tiistai 31. tammikuuta 2017

Hevoskulut 2017 - tammikuu

Kuva: Jaana Vuola
Mitä kotitallissa omien hevosten pitäminen maksaa? Tässä yksi laskelma, kun asukkeina kaksi shetlanninponia ja yksi suomenhevonen. 

Laskelmassa ei ole huomioitu sähkön tai veden osuutta. Taloutemme (2 ihmistä, yksi kissa ja hevoset) sähkönkulutus on noin 15 000 kWh ja vedenkulutus reilut 80 kuutiota per vuosi. Osan vuodesta hevosten vesi otetaan omasta kaivosta, eli kunnan vettä pollet juovat lähinnä talvisin.

MENOT 1.-31.1.2017:
 • Heinät 484e (kuivaheinää jemmaan ja paria erilaista laatua säilöheinää kevääksi, tässä laskussa vasta osa, lopuista lasku ei ole vielä tullut)
 • Sampan eka eläinlääkärilasku 108,32e
 • Kengitys (Salama) 119e
 • Domosedan-geeli 22e
 • Liner eli irtovuori 300g Salaman ulkoloimeen 28e (tarpeellinen hankinta, FB:n kirppikseltä)
 • Häntäremmi ja kiinnitysläpykkä ponien satulaan 27,40e (tarpeellinen hankinta)
 • Satulapaketti poneille 55e (tavallaan tarpeellinen hankinta, tämä setti löytyi käytettynä Tori.fistä)
 • Sampan klinikkakäynti 545e (osa tulossa takaisin vakuutuksesta)
Yht. 1388,72e

10 kommenttia:

 1. Eikös noi kaikki kulut tulisi joka tapauksessa, vaikka sulla olisi hepat jossain muualla? :D (Miinus heinä tietty)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla. ;) Ehkä otsikko / saateteksti oli hieman harhaanjohtava, mutta hevoskuluja tässä nyt ylipäätään on tarkoitus listata ainakin jollain tasolla. ;)

   Poista
 2. Kiitos tästä, näitä on aina mielenkiintoista lukea! Meillä on oman pikkutilan etsintä menossa, joten tällaisten lukeminen auttaa hahmottamaan, millaisia kuluja suunnilleen on luvassa. Erityisesti nuo "peruskulut" (ruokinta ym.) kiinnostaa, jotta saa ne perusmenot/kk laskettua. Miten teillä muuten kuivike, ostatko kerralla isomman satsin esim. vuodeksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ostanut turvetta viimeksi loppukesästä 2014... :D Silloin kuormassa oli 30 kuutiota ja päivän hinta n. 15e/kuutio. Eli sillä erää parin vuoden turpeet tulivat varsin edullisiksi. Tänä kesänä on luultavasti seuraavan kuorman vuoro. Ja jotta kukaan ei luule, että meillä makuutetaan betonilla tai pihdataan kuivikkeen kanssa, niin joka karsinassa on paksut ja kuivat turvepatjat. :)

   Heinä on sellainen, mihin saa ehkä eniten kotitallissa uppoamaan rahaa, jos sen joutuu ostamaan. Toinen pikkutallin probleema on lannan hävitys, mikä voi maksaa paljon tai tosi vähän. Mutta katsotaan miten tämä vuosi lähtee rullaamaan näiden osalta. :)

   Poista
  2. Ai niin, se oli se kuuluisa väärään paikkaan päätynyt turvekuorma. :D Pitkäaikaisena lukijana idealamppuni syttyi juuri. Jäi vaan se postaus hyvin mieleen, kun meillä sattui samoihin aikoihin pihatien sorakuorman kanssa sama homma, tai siis kuskia oli pyydetty levittämään sora "mattona" suoraan pihatielle, mutta eikös se sitten ollut kasana keskellä pihaa...

   Mutta tosi halvalla onnistuit saamaan tuon kuorman. Irtoturvetta suunnittelin itsekin, jos läheltä vaan onnistuu saamaan. Kuljetuskustannukset siinä eniten varmaan maksaakin. Heinään toki menee rahaa, mutta saa mennäkin, jotta on laatusapuskaa. :)

   Poista
  3. Jep, juuri se tapaus! :D Vieläkin hymähdellään mokomalle, kun mokoma kasa pläjähti siihen. Tulipahan lumikolaa käytettyä sitten, kun kiva lelu eli vuokra-Avant oli juuri palautettu takaisin kenttäprojektin valmistuttua. :D

   Ajattelin jatkossa hakea turvetta ehkä itse, pienempiä määriä kerrallaan tai sitten koitan pitkästä aikaa puupellettiä, sekin kun on ihan kiva vaihtoehto. Mutta katsotaan nyt, kun tarve taas tulee. Vapon (turve)tuotteita en kuitenkaan hanki kuin pakon sanelemana, ne ovat niin arvokkaita nykyään.

   Hyvä heinä on kyllä kaiken A ja O. Sen hankinnan kanssa voi saada vaikka vatsahaavan aikaiseksi, ihan itselleen siis. Tässä just nyt parhaillaan vaihtui heinäerä viime viikolla (tilaan aina 6-10kk heinät kerralla) ja Salama sai allergisen reaktion uudesta heinästä. Se on nyt Histec-kuurilla ja takajalat sekä mahanalunen ovat ihan limput. Plääh.

   Poista
  4. Ihan uteliaisuudesta, miten siivoat turvepatjat? Kuinka usein lisäät turvetta, entä vaihdat patjat?

   Poista
  5. Tallin turvepatjat uusitaan kerran tai kaksi vuodessa, ulkotallin 3-4 kertaa vuodessa. Turvetta lisään kerran viikossa, huonoilla keleillä kuiviketta useimmiten joutuu lisäämään kahdesti viikossa (siis jos on kosteaa ja märkää, kuten nyt). Turvetta on karsinoissa aina vähintään 10-15cm, yleensä enemmänkin.

   Turpeen laadulla on myös väliä: Tämä erä oli harvinaisen kuivaa ja imee hyvin kosteutta, Vapon paaliturve ei ole yhtä toimivaa, koska on yleensä jo valmiiksi märkää / jäässä.

   Poista
  6. Siivoatko pissat? Siis sellaiset "läpikastuneet" vai lisäätkö päälle vaan uutta turvetta? Haluaisin itse kokeilla tehdä meille kunnon patjat, mutta en osaa siivota niitä :D Nyt otan tyylillä kakat pois ja näkyvät pissat pois, mutta en kaivele sen enempää...

   Poista
  7. Joo, läpikastuneet kohdat sekä kakat tarkkaan pois ja muuten saa olla. :) Reunoille jätän vähän, mutta keskeltä koko komeus saa olla hieman paksumpi. Noin kerran viikossa sitten lisää turvetta kottikärryllinen. Sotkusepoilla patja muodostuu nopeasti, siisteimmillä yksilöillä saattaa joutua vähän odottelemaan (tai kastelemaan...) patjan muodostumista. Jos tallissa haisee pissa tai hevoset ovat kuivikkeen takia likaisia, on turvetta liian vähän ja/tai pohja on liian märkä.

   Perustaessa olen vienyt turvetta 10-15 kottikärryllistä per karsina (12 neliön boxit) eli sitä on viety todellakin paljon sinne. Alkuun siivous on hankalaa, mutta kyllä se siitä sitten. :)

   Poista