torstai 28. tammikuuta 2016

Mukava muistijälki


Salaman kääntyessä 3-vuotiaaksi opetin sille itsekseni selkäännousuja tallin käytävällä. Ei paikkana kaikista fiksuin, mutta toisaalta askel askeleelta tutussa ja turvallisessa ympäristössä se oli oikein hyvä paikka siihen.

Tein tilanteesta ruunalle oikein mukavan: Oli herkkuja ja rapsutuksia, paljon kehusanoja. Se oli siis vallan kivaa lystiä Pläsipäälle. Salama hyväksyikin ratsastajan selkäänsä yllättäen todella hyvin. Se onkin ehkä ainut asia, minkä se on oppinut laakista - kaikki kunnia vain Herra Herkkämielelle. Tallinkäytäväratsastelu jäi luonnollisesti nopeasti historiaan, kun maailma avartui pian ratsain ulko-oven toisella puolen. Se, miten se sitten on sujunut, on ihan oma juttunsa ja aika pitkälti täältä blogista luettavissa.

Tänään sain yhden satulan sovitettavaksi, meillä kun ei tällä hetkellä ole satulaa lainkaan. Oli jo pimeää ja piha yhtä jäätikköä, joten sovitin satulan sisällä. Kun se näytti ihan suht hyvältä, hain selkäännousujakkaran ja kiipesin porkkana taskussa selkään. Salama rupesi oitis hörisemään ja letkuttelemaan ihan huolella, kun rapsuttelin sitä hieman satulan edestä ja takaa. Lienee siis tuosta hommasta jäänyt vallan mukava maku!
Prestige GP 33/17" lähtee vielä levennettäväksi ja ehkä topattavaksi, sitten meillä on ehkä uusi satula. :)

12 kommenttia:

  1. Onko tuo satula hiukan takapainoinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On, koska on liian kapea. Levennetään vähän (sentin pari) ja sit pitäis olla oikeinkin hyvä. :)

      Poista
  2. Minusta tallin käytävä on ihan paras paikka ratsautumisen opetteluun, siinä olen kaikki omat hevoseni opettanut selkäännousuun ja hyvin on mennyt. Paljon rauhallisempia ne siinä ovat kuin jos ne vietäisiin esim. liinassa jonnekin aukealle kentälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin minäkin asian koen, varsinkin kun ihan ensi kertaa jonkun selkään mennään. Ulkona on enemmän ärsykkeitä, jotka voivat tehdä hallaa, varsinkin jos oikein huono tuuri käy.

      Poista
    2. Mun nuori hevonen opetettiin kanssa niin kouluttajan luona etta ekaksi ratsastettiin tallin kaytavalla ....erikoista, mutta kuulemma hevoset kokevat etta saavat kavereista tukea jannittavaan tilanteeseen.

      Poista
    3. Sepä se. :) Toisella tuo "turvapaikka" voisi olla pihatto tai oma tarha, ihan yhtä hyvin siis.

      Poista
  3. Mä pääsen seurailemaan sisäänratsastusta ihan aitiopaikalta kun niitä tuolla meillä tehdään useampi kuukaudessa, ja siellä myös mennään satulaan usein ekoja kertoja karsinassa (karsinat on siis niin korkeita, että onnistuu sielläkin helposti). McLeanit myös menee ekaa kertaa selkään karsinassa/käytävällä, on hevoselle turvallisempi paikka kuin tosiaan pahimmassa tapauksessa ihan uusi maneesi tai kenttä.

    Ihana tuo Salaman reaktio :) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin kans joskus haastattelun McLeanin systeemistä ja sieltä jäi mieleen tuo sisäänratsastus karsinassa. :)

      Eihän tuossa vaiheessa rodeoshow ole tavoitteena, vaan rento ja rauhallinen juttu, joten siksi minäkin olen omani tutussa ja turvallisessa (=tallissa) ratsastajaan totuttanut näin. :)

      Tähän(kin) asiaan löytyy oma eriävä koulukuntansa, mutta se heille suotakoon.

      Salama on aika hauska noiden reaktioidensa kanssa - se on melko persoona kaikkine omine metkuineen. :D

      Poista
  4. Kiva postaus! Itsekin viime kesänä opettelin 2½-v ponini kanssa selkään nousua tallikäytävällä, ja oikein hyvin tuo toimi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti. :) Kyllähän tuo toimii, jos ja kun tietää mitä tekee. ;)

      Poista
  5. Ootko koskaan kokeillut Salamalle Barnsbyä? Voin melkein vannoa,että sopisi..Cliff Barnsby Omega esim. 4 tai 5 leveydelä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne taitavat pääasiassa olla liian suoria: Tällä on takaa nouseva selkä, joten kun ratsastaja on selässä, jää satulan keskikohta helposti ilmaan ja paino jakautuu epätasaisesti eteen ja taakse. Sellaisia ovat mm. melkein kaikki Albionin mallit. Muistaakseni joku Barnsby on myös sovitettu joskus. Kent & Masters-merkkisissä oli sama vika, eli liian suoria loppujen lopuksi. Prestigen mallit ovat hyväksi havaittuja, kun niissä on takaa nousevat paneelit ja ne ovat muutenkin suht litteät. Sellainen kukkaroystävällinen yksilö olisi haussa nyt. ;)

      Nyt tuo sovituksessa ja kuvissa oleva Prestige olisi ostohinnaltaan varsin OK, mutta vaatisi uudet villat, joten pitää katsastaa vielä toisen liikkeen tarjonta. ;)

      Poista