sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Hyvästi vapaa heinä...

...ja tervetuloa puolivapaa, vaikeasti nyhdettävä heinähäkkyrä.

Vasemmalta Sohvi, Fanni ja Hennu testaamassa uutta heinäverkkoa 12.11.2011.
Fastfood on jo out, nyt kuumin hitti on slow food - myös hevosten puolella. Slow feeding lienee se paras juttu, kun tallista löytyy yksi herkkämahainen helposti laihtuva ja kaksi pulskaa, jotka keräävät läskiä sen yhden hoikankin puolesta. Eli toisin sanoen, pitäisi toteuttaa heinäruokinta niin, että heinää on tarjolla 24/7 ja sen pitäisi olla hyväksi kaikille.

Olen jo pidemmän aikaa tuskaillut heinäasian kanssa, teoriassahan se (eli vapaan heinän toteutus) on helppoa: Laitetaan vain paali tarhaan ja fiiliksen mukaan tehdään siihen joko muutama reikä tai sitten se avataan kokonaan ja avot, siinä on safkaa kavereille viikoksi. Jep, hieno idea - ainakin niin kauan, kunnes siivousaddikti näkee sen päivittäisen heinähävikin määrän, jota saa kottikärrykaupalla viedä lantalaan, jossa se taasen ei maadu ikinä. Noin puolet menee siis hukkaan, vaikka kuinka haravoisi siististi sieltä ja täältä. Hiekkapohjainen tarha on siitä huono, että heinä sekoittuu hiekkaan (vaikka ruokapaikalla alla on iso kumimatto) ja sen jälkeen mokoma on syömäkelvotonta. Sama se on toki muillakin alustoilla. Pyöröpaaleille on olemassa erilaisia katoksia ja muita hökkeleitä, mutta sellaista emme halunneet (sittenkään) tehdä tai ostaa. Siispä oli aika etsiä uusia ideoita...

Aiemmin meillä oli ruokinta toteutettu niin, että heinää sai 4-5 krt päivässä. Tompalla oli usein käytössä pienisilmäinen heinäverkko, koska se oli ihan tajuttoman herkkä lihoamaan. Tarhaan se sai päiväksi heiniä tällaiseen tynnyriin, joka olikin aikansa ihan OK keksintö - kunnes sitä tötteröä innostuttiin käyttämään rapsutuspuuna ja koko komeus irtosi seinästä monesta pultista huolimatta.

Sittemmin erilaisten jutskien kautta päädyimme tähän vapaaseen heinään ja siitä lähtien olenkin potenut parempaa omaatuntoa, kun töiden jälkeen ei aina tarvitse ampua salamana kotiin ruokkimaan hevosia, vaan esimerkiksi kauppareissulla voi käydä silloin tällöin ihan ajan kanssa. Mutta kuten jo totesin, runsas hävikki alkoi ottamaan pannuun ja pahasti. Eksyin Vainikan aitan ja erään verkkokaupan sivuille, josta syntyi ensimmäinen idea: Tehdäänpäs sille pyöröpaalille sitten verkko ympärille! Tutkailin verkkokauppojen hintoja ja päädyin sattuneesta syystä askartelemaan vastaavan itse. Ostin siis Honkkarista 2 kpl "venyviä" kuormansidontaverkkoja 16,95e/kpl (vihreä pienisilmäinen ovaalin mallinen verkko, joka on vahvasta nylonista tehty ja siinä on kuminauhareunukset) ja yhdistin ne pitkältä sivulta nippusiteillä toisiinsa kiinni. Kuminauhareunukset otin molemmista pois ja pujottelin sen lopuksi koko komeuden ympäri kiristysnauhaksi.

Tässä kohtaa tuli fiilis, että pieleen meni - mittaukseni menivät vähän pieleen ja verkko ei riittänyt juuri avatun pyörön ympäri - periaatteessa se olisi vaatinut vielä yhden verkon lisää, mutta olisi äkkiä muuttunut liian väljäksi, kun heinäpaalista olisi jonkun verran syöty.

Kiitos Nikon, hieno viritykseni ei lentänyt roskiin - vahingossa aseteltiin sitä seinää vasten ja siitä se idea sitten lähti. Pistin pari koukkua seinälle ja "heinävene" oli valmis. Samalla tuli mieleen nuo pienemmät heinäverkkoideat, joita löytyy ylläolevista linkeistäkin. Tähän verkkoon mahtuu kevyesti 3-4 kottikärryllistä "irtoheinää" ja pikkupaaleja 2 kpl (koosta riippuen). Verkko aseteltiin turvallisuussyistä niin ylös kuin oli mahdollista, jotta kengät eivät jäisi kiinni verkkoon.

Heinävene ;) on käytössä nyt siis toista päivää. Täytin sen eilen päivällä kahdella heinäkärryllisellä ja se tyhjeni vasta tänä aamuna hevosten ollessa yön tallissa. Testimielessä laitoin klo 10.45 ison kärryllisen heinää ja nyt kellon ollessa 13.30 siellä on vielä jonkin verran syötävää tarjolla. Yöheinät olivat maistuneet myös tavallista paremmin, aikaisemmin ne eivät oikein enää jaksaneet syödä kaikkia, kun olivat vapaasti rohmunneet syötävää päivällä. Ajattelin väsätä ainakin toisen samanlaisen, jotta ruokintapisteitä tulisi useampia. Tämä on myös helppo täyttää kuminauhareunojen ansiosta. Mielenkiinnolla jään testailemaan, miten homma toimii... :)

5 kommenttia:

 1. Loistava idea tuo heinävene! Mikä onkaan tuon Honkkarin verkon silmäkoko?

  VastaaPoista
 2. Se on n. 4x4cm, eli pieni ja langat ovat sopivan kestävää nylonnarua. :) Tuo kuvan verkko voisi tarjouksen mukaan olla myös kaupan, tällä hetkellä ei tarvetta :)

  VastaaPoista
 3. 4 x 4 cm on meille liian suuri, hevoset on ihmeen näppäriä turvastaan :) 3 x 3 cm on sopivampi, ehkä pitää kääntyä Konitorin puoleen. Kiitos kuitenkin tarjouksesta!

  VastaaPoista
 4. Montakohan noita kuormansidontaverkkoja tarvisi ostaa, että saisi paalin ympäri ? :/

  VastaaPoista