voinkin todeta, että oli se vuosia sitten sopiva. Nyt hevoseni leipäluukku on sentin leveämpi, mutta koska viisaus on vaatinut lisää tilaa, on hevoseni pää varmaan kasvanut vielä. Salamanteri nykivän kielensä kanssa todettiin myös melko herkkäsuiseksi kaveriksi, pienikin kutina hammaslomassa tuhdissa rauhotuksessakin ärsytti. Ja tottahan tuo onkin, turparemmi on sillä ihan rekvisiittana. Ala- tai remonttiturpista se ei siedä myöskään yhtään.

Puspus, mun varsa. T: Salama
Nyt elämä jatkuu normaalisti. Siis kuolaimet saa huomenna laittaa normaalisti suuhun ja ruokaa nälänhädässä oleva suomenhevoseni (jonka kuntoluokka muuten 3/5, se on siis hyvä) saa jo tänään.

Jää nähtäväksi, muuttuvatko Salaman tietyt pahat tavat (kuten ajoittainen ylenpalttinen kyttäily ja siitä seurannut ns. reaktiivisuus) vähän vai ei ollenkaan. Voisin kuvitella, että omassa hampaassa tuon kokoluokan reikä olisi h*lvetin kipeä ja kaikki yhteistyö ulkomaailman kanssa voisi tehdä tiukkaa. Ihan vain noin niin kuin esimerkkinä. Luulen hevoseni olevan sittenkin ihan älyttömän hyväluonteinen. Mutta se jää nähtäväksi...

Ai niin! Varsa oli mukana. Se oli hänen neitsytmatkansa Salaman kuljetusmaskottina. Se toimi kuin kello ja itsevarmuutta uhkuen varsuli tepasteli klinikalle narun jatkona. Ihan jouten ei senkään tarvinnut olla, sillä se sai tehosterokotteen. 

6 kommenttia:

 1. Ohoh, onpa iso, tai siis syvä reikä! Harmillista, että hyvin harvoin sitä omistaja pääsee mitenkään itse tutkimaan hevosensa suutaan siinä laajuudessa, että moiset yllärit tulisivat esille ennen kuin eläinlääkärit sen kertovat. Harva heppa kun suostuu kitaansa ammollaan pitämään omistajan kurkkiessa taskulampun kanssa tai sitten vielä harvempi sanoo suoraan, että hei kamaan, hammasta särkee.

  Sopiiko kysyä paljonko tuo paikkausoperaatio maksoi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuokin. Ja koska reikä oli täynnä p*skaa, niin ei sitä ilman tähystintä olisi nähnytkään. Lopulta hammas olisi varmaan haljennut ja sitten tässä vasta lystiä olisikin ollut. :/

   Hampaan paikkauksen osuus oli pikkasen päälle 400e. Sisälsi myös suun mittaukset, raspauksen jne.

   Poista
 2. Hei kiitos tästä! Me mennään kuukauden päästä näyttämään purukalustot ja katsomaan, miltä Penan karies näyttää läpivalaistuna. Hintatieto oli mullekin ihan lohdullinen... (tosin, mulla söi auton huolto just hetki sitten saman verran ja musta se oli syntisen kallista. Hevosen hoidossa 400 e klinikkalasku on halpaa hupia :D) Toivon runsasta analysointia Salaman käytöksestä paikkauksen jälkeen!

  Hurjalta kyllä kuulostaa noin syvä reikä. En oikeastaan ole edes ajatellut reikiintymisen mekaniikkaa kovin tarkasti ja yllätyin, että sinne hampaaseen voi tosiaan kovertua ihan tuollainen... no, reikä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lycka till! :'D Kysyin varovaista hinta-arviota ennen ja se piti kyllä kutinsa, olin silti henkisesti varautunut suurempaan summaan. Kerrankin näin, saman summan saa helposti uppoamaan perusontumatutkimukseenkin.

   Tuo reikä oli kyllä hurja. En ollut ajatellut myöskään, että se voisi olla noin syvä... Oppia ikä kaikki.

   Poista
 3. Hmm, tarkentava kysymys. Tuo "reikä paikattuna"-kuva, onko tuo osa hampaan purupinta siis? Ja tuo putsattu KUILULTA näyttävä luola joka jatkuu kaukaisuuteen, on siis se reikä? :D

  Ja noh, ei taida näin hyviin tutkimuksiin kuuluvaa kalustoa ihan joka elliltäkään löytyä, joten älä turhaan masennu kun et ole reiän laajuudesta ollut tietoinen. Hammas on nyt huollettu ja se on pääasia. Kaikki ei hevosiensa hampaita muuten huollakkaan kuin pelkkien raspausten laajuudessa... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, eli nuo ovat päältä päin otettuja kuvia. :) Puolikuun muotoiset jutut ovat normaaleja, tuo reikä on tuossa ylemmässä kuvassa tosiaan kuvattu yläpuolelta ja se ihan totta tosiaan on kuin pohjaton kuilu! :D Sellainen metallinen ohut topsipuikko hävisi sinne pitkälle...

   Totta tuokin puoli. Venytin ja vanutin tätä paikkaustoimenpidettä lopulta vuodella, kun en ajatellut reiän olevan niin paha. Tämä on juurikin valintakysymys, haluaako raspauttaa hevosensa hampaat pimeässä ilman valoa käsikopelolla, vai käyttääkö tämän vuosikymmenen tietotaitoa... No, nyt odotellaan mielenkiinnolla lopputulosta, muuttuvatko tietyt asiat ja miten. :)

   Poista