torstai 7. heinäkuuta 2016

Chia de Gracia: Devil's claw ja ruusunmarja


Viime syksynä sain testiin Chia de Gracian tuotteet. Kohde-eläimeksi valittiin ponipoika Duke, jolla oli sillä hetkellä ongelmia takapään ja erityisesti takapolvien kanssa.

Duken ruokintaan lisättiin 21.9.2015 siis heinän ja kivennäisen lisäksi ruusunmarja (3 rkl / vrk) ja pirunkoura (1 rkl / vrk). No, testi keskeytyi kuukautta myöhemmin ponin laukattua vihreimmille laitumille, joten varsinaiset rehelliset käyttökokemukset jäivät mutu-tuntemuksiksi.

Yksi asia jäi kuitenkin mieleeni tuosta ajasta. Duke oli poni, jonka kipukynnys oli näemmä valtava. Muistan edelleen, miten viimeisenä päivänä, lantiomurtuman kera se kerjäsi klinikalla keksejä ja rapsutuksia, vaikka takajalat eivät meinanneet löytää paikkaansa ollenkaan.

Olikin aika shokki, kun sille tehtiin ensimmäinen ontumatutkimus syksyllä 2015. 7.10.2015 se ontui jopa suoralla 3/5 ja vikalista takapolven suhteen oli jäätävä. (En ole muuten vieläkään sinut sen katkeruuden kanssa, mitä tämän ponin kanssa kävi, mutta se ei nyt liity varsinaisesti tähän.)


Polvea hoidettiin piikittämällä sinne kortisonia ja lisäksi se sai kotiin kipulääkekuurin. Veikattiin, ettei yksi piikitys auta tässä tapauksessa ollenkaan, vaan se on uusittava vielä 2-3 kertaa. Poni joutui sairastarhaan. Kipulääkekuurin ajaksi jätin pirunkouran tauolle ihan varmuuden vuoksi. Ruusunmarjaa annoin koko ajan, koska ajattelin siitä tuskin olevan haittaakaan C-vitamiinihyödyn vuoksi.

Takapolven toinen kontrollikäynti oli 29.10.2015, kolme viikkoa myöhemmin. Kaikkien yllätykseksi se liikkui tilanteeseen nähden todella hyvin. Ei priimasti, mutta todella paljon paremmin. Menohaluja piisasi ja elämä näytti hetkellisesti valoisammalta. Tuntui, että lääkityksestä JA lisärehuista oli ollut hyötyä.

Ikävä kyllä kohtalo puuttui peliin ja vei parhaimman poniystäväni vain viisi päivää tuon viimeisimmän eläinlääkärivisiitin jälkeen sinne, missä kipuja ei toivon mukaan ole.

Yhteenvetona: En odottanut ihmeitä, mutten myöskään täysin pettynytkään näihin tuotteisiin.

Yrttiasioissa olen hieman skeptinen ja niistä minulla on oma mielipiteeni: Ne ovat ihan OK, jos niillä ei korvata lääketiedettä tai muuta ruokintaa niin, ettei olla ihan varmoja ravintoaineiden riittävyydestä kokonaisuuden nähden.

Lisärehuina Chia de Gracian tuotteet koen luotettaviksi ja mainonnan sinänsä rehellisiksi: Muun muassa tuotteiden alkuperämaat ja doping-varoajat ovat pääasiassa selkeästi merkittyjä. Tuotteet ovat myös hygieeniseltä laadultaan hyviä ja pakkaukset käytän kannalta asiallisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti