keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Hevoskulut 2017 - joulukuu ja yhteenveto vuodesta


Viimeistä viedään, tällä erää. Ollut melkoisen ahdistavaa kerätä näitä julkisesti esille. Mutta maaliin mentiin ja suurin piirtein kaikki tuli ylös.

Joulukuulle odottelin lähinnä varsan tunnistuslaskua ja talven heiniä. Tunnistuslaskua ei näkynyt tai kuulunut, joten se jäi tämän vuoden kuluista pois.
 • Jätesäkkejä n. 15e
 • Heinää (3 kpl syyssadon pyöröpaaleja, 1 paali riittää noin 2,5 viikkoa) 150e
 • Hööksiltä pari pientä joulujuttua 5,50e
 • Turvepusseja Hankkijalta (kasassa jäljellä oleva turve oleva jäätyi maahan) 16e
 • Tallirenki 14,90e
 • Salaman vakuutus 158e
 • Ponien vakuutus n. 50e
Yht. 409,40e

Salama pikkasen pienempänä helmikuussa 2012.
Vuoden 2017 heppakulut yhteensä olivat siis 8667,02 euroa. Toki edelleenkin tulee muistaa, ettei näihin laskettuihin kuluihin sisälly lainanlyhennykset, sähköt, vedet tai esimerkiksi bensat. Joitain kuluja jäi tästä myös puuttumaan, kun en kaikkia muistanut laittaa heti ylös. Myös hevosluku hieman vaihteli vuoden mittaan, mutta pääsääntöisesti laskelmissa on mukana yksi suomenhevonen ja kaksi shettistä. Kuluneena vuotena olimme myös hyvin onnekkaita eläinlääkärilaskujen suhteen - joitain pieniä juttua osui keväälle, mutta pääasiassa selvittiin pienellä rahalla niistä. Salaman sairastaessa pari-kolme vuotta sitten milloin mitäkin  ja vieläpä koko ajan, lopetin laskemisen, kun ell-laskut huitelivat jossain viiden tonnin kieppeillä. Myöskään mitään isompia hankintoja ei tälle vuodelle osunut, mutta tilanne saattaa tulevina vuosina olla eri, mikäli tallinpitoa vielä jaksaa jatkaa.

Kirjanpito julkisesti ahdisti, mutta toisaalta oli melko terveellistä. Loppuvuotta kohden huomasin kulutustottumusteni muuttuneen pikkuhiljaa: Jokaista hankintaa pohditaan ja mietitään. En juurikaan tilaa netistä enää mitään, vaan hankinnat tehdään ensisijaisesti kivijalkakaupoista tai kirppareilta. Toki välillä tulee tutut ja turvalliset tuotteet (kuten merkkiloimet) hankittua sieltä, mistä ne edullisimmin saa eli yleensä ulkomailta.

Tein myös vuoden mittaan tiukkaa inventaariota varustehuoneessa. Tarvitseeko yksi ratsu todella kymmenen satulahuopaa? Ei, joten myin kaikki pois ja hankin tilalle kaksi kunnollista Equilinen huopaa. Nahkavarusteissa pyrin valitsemaan sellaiset tuotteet, jotka kestävät ja ovat ajattomia. Loimia olisi kiva hamstrata, mutta myin niistäkin turhat pois ja jätin jokaiselle hevoselle yhden kutakin lajiketta eli yhden toppa- ja yhden sadeloimen jne. Näissä panostin myös laatuun eli loimen on oltava hyvin istuva ja kestävä.

Saa nähdä, jatkuuko hyvä vire ensi vuonnakin. Jos jatkuu, päästään kuluissa varmasti aika samoihin. Jos ei, voi summa olla tuplat tai triplat tai ihan mitä vain.

Syypää mun hymyyn. <3

10 kommenttia:

 1. Kiitos kulujen ynnäämisestä vuoden mittaan. Niitä postauksia on ollut mielenkiintoista lukea ja samalla on tullut pohdittua oman hevosen menoja. Nytkin jäin pohtimaan tuota mainitsemaasi satulahuopa-asiaa.. Totta tosiaan, miksi hevosellani on tsiljoona ei-niin-hyvää-huopaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innostuin samalla saralla myös kotona eli kaikki joutava on saanut luvan lähteä. ;) Eli lähinnä tuo innostus näkyi astiakaapeissa, jätin vain yhden tai kaksi sarjaa kippoja ja kuppeja, loput hajakappaleet lähtivät. Siistimpää ja selkeämpää kaikin puolin. :)

   Olisin vielä voinut jatkaa tätä postausta erittelemällä heinät, infran ja muut kulut erikseen, mutta olkoon nyt näin. Yhtä kaikki, kulut jakautuvat epätasaisesti joka kuulle ja se vaatii pientä pelisilmää.

   Poista
 2. Sama mietinnässä eli myyn kaikki "turhat" huovat pois. Ja muutenkin turhaa tavaraa. Meillä joulukuun hevosbudjetti on taas ihan eksponentiaalinen kun tuli satulavuokraa ja siihen liittyvä uuden vyön hankinta, Prestigen trapezium padi josta en saanut laskua ennen kun nyt, vierailevaa valkkua, kengitys toki osui samalle kuulle, jne... :D Mutta tammikuu taas näyttää edukkaammalta (*kop kop*), toki sitä satulavuokraa lukuunottamatta. Eli melko paljon nuo vaihtelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten "hauskaa", kun rahaa alkaa palamaan, sitä todella palaa! :D Ei kahta ilman kolmatta jne.

   Itseasiassa munkin oma satula on tällä hetkellä Italiassa paneelien vaihdossa, se lähti sinne kuun alussa, tulee joskus takaisin eli senkään kulut eivät sovi tähän vuoteen. :D Arvaa ärsyttikö, kun toppautin sen ensin ja sitten todettiin mokoma epäkelvoksi! Arvasin, että tässä käy vielä tyhmästi.

   Poista
 3. Kun itse viime vuonna laskin Ripen kulut ylös, niin heräteostokset vähenivät entisestään. Nyt tulee punnittua kaikki ostokset tarkkaan ja selattua aina ensin kirpparit. :D
  Tänä vuonna en jaksanu pitää kirjaa kuluista, vaikka aikomus oli. Josko aloittaisi taas tulevana vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, etten ole ainut! ;) Olin ennen aika impulsiivinen shoppailija ja hutiostoksia tuli tehtyä vähän väliä ja harkitsematta. Nyt tarjousten perässä ja kirppikset ekana, pieni muutos. ;)

   Saatan jatkaa tätä kirjanpitoa vielä ensi vuonnakin, koska ei siitä ainakaan haittaa ole. :D

   Poista
 4. Mä laskin kanssa itselleni ylös alkuvuodesta ostoksia, mutta sitten se jäi.. Olen kyllä yrittänyt harkita tarkkaan mitä ostelen ja säästän esim. jo talvella valmiiksi kesän valmennuksia varten (kesällä niihin menee helposti se 200e kuussa, kun on säännöllisesti estevalkut). Oman kopin hankinta on myös listalla, mutta ne rahat on kadonneet aina johonkin kun niitä on saanut säästettyä (esim. eläinlääkärikuluihin tai muuhun mukavaan).

  On kyllä ollut ihan hauska seurailla sun kuluja, omat kun on täysihoidossa niin niiden kulut on vakiot per kuukausi. Tietty siihen tulee sitten kengitykset yms. päälle, mutta ei niin paljon vaihtelua kuin omassa tallissa näkyy olevan. Helpompi siis itselle budjetoida..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa itse luovuin alkuvuonna omasta kuljetuskalustostani, kun se valtaosan vuodesta seisoi mädäntymässä pihalla. Eli myin trailerin. Kokeilin kepillä jäätä ja se meni heti, vähän sattuman kautta. Ehkä jonain päivänä, kun aktiivisesti treenaan (eli milloin?), hankin pienen hevosauton. Nyt budjetti ei riitä nelivetomaasturiin, koska tarvitsen työajoon taas pienen ja sievän auton. Siispä näistä välimuotona tallista löytyy etuvetoinen maamerilaivafarmari, joka kuluttaa paljon ja voi kesällä vetää vähän traikkua. x)

   Totta tuo, että täysihoidossa kk-summa on aika vakio. Kotitallissakin se onnistuisi, mutta loppupeleissä tulee edullisemmaksi hankkia kerralla isommat satsit kuiviketta ja heinää, jotka ovat ehkä suurin kuluerä tallissa. :)

   Poista
 5. Mun menopostaus on tulossa 31.12. Mutta mulla on yhden muulin menot täysihoitotallissa melkein samat kun sulla kaikkien menot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutu-tuntumalla sanoin ennen, että paria ponia ja yhtä isoa tai paria isoa heppaa pitää kotona samalla rahalla kuin yhtä isoa täysihoidossa. :)

   Toki oma tupa, oma lupa, mutta kyllähän tässä paljon enemmän hommaa on. Toki kaikkea voi tehdä kaiken muun ohella, mutta kyllä siinä toisinaan väkisin harrastaminen kärsii, kun aikaa on rajattu määrä ja esim. lumityöt tai joku yllättävä juttu iskee just silloin, kun olisi hetki ratsastaa tai treenata. :| Toisaalta taas olen käynyt hoitamassa kaverini heppaa tallilla, johon kuuluu mm. karsinan ja tarhan siivous. Automaattisesti siitä ekasta karsinasta jatkaa seuraavaan, kunnes muistaa, että ai niin, täällä putsataan vain oma tilkku. x) Tottumiskysymys, mutta näemmä koen vieraaksi mennä muualle vain ratsastamaan ja paijaamaan hevosta(ni). Tosin, loputtomiin tätä talliruljanssia tuskin jaksaa, joten me voidaan Salaman kanssa sitten eläkepäivillä muuttaa jonnekin lepokotiin. :D

   Poista