maanantai 11. heinäkuuta 2016

Heinälle allerginen hevonen


En vielä tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. 

Salaman allergiatestien alustavat tulokset tulivat. Pölypunkit ja homeet eivät olleet yllätys, mutta heinä ja rikkakasvit olivat. 

Parin viikon sisään pitäisi tulla heinistä ja muista tarkempi erittely allergioiden suhteen. Sitten ollaan jälleen viisaampia. 

14 kommenttia:

  1. Varmaan tulee molempia vuorotellen. Itkua ja naurua. Niin se meni ainakin omalla kohdalla pari vuotta sitten, kun allergialista lävähti naaman eteen.

    Meillä heinäallergia sisälsi suolaheinän ja sinimailasen. Rikkakasvilista oli huomattavasti pitempi.

    Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se. Odotan innolla sitä tarkempaa analyysiä... Eksyinkin aiheen tiimoilta sinun blogiisi, odotan vähän samanlaista listaa tällekin. Mun tuurilla suurin ärsytys tulee kuitenkin jostain timoteista... :'D

      Kiitti!

      Poista
  2. Meillä tehtiin kanssa viime kesänä allergiatestit kun vuonohevonen ruvennut oireilemaan kesäihottumaisena ja testeistä tuli vain tulokseksi tuo samaiset punkit + homeet (?!) eläinlääkärikin näitä tuloksia ihmetteli kun oireita katsoo. Ei kai kenellekkään homeet tai punkit hyväksi ole!:D ja meidän hepat kesällä 24/7 ulkona niin mistä moiset homeet kun vain kesäisin oirehtii hinkkaamalla o.o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Metka tilanne teillä! Teilläkin siis suurimpana murheena iho-oireet? Voisikohan tuossa kesäajan oirehdinnassa olla syynä joku ristireaktio?

      Salama on keskivertoa kutisevaisempi, mutta luojan kiitos nahka on pysynyt ehjänä. Silti sellainen neuroottinen kesäihottumainen se ei ole, vaan kutiaa kovin jos sitä rapsuttelee. Muuten ei niinkään, mitä nyt normaalin hevosen tavoin hankaa välillä ahteriaan jonnekin.

      Nuo homeet ja pölypunkit eivät olleet itselleni yllätys, niitä odotin ainakin. Ne tuskin kenellekään todella ovat hyväksi...

      Poista
    2. Kyllä iho-oireet suurimpana..
      Mutta missä sitä hometta näin kesä aikaan sitten oikein piilee, kun tosiaan tallissa missä sitä suurimmalla todennäköisyydellä olisi, niin siellä hevoset eivät juurikaan kesällä ole.

      Poista
    3. Ei tule muuta mieleen kuin lämmin ilma..? :O Kai niitä homejuttuja jonkin verran ilmassa leijailee...

      Poista
    4. Homeitiöitä leijailee ilmassa ihan valtavat määrät koko ajan, silloin kun ei ole lumi maassa.

      Kokemus on opettanut, että allergiaan taipuvaisella on ensiarvoisen tärkeää pitää maha ja suolisto kunnossa. Allergiset reaktiot ovat immuunipuolustuksen häiriöitä ja jos suolisto ei toimi optimaalisesti, oireet kumuloituvat. Suolistohäiriöiden ei tarvitse olla isojakaan, kun ne voivat alkavat oireilla tavoilla, joita ei välttämättä edes osata jäljittää suolistoon.

      Oma poni tiputti talvella kaikki karvansa kaulasta ja lavoilta ja oli kalju siihen asti, kunnes kesäkarva kasvoi. Kaikki mahdolliset asiat tutkittiin ja lopulta tilanne lähti paranemaan, kun saatiin suolisto kuntoon. Mitään varsinaisia muita tyypillisiä suolisto-oireita ei ollut, eikä karvojen tippumiselle keksitty mitään selitystä. Edellisinä kesinä se on hingannut ja olen pitänyt sitä kesäihottumaisena, tänä kesänä ei ole hinkannut yhtään ja karva on upea!

      -toinen anonyymi

      Poista
    5. Tässä kohtaa pakko koputtaa (hakata) puuta ja todeta, että meillä on edes jossain onni myötä: Salama on pääsääntöisesti ollut aika hyvävatsainen, siis ei stressaa sen kanssa ja lantapallerot ovat aina oppikirjamaisia. Uskon, että pitkälti suht vapaa korsirehu ja vähäinen väkirehumäärä pitävät sen kunnossa. Toki lääkekuuri(t) aina vähän häiritsevät elämää, mutta kun lähtökohtaisesti tilanne on hyvä, ei suurta heilahdusta pääse tulemaan.

      Vähän OT. Kahta mahahaavaista olen hoitanut ja toinen oli aika paha. Sillä oli myös suolisto pahassa jamassa ja sen näkyi hevosesta kauas :( Lopulta ähky sen veikin, vaikka kaikki voitava tehtiin sen eteen. Kun vyyhdissä oli mukana huono maha, madot, vatsahaava ja kova stressi, oli paketti vaikea pitää kasassa. Toinen taas päällepäin näytti niin nätiltä ja kiilsi kuin patsas, mutta mistäs näistä aina tietää. Jälkimmäisellä ei ollut juuri muita murheita ja pää kunnossa, joten se toipui ajan kanssa melkein paremmaksi kuin alunperin. ;)

      Poista
    6. Meilläkin oli aina ensiluokkaisia lantapalloja ja vatsa vaikutti olevan kunnossa ja muutenkin elämä mallillaan (asui pihatossa, hyvä kaveri, söi vain heinää ja kivennäistä, liikunta pääosin rentoa ja mukavaa). En olisi ikinä uskonut, että mahassa on jotain vikaa!

      Toivottavasti löydätte avun allergioihin! Olen itse alkanut myös epäillä allergiaa, kun poni on alkanut siitepölyaikaan yskiä rasituksessa.

      Poista
    7. Auts, kuulostaa vähän liiankin tutulta. :D Tsemppiä teillekin, kunpa vaiva pysyisi "nahoissaan"!

      Poista
    8. Vähän hämmentyneenä seuraan oireita, vielä ei ole mitään tutkittu, kun poni on pirteä oma itsensä (eli vähän laiska...). Männyn siitepölystä tuli selkeää yskimistä ja vähän räkääkin. Kun heinät alkoivat kukkia, on ollut yskimistä rasituksessa ja esim. silloin kun poni tulee katsomaan pihaton kuivitsta ja turve pöllyää. Myös nenää taitaa kutittaa, kun sitä niin mielellään jalkoihin pyyhkii.

      Olen järkeillyt, että katsotaan nyt tämä siitepölykausi loppuun ja ponia ei rasiteta niin, että kunnolla hengästyisi. Vähän pelottaa, äityykö hoitamattomana pahemmaksi, vai pysyykö vain yskähtelynä siitepölyaikaan.

      Potilaan nimi sattuu olemaan myös Salama, mutta se on mallia Pilkku. :)

      Poista
    9. Meillä taas yskää oli viimeksi keväällä maalis-huhtikuussa ja satunnaisesti touko-kesäkuun taitteessa. Ei rasituksen yhteydessä, vaan ihan levossa. Sellaista allergisen kuuloista köhää, ei räkäistä yskää. Muuten ihan suht pirteä, mitä nyt nenä myös kutisi kuten teilläkin. Ja sit- sitten piti jäädä kihnuttamaan milloin mihinkin. :D

      Kevyesti meilläkin liikutaan hevosta kuunnellen, parempi kaiketi se kuin jättää nyt näillä raajoilla kokonaan seisomaan. Flixotide-kuuristakin tuntuu olleen hyötyä, ensi viikolla otetaan trakealimanäyte taas.

      Ihana sattuma teillä! Oma pieni pilkkusalama. <3

      Poista
  3. Ihan yleisesti luonnossa on paljon erilaisia homeita (homesienet) muiden sienien ohella ja luonnosta sitten niitä homeitiöitä pölähtelee. Allergiatiedotteissa siitepölyjen lisäksi luetellaan myös joidenkin homeiden itiöpitoisuuksia ja varoitellaan allergikkoja sitten oireilusta, kun pitoisuudet ovat korkealla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä!

      Itse olen vallan allerginen pölypunkeille, kissoille (nämä kaksi pahimmat), hevoselle, heinälle, koivulle ja pajulle (jep - sellainen hevonen kuin omistajakin...) ja kyllähän nuo keväät pahimpia on, kun kaikkea leijailee yhtäaikaa ilmassa. Joskus joku tietty asunto (olen kotihoidossa töissä) voi vaikuttaa tosi siistiltä, mutta aivastelu ja kurkun kutina alkaa samantien. Vastaavasti joku toinen mesta taas voi olla ihan ok, vaikka päälle päin voisi luulla sen allergisoivan.

      Poista