lauantai 18. helmikuuta 2017

Poni, joka ei halunnut kuolaimia


Käytän hevosillani ensisijaisesti kuolaimia. Kuolain valitaan huolella ja sovitetaan yhtä suurella tarkkuudella. Tavoitteena on aina löytää kuolain, joka sopii sille yksilölle niin hyvin kuin mahdollista. Kuolaimen kanssa hevosen tulisi olla rento ja tyytyväinen.

Sitten tuli tapaus Samppa. Se on suuri herkkämieli ja kaiken kukkuraksi varsin pienisuinen joka suunnasta katsottuna. Kuolaimista suora kumilla tai ilman on liian suora, kolmipala liian liikkuva, nivel ei sovi yhtään, sylinteriä taas ei löydy näin pienelle - ainut, mikä oli vähän sinne päin, oli joustava kuminen Nova-kuolain. Senkin kanssa se tosin kulkee herkästi monttu auki ja välttelee kuolaintuntumaa, oli sitä sitten ollenkaan vielä edes olemassa. Helppo ratkaisuhan olisi hirttää turparemmit niin kireälle kuin saa, mutta omalle ideologialle ongelman sivuuttaminen näin helposti olisi suorastaan epäloogista.

Sitten kerran kokeilin ohjasajaa sitä riimulla. Poni toimi paremmin kuin koskaan. Siispä tein sille kärrynpyörähackamoret viime talvena ja treenasin sitä oripäiville niillä. Kuluvana talvena aloitettiin sitten ratsuopit ja jotenkin pienten lasten ollessa kyydissä kuolain vain tuntui turvallisemmalta vaihtoehdolta. Sama homma ajaessa, ihan vaan periaatteen vuoksi. Sama suun aukomisongelma kuitenkin palasi ja suustaan poni oli huono. Kerrottakoon, että sen hampaat ovat aina säännöllisesti hoidettu ja niissä ei ole mitään vikaa.


Siispä otettiin jälleen askel taakse ja hankittiin Sampalle sellaiset pelit ja vehkeet, joiden kanssa se on tyytyväinen ja ennen kaikkea toimiva. Tällä kertaa ratkaisu löytyi Markus Holstin valikoimasta Center-hackamoresta. Nahkaosat toki jouduin askartelemaan omista arkistoistani, mutta ihan kelvolliset niistä tuli.

Ja taas mennään!

10 kommenttia:

  1. Mikä olisi tärkeämpää kun kuunnella ponia<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se. <3 Harmi vain, kun ori on aina ori eli julkisilla paikoilla niitä on käsiteltävä aina kuolaimien kera, vaikka olisi kuinka kiltti ori. No, pitää niihin hetkiin keksiä joku kuolainratkaisu sitten.

      Poista
  2. Onko toiturpiksen yläosa pullback-turpiisen alaosasta tehty? Hyvää kierrätystä 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, on! :D Ihan kuin luotu tuohon. Alaremmi kaipaa vielä pysyvämpää ratkaisua, kannusremmiin en ihan luota. :D

      Poista
  3. Kannattaa pidentää "yläturpista" ja vastaavasti kiristää alta, ettei poskihihnat nouse pidättäessä silmiin. :)

    Mutta näinhän se pitää mennä, yksilöllisesti jokaista tyyppiä kuunnellen ja tutkaillen, valmiina muuttamaan omia tapojaan että löytyy hevoselle mukavin tyyli toimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lopulliset säädöt ovat vielä työn alla, pitää tosiaan tuo alaremmi vaihtaa vahvempaan remmiin. Sitten varmasti asettuvat nätimmin. Haastava tuollainen shettiksen pää, kun otsa on leveä (otsapanta on cob-kokoa) ja turpa koko shettis. :D

      Poista
  4. Näinhän se on, hevosta kuunnellen. Ison kielen ja löysän, ylimääräisen suussa olevan nahan takia Taavistakin tuli kuolaimeton. Kuolaimen kanssa se kiskoi pidättäessä ohjia kädestä ja tuntumalla se rullasia helposti kokonaan kuolaimen alle. Se vaan toimi kuolaimettomalla paljon paremmin. Paitsi, kun kokeilin sillä Hööksin sidepullia, jossa se turpaosa oli kovaa muovimaista matskua, niin alkoi taas venkoilla. Laitoin pehmusteen ja taas toimi ongelmitta. :)

    Rippe taas.... :D On sillekin koitettu ja kentällä ihan jees, mutta maastossa hackamorekin on melko tehoton vehje.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samppa on ristitty meillä pikku-Salamaksi eli elämä on iloista ja lennokasta, jos sen oikein oivaltaa - onneksi se on sen verran herkempi vielä, että on varsin kevyt päästään, eikä jyrää. Salamalla hackamore olisi ehkä hyvä vitsi (rullaisi tuntumalta pois ja juoksisi alta, lisäksi pään saisi varmaan aika hyvin vedettyä alas ja lopputuloksen arvaa itse kukin :D), mutta Samppiksella se vaikuttaa ihan hyvältä.

      Näyttelyissä kuolainpakko on helppo kiertää, koska käytän näyttelyremmiä, mikä kiinnitetään myös turparemmiin. Silloin kuolain on lähinnä koristeena ja narun paine tulee lähinnä turparemmiin. Kaikista mieluiten esittäisin tämän riimulla ja ketjulla leuan alta, mutta koska ori, niin Suomessa kielletty sekin hyvyys. Käyttöluokkiin pitää sitten keksiä joku kuolainratkaisu... Näissä taas kuolainsäännöt ovat vähän kirjavia - jossain Nova on sallittu ja jossain ei. Riippuu vähän lajista siis.

      Poista