maanantai 6. helmikuuta 2017

Arkilook


Histec puri ja Ruuna Reippaan varsamaha katosi. Myös takajalkojen limpputurvotus hävisi. Hyvä niin.

Kun myös pahin jäätikkö kaikkosi ainakin hetkeksi, palasi läsipää satulan alle. Tässä kun on ollut näitä kotimaasi yrittää tappaa sinut-päiviä, on liikunta ollut vähän niin ja näin. Tein periaatepäätöksen, että hissuttelemaan jäätikölle tämän kanssa ei mennä, joten sitten ei liikuta ollenkaan. Taluteltu on, epätoivoisesti jopa pihanurmikolla. Ensimmäistä kertaa koskaan ihan joka paikka metsäpolkuja myöten oli niin jäässä, ettei sinne puolen tonnin elukan kanssa ollut asiaa - hyvä kun ilmankaan.

Tauko tekee hyvää, vaikkei se habituksesta ihan heti näkyisikään. Niin kävi nytkin. Kurittomaksi ja totaalisen väärinpäin ratsastetuksi se kantaa nykyään itsensä ihan sairaan kivasti ja on kevyt joka suuntaan. Siis hyvässä mielessä. Onkin ilo aina palkita se hyvästä työstä yllättämällä se eli lopettamalla treenit kun seinään onnistuneiden pätkien jälkeen. Palkkioksi mennään sitten metsään tai jonnekin, missä on vielä kivempaa. Näin on saatu aikaiseksi nöyrä ja hyvin yritteliäs työtävieroksuja.

Sitten itse asiaan eli otsikon lupaamaan arkihabitukseen. Millaiset rensselit Ruuna Reipas pukee päälleen, kun lähdetään hommiin?


Suojat

Bootsit ovat tälle ehkä tärkeimmät. Ne laitetaan aina, vaikka mentäisiin ihan vain kävelylle. Bootseja on kokeiltu jos jonkinlaisia, mutta Geran Meditex-bootsit ovat olleet ihan lyömättömät - kirjaimellisesti. Itseasiassa tilasin viime keväänä Horzelta Geran yhdet toiset bootsit, mutta tällaiset toimitettiin. Bootsit oli kuitenkin saatava kiireesti käyttöön, joten en jaksanut palautusrumbaa. Nämä osoittautuivatkin paremmiksi kuin alkuperäiset! Plussaa mokomille siitä, että ne eivät pyöri ja tarran voi kiinnittää miten päin vain ja näin bootsin saa sopimaan todella tiiviisti.  Varalle löytyy sitten lampaankarva- ja heijastinbootsit.

Jännesuojina meillä on tällä hetkellä cob-kokoiset perussuojat Hööksiltä. Näissä jännesuojissa pony-koko on liian nafti ja full-koko liian suuri, joten valinnavaraa ei liikaa ole. Tarrakiinnitys on myös kotipuolessa toimiva vaihtoehto.


Satula

Viime keväänä, kun kaivoin Ruuna Reippaan haudanreunalta, hankin sille myös uuden satulan. Ystävällinen ja joustava palvelu löytyi tuttuun tapaan Satula.comista, jossa ei kauheasti pelästytty pallokalasuomipojan vaikeaa selkää. Sopivia vaihtoehtoja löytyi lopulta joka hintaluokasta, mutta kaupat tehtiin sitten siitä, mikä sopi omalle ahterille parhaiten. Penkkinä on siis Prestigen Venus VS yleissatula.

Kyllä, yleissatula. Kuka hullu sellaista käyttää? Nehän ovat kamalia istua, eivätkä sovi mihinkään. Tätä mieltä olin itsekin pitkään, kunnes ensi kerran kiipesin tämän satulan kyytiin. Ja samaa mieltä ovat olleet kaikki, jotka tällä penkillä ovat menneet. Tämä käy kaikkeen ja ennen kaikkea sopii hevoselle, just loistava combo tällä harrastustasolla. En ole lainkaan katunut sitä, että pistin koulusatulan pois. Se on aika paljon se!

Satulahuopina suosin Eskadronin Cotton-huovat. Ne vain istuvat parhaiten ja ovat hintaluokassaan ihan ylivertaisia. Tällä hetkellä suosikkivärejä ko. huovissa ovat kuvan musta-pinkki ja pesuvuorossa oleva tummanvihreä huopa. 

Jalustimet ovat Horse Comfortin nivelletyt ja jalustinhihnat Stubbenin NT-hihnat. Vaikka ne ovat napakkaa nahkaa, ne eivät naarmuta herkkää satulansiipeä. Joustavat jalkkarit taas ovat varsin mukavat polviongelmaiselle ratsastajalle. 


Satulavyö

Satulavyö on sellainen, joka usein jätetään vähän vähemmälle huomiolle. Kunhan nyt löytyy joku hihna, millä satulan saa keikkumaan selässä. Pallokaloihin erikoistuneet tietävät, ettei ilman kunnon S-vyötä pärjää sitten alkuunkaan. Meillä käytössä Claridge Housen mutkavyö, joka on pehmeää nahkaa ja antaa satulalle viimeisen silauksen, koska se parantaa istuvuutta ihan huikeasti. Tavallisella suoralla vyöllä vastinhihnat osoittavat satavarmasti eteen ja koko hommeli olisi kaaos.


Suitset

Suitsina Salamalla on Glen Gordonin Diablo suitset. Hankin ne sille Salaman ollessa 1-vuotias. Suitset itsessään eivät ole menneet miksikään, vaikka mitään ihan Dyon-tasoa nahaltaan nuo suitset eivät ole.


Tämä otsapanta oli suurin syy näiden suitsien hankintaan. Joku juttu pitää kaikessa olla!


Ohjat

Metsästin pitkään paksuja kumiohjia. Sitten sattumalta löysin sellaiset parilla eurolla kirpparilta. Nämä ovat ehdottomasti parhaat omaan käteen! 
(Okei, sadekelillä nämä eivät aina ole kaikista kivoimmat...)


Kuolaimet

Pallottelu Sprengerin kolmipalan, sylinterikuolaimen ja Sprengerin Turnadon välillä on kääntynyt yhä useimmin siihen, että suuhun laitetaan Turnadot. Se on siis nivelkuolain, joka ei mene linkkuun erityisen muotoilun ansiosta. Se on myös tarpeeksi ohut ahtaaseen suuhun, joten tällä mennään.

Tässä tämä. Karvainen Ruuna "Käskivät Seistä Tässä" Reipas valmiina duuniin.

16 kommenttia:

  1. Komea Salama!
    Hei sinulla oli joskus Micklemin suitset. Oliko peräti molemmat mallit? Eivät sitten kuitenkaan jääneet käyttöön? Harkitsen hankkivani ne odottelemaan varsan pään kasvua, mutta mietityttää ovatko ne nyt sitten kuitenkaan niin ihmeelliset...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kokeilin molemmat mallit. Niissä Multibridle-mallisissa koko oli totaalisen väärä (liian iso). Tavallisissa eli Competition-mallisissa taas en huomannut mitään aktuellia eroa tavallisiin suitsiin, joten valkkasin lopulta ne, mitkä miellyttävät omaa silmää parhaiten. Siis perinteiset enkkusuitset. :) Turparemmi on meille lähinnä koriste, joten ehkä siksi Micklemit eivät olleet meidän juttu.

      Poista
    2. Kiitos, jotenkin näin uumoilinkin. Täytyy harkita.

      Poista
    3. Niitä Micklemeitä sai ainakin jossain kohtaa vuokrattuakin parista eri paikkaa, ihan kätevä palvelu!

      Poista
  2. Tuo satula on kyllä tikattu niin hienosti, kaunis :) Eskadronin cottonit on täälläkin suosikkeja, lempparivärejä uudet skyblue ja taupe sekä aina klassinen coffee. Sivuhuomautuksena cotton ei ole sarja vaan joka sarjasta (Classic Sports, Heritage, yms.) saa cotton huovan joka eri materiaalia kuin se bigsquare. Hauska huomata miten eri makuja ihmisillä voi olla, itse inhoan ylikaiken paksuja kumiohjia ja rakastan kapeita kankaisia tai letitettyjä nahkaisia ohjia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä tuon Prestigen ulkonäkö on kiva lisä, se on kaunis katsella! :D Mä olen ainakin heikkona koristetikkauksiin.

      Kiitos korjauksesta! Mutta nuo Cottonit ovat anyway parhaita. ;) Eivät liian paksuja, mutta ovat silti napakoita. Ja sopivat satulan ja hevosen väliin kinnaamatta, karvoja ei jää järjettömästi kiinni ja värit säilyvät suht hyvin.

      En tiedä, mikä noissa mun suosikkiohjissani on Se Juttu, mutta jotenkin ne istuvat omiin nakkisormiin parhaiten. Hyvänä kakkosena tulee perinteiset kangasohjat! :D

      Poista
  3. Hih, meillä päinvastainen tilanne satulan kanssa eli päätin nyt haluta koulu- ja estesatulan erikseen. ;) Tuo Prestigen yleispenkki on kyllä tosi kivan oloinen! Harmi ettei sellaista löytynyt sopivana kun viime syksynä soviteltiin. Silloin Bates jäi vielä taloon uusilla säädöillä, mutta nyt taidan kyllä laittaa sen vaihtoon. Täytyy pistää tuo vielä korvan taakse vaikka ensisijaisesti se koulusatula onkin hakusessa nyt (ja estesatula lähiaikoina, koulusatula-konkurssin asteesta riippuen).

    Aika sama maku kyllä huovissa, itsekin tykkään eniten Eskadronin huovista. Kun saa tämän satulahomman johonkin pisteeseen, JOS se koulusatula tulee taloon niin pari kouluhuopaa tarttiskin lisää, hmm... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja hei saako muuten Hööksiltä vielä noita Showmasterin perussuojia? Yritin kerran netistä etsiä enkä löytänyt, ja käyn tosi harvoin nykyään siellä Hööksin suunnalla. Noissa teidän suojissa on meinaan erilainen tuo tarran merkki kun meillä olevissa vaikka nekin on Showmasterin.

      Poista
    2. Niin ne tilanteet elävät. :) Katselin kyllä hiljattain koulupenkkiä meillekin, mutta vedin tämän hankkeen toistaiseksi vielä takaisin. Sen aina muistaa sitten, kun kiipeää ratsaille tämän varustuksen kera. :D

      En tiedä mitä meidän Batesille kävi, se oli aikansa tosi jees, mutta muokkaamisesta huolimatta Salama rupesi väistelemään selkäännousua. Nyt ei ole vuoteen tehnyt sitä tällä satulalla?

      Poista
    3. Niin ja nuo suojat... Tuolta Raision Hööksiltä ostin omani viime vuonna, kai niitä vielä saa? :O Nuo ovat olleet kyllä hyvät hintaisekseen!

      Poista
    4. Meillä on nyt tyrkyllä perinteinen Kieffer Ulla Salzgeber sekä vähänkäytetty Prestige D1 Iceland. Hintojen tähtitieteellisestä erosta huolimatta jotenkin se Prestige kiinnostaa malliltaan enemmän (ja tärkeimpänä sitä saisi vuokrata). Kahtellaan minkä hevonen valitsee. :)
      Ja täytyy käydä suojia etsiskelemässä jossain kohtaa, meidän nykyinen suojasetti alkaa jo hieman vetää viimeisiään, ostettu kun T. oli 2-vuotias. :D

      Poista
    5. Oolalala! Toi D1 Iceland oli aika kiva, meillä oli se vuokralla pari vuotta sitten hetken aikaa. Ei kuitenkaan saanut täydellistä siunasta fysioterapeutilta ja aika pian selkään ilmestyikin outoja patteja hetkeksi?! En tiedä olivatko ne satulan syytä, mutta moisia mollukoita ei ole sen koomin näkynyt. Kun niistä tänne kirjoitin, joku muukin oli kokenut saman samalla satulalla. Hassu sattuma.

      Näemmä nuo suojat ovat nykyään Fairfield-merkkisiä, sellaisia siis etsimään. :)

      Poista
  4. On se teidän Ruuna Reipas vaan niin komea herrasmies ihan kaikkialta katsottuna!

    VastaaPoista
  5. Itse pystyn ratsastamaan vain ja ainostaan kumiohjilla, vaikka kaikki aina sitä ihmettelee ;) .. ja muuten, Salama on laihtunut viime kuvista, ainakin omaan silmään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat hyvät! :D Talvirukkasten kanssakin toimivat, kun säilyy "tunto" ohjiin edes jotenkin, ohuet kun tuntuvat siinä kohtaa ihmeellisiltä langoilta käsissä. Tämä siis mun mielipiteeni. :)

      Salkku on pysynyt ihan hyvässä tikissä nyt, joka suuntaan levitoiva talvivilla vaan hämää. Se on aika hoikkaa poikaa hikisenä. :D

      Poista