sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Motivaatioloma


Nuorten hevosten kanssa yleensä aika on se, mikä parantaa kaiken. Viime aikoina Duke on ollut se, joka on saanut ajan kanssa etsiä työmotivaatiotaan. Se kun on ollut hukassa jo jonkun aikaa.

Duke kyllä lähtee ihan mielellään hommiin, mutta yllättäin sen eteenpäinpyrkimys katosi kummasti lähes täysin. Tarhassa painiessa vauhtia ja vaarallisia tilanteita kuitenkin riittää ja mieli on virkeä, joten terveydelliset syyt eivät ihan heti ekana hiivi mieleen.


Tämänpäiväisen ajolenkin (edellisestä kerrasta taisi olla kolmisen viikkoa aikaa) jälkeen tulin siihen tulokseen, ettei sen puhti vaan riitä. Päivittäinen useamman tunnin kestävä ponipaini Sampan kanssa vie varmasti kaiken energian. Siihen päälle karvanvaihto ja lämpimät ilmat paksun talviturkin painaessa vielä niskassa, joten ei ihme, jos bensa ei riitä.

Siispä kävin ihan ekaksi rehuostoksilla ja ponipojan ruokinta raakattiin uusiksi. Nyt sen ruokalista näyttää tältä:

- Heinää sen mitä syö, arvio n. 5-6kg / pv
- Pasture Mix mysliä 1 litra
- Black Horsen kivennäinen 1dl
- Ripaus rypsiöljyä
- Shy Feeder B-vitamiinikuuri 30 ml 14 vrk ajan
- Greenlineä ripaus, kun muutkin saa


Jos näillä ei ole tietyssä ajassa mitään tehoa, käy poni klinikalla hiekkakuvilla. Sitä ei ole nimittäin koskaan ole hiekkakuvattu ja tämän ponin kohdalla se tuli ekana mieleen - sikäli siis jos on keksittävä jokin syy ponin nihkeyteen.

Ihan huvittaa, miten kolmella hevosella voi olla kaksi niin päinvastaista tavoitetta: Salama ja Samppa etsivät rentoutta ja niiden kanssa toimitaan alhaisilla kierroksilla, kun taas Dukea oikein yllytetään kiihtymään. Eipä sillä, eipähän itse kangistu tiettyyn kaavaan!

Ponit ja rämisevä kanisteri. Ponien mielestä ihan paras kapistus.
Miten sinä olet ruokkinut liikkuvaista (shetlannin)poniasi?

12 kommenttia:

 1. Heinä (n.2-3kg/pvä) sekä Pavon Summer Fit mineraali- & vitamiinikeksin puolikas. Sekä kyytipojaksi vähän porkkananpaloja. Meillä on yhä dieetti meneillään ja vaikka se on tuottanut tulosta niin en tahdo ponin räjähtävän käsiin. Ehkä kesällä tai kesän lopulla jos tarhassa on sporttilinjan poni niin mietin jotain lisäpotkua antavaa rehua, energiaa saisi olla pikkuisen enemmän kärryillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, minä taas haluaisin pientä räjähtävyyttä, sitä kun tiedän ponissa olevan - tosin en halua sen räjähtävän käsiin läskinä, heh.

   Poista
 2. 5v shettis tamma 3,5kg heinää, pellavainen vajaa 1dl, kivennäinen 1dl, sinkki, ade vitamiini sekä valkosipuli. Tämän hetkinen dietti ruoka. Pikkusen on talven jälkeen sokerisen heinän takia päässyt massu kasvamaan ja pitäisi saada poni saada kesä kuntoon sillä viime kesäistä kaviokuumetta en halua uudestaan meidän talouteen. Sitten kun taas linjat kunnossa niin rasing selected rehu tulee takas ruokintaan jos tarvetta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse käytin vuosia Racingin rehuja, mutta jotenkin en ollut tyytyväinen. Syöttömäärät isoja ja silti ravintoaineita kovin vähän. Ulkomaiset tiivisteet tuntuvat järkevimmiltä, kun nämä eivät kauheita määriä lisiksiä syö. Nuoret kuitenkin aika ajoin tarvitsevat muutakin kuin vettä ja heinää.

   Tällä hetkellä ponit liikkuvat todella paljon. Ihan tosissaan täytyy seurata Sampan kavioita, etteivät kulu liikaa... Duke ei ehkä blogin kuvissa näytä hoikalta, mutta valjaiden mahavyö menee kireämmälle kuin koskaan eli kilot pysyvät kurissa ainakin jotenkin. :D

   Kaviokuume on kurja vieras. Taas alkaa se aika vuodesta... :/

   Poista
  2. Tämmöisessä tuppukylässä valikoima on erittäin pieni. :/ racinginkin rehut joidun hakemaan 30km päästä. :D se on kyllä totta että syöttömäärät suuria ja että parempiakin löytyy mutta itse olen ollut kyllä ihan tyytyväinen tuohon selectediin. :)

   Poista
  3. Auts. :D Kuten alle Myytipan kommenttiin vastasin, meillä taas tulee ihan vaikeus valita, mistä ja mitä rehua hakisi... :D

   Meillä hepat söivät ennen Peacemakeria, mutta se rupesi jäämään kuppiin jossain kohtaa..? Kivennäinen (kumpikaan vaihtoehdoista) ei maistunut taas ollenkaan. Enää on Greenline käytössä, mutta ei siitäkään kaikki tykkää.

   Poista
 3. N. 3kg heinää. 2,5 dl Vilomix Basic rehua, monivitamiinia. Tällä hetkellä myös 5päivän psyllium kuuri menossa. Menevä otus, mutta hiki tulee nopeasti talvikarvassa, jolloin annan myös elektrolyyttejä. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilomix olikin uusi tuttavuus, kunnes Google kertoi, että se oli ennen Hiven-sarja. Syötin muistaakseni pari säkkiä sitä joskus Tomppa-ruunalle, ei moitteen sanaa siitä. Koin kuitenkin hankalaksi tuon kotiinkuljetussysteemin, en itse halua säilyttää montaa säkkiä kerrallaan nurkissa, kun tilaa ei ole liikaa. Inhoan sitä, kun erityisesti talviaikaan hiiret rellestävät säkeissä, jos jokaiselle ei riitä omaa muovista astiaa.

   Poista
  2. Kysymysmerkkien olisi kuulunut olla naurava hymiö. :) Basiciä syötän molemmille ja olen ollut hyvin tyytyväinen. Juuri tuosta kotiinkuljetuksesta olen itse kovasti tykännyt ja meillä ei ole kyllä onneksi hiiret olleet säkkien riesana (vaikka kyllä niitä tallissa säkkien luona lymyilee). Tilaan yleensä 5-6 säkkiä kerralla jotka kestävät puoli vuotta. Mutta kyllähän niitä pitäisi pystyä tilata ihan vain pari säkkiäkin kerralla. :)

   Poista
  3. Puhelimella nuo hymiöt näkyivät, tässä koneella ei. :D

   Meillä hiiret rellestävät varsinkin talviaikaan, kun maailman pulskin katti vetää pakkasten aikaan sikeitä takan päällä... Nyt se on taas aktivoitunut ja saattaa jonkun hiiren pyydystääkin, jos sellainen suuhun juoksee. Mutta eniten inhoan just sitä, että säkit menevät rikki hiirien järsiessä niitä, kulutus on kuitenkin niin hidasta.

   Ehkä maailman paras kauppa Puuilo avattiin viime vuonna tuohon ihan meidän lähelle. Siellä kattava valikoima monia rehuja, siinä vieressä taas Pavon jälleenmyyjä myös. Lisäksi Agrimarket ja K-maatalous löytyvät ihan saman tien varrelta. Joskus tulee ihan valinnanvaikeus, kun ei tiedä mihin menisi...

   Poista
 4. 18 vuotiaaksi kääntynyt shettis on lähes vapaalla heinällä ja iltaisin saa kourallisen criollo full -täysrehua. Suolakivi karsinassa, mutta jos hikoilee paljon niin sitten lisätään suolaa myös ruokintaan. On virkeässä ja hyvässä kunnossa, ei heinämahaa eikä ole muutenkaan lihava vaikka tosiaan on lähes vapaalla heinällä ja kesät saa laiduntaa 24/7 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisille se vapaa heinäkin sopii, vaikka usein shettisten kohdalla sen ajatellaan olevan mahdottomuus. Tottuvat fiksuina syömään sen, mitä tarvitsee ja kun ruoka ei todellakaan lopu, ei tule painetta syödä itseään halki.

   Huomasin saman ilmiön talvella, kun Salama oli sairastarhassa. Söi sen mitä jaksoi ja verkkoon jäi jonkin verran heinää aina. Kun tarhaa suurennettiin ja Duke tuli kaveriksi, alkoi ruuasta "tappelu" eli kaikki tarjolla ollut imuroitiin kiireellä huiviin, ettei kaveri syö kaikkea. Siinä se pääsi vähän lihoamaankin, kun liikuntaa ei ollut yhtään ja heinää tuli annettua pikkasen liikaa muutenkin.

   Nyt olen saanut tilanteen tasattua ja heinämäärän säädettyä sopivaksi. Hankalaa se silti joskus on, kun porukassa on yksi paksuuten taipuvainen, yksi sopiva ja yksi hoikka.

   Poista