perjantai 23. marraskuuta 2018

Lihava vai suuriluinen?


Internetin ihmeellisessä maailmassa surffaillessani törmäsin opinnäytetyöhön, jonka kyselyyn aikanani muistan itsekin jotain vastanneeni. Aiheena suomenhevosten ylipaino ja sen riskit. 

Opinnäytetyön innoittamana kysyisin, miten juuri sinä arvioisit ohessa olevan kuvien hevosen (Salaman) lihavuuskunnon kuvien perusteella?

Minulla on siitä eläinlääkärin lausunto asteikolla 1-5 ja se on päivätty 9.10.2018. Postauksen kuvat ovat otettu 28.9.-22.11.2018 välisenä aikana ja lihavuuskunto on pysynyt samana koko ajan.

Asteikko 1-5 on siis sama, mitä mm. orilautakunta Suomessa käyttää: "Kaikilta jalostusarvosteltavilta hevosilta määritetään kuntoluokka pistein yhdestä viiteen (1-5) kylkiluiden päällä olevan rasvakerroksen perusteella seuraavasti: 1 = erittäin laiha, 2 = laiha, 3 = normaali, 4 = lihavahko ja 5 = lihava. Tarkentamiseen voidaan lisäksi käyttää + tai - merkkiä."
Sana on vapaa! Ja anonyymiys on tietty sallittua. 

Muokattu 24.11. klo 20.20: Linkki vastaukseen

28 kommenttia:

 1. Sanoisin 4. Perustelen arviotani mm. sydänpyllyllä (rangan kohta uppoaa kankkujen väliin), lapojen kohdalle kertyneellä rasvalla ja pyöreällä masulla. Toki tälleen nimettömänä on hyvä huudella kun arvio perustuu pieneltä ruudulta katsottuihin kuviin ja pv-ihmisen käsitykseen hevosen ulkonäöstä... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, sporttinen puoliveriratsu vs. karvainen suomenhevonen, tiedän tuskan... :D

   Poista
 2. Jos eläinlääkärin arvio on jotain muuta kuin 5+ suosittelen vaihtamaan eläinlääkäriä.

  VastaaPoista
 3. Jos arvioperusteena on ainoastaan kylkiluiden päällä oleva rasva eikä muuta kehoa huomioida, niin hyvinkin voi olla ns. ihanteellisessa kolmosessa eläinlääkärin arvion mukaan. Mutta mä olisin kokonaisuutena taipuvainen luokittelemaan johonkin 4+ luokkaan.

  Omassa blogissani olen näitä lihavuusjuttuja viime aikoina aika paljon pyöritellyt ja erilaisiin mittareihin tutustunut, ja ajattelen tässä arviossani sitä tapaa jossa hevonen jaetaan kolmeen sektoriin (kaula, selkä ja takapuoli), ja jokaiselle annetaan oma arvosana. Kaulasta tunnustellaan onko niskassa ihraa ja stoppaako käsi lapaan kun kättä liu'uttaa kaulaa pitkin (pitäisi stopata). Salamalla näyttäisi olevan hieman rasvaa niskassa ja lapa juuri ja juuri löytyy, kaula ei siis ole sen ongelmakohta vaikkakaan se ei kaulasta ole ihan ihanteellinenkaan. Sitten on selän malli: kämmenenleveys selän syvimmän kohdan takaa, siihen kun kämmenensä asettaa ja nostaa ylös, tulisi kämmenen muodon olla lievästi kolmio. Ei harjakatto, ei tasakatto, mutta lievästi kolmio. Täyttynee Salamalla, mutta enemmän veikkaan tasakattomallia kuin harjakattoa. Takapuoliosastolta tunnustellaan lantion huippua ja harjanteita sekä selkärankaa juuri ennen kuin se muuttuu hännäksi. Täältä Salama on mielestäni eniten lihava. Sillä on hännäntyvessä rasvaa ja luulen että lantion luita ei ihan kevyellä kosketuksella tunne.

  Ihan spekulaatiotahan tämä on kun ei pääse käsin koskemaan. Luut tulisi kuitenkin helposti tuntua, mutta ei paistaa silmään. Minusta näyttää siltä että Salamalla olisi varaa laihtua jonkun verran eikä se olisi vielä ollenkaan liian laiha. Siispä 4+.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin postauksesi aiheesta, mielenkiintoinen!

   Kopeloin tänään uudelleen Salkkulin läpi. Selkänikamat löytyvät helposti, samoin lonkkakyhmyt. Joskus muinoin näin ei todella ollut. :D Silloin ongelmia oli terveyden kanssa huimasti ja liikunta rajoitettua. Veikkaan, että siitä on ns. jäänyt kaulaan tuo ylimääräinen rasvakerros, josta en kauheasti pidä.

   Poista
 4. Sanoisin 4. Tai 4+. Parikymmentä vuotta erilaisia hevosia hoitaneena, siltä kokemuspohjalta Salama näyttää vahvasti neloselta. Mittasuhteita hämää myös pieneltä näyttävä pää :D pyllyssä on ylimääräistä, se on selvä. Työhevosmallinen selkeästi, paksu kaula johon piiloutuu kilo jos toinenkin. Tankkeri. :) ylimääräinen rasva tulisi saada pois, vatsalihaksia. Nyt liikaa painoa jaloilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän itsekin päädyin, kuten vastauspostauksessa totesin. Ja kyllä, vatsalihaksia me tarvitaan molemmat. x)

   Poista
 5. Minäkin sanoisin, että 4. Kyljistä ei ole lihavan näköinen, mutta muualla on aika paljon ylimääräistä.

  VastaaPoista
 6. 3+ tai 4. Tankkerimallinen runko hämää melkoisesti ja näyttää lihavammalta mitä luonnossa varmaan on, mutta lautasvako kertoo jo hieman, jos talvikarva kuvassa ei hämää hurjasti. Lievästi ylipainoinen tankkeri-tappijalka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa karva hämää paljon tuon pyrstöpuolen kanssa. :D

   Poista
 7. Kuvista katsottuna sanoisin nelosen pintaan, mutta tosiaan kun Salama on tumma niin kuvista vaikea päätellä miltä kyljet tosiasiassa näyttää. Pitäisi päästä hipelöimään :D

  VastaaPoista
 8. Sanoisin 4+ varaa on Salamalla laihtua.
  Noihin lääkärien arvioihin en enään luota, mulla on kaksi ponia jotka klinikka elli antoi ja on antanut useamman kerran luokitukseksi 3 eikä nää oo normaalipainoisia, ei tankkereita mutta lihavia kyllä nelosia sanoisin minä, ikuisella laiharilla ollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en enää puhu varsinaisesta laihdutuksesta tässä kohtaa, liikunnan laatu on se avainjuttu. Toki ihan poskettomia määriä ei heinää voi antaa. Tosin nyt kun hevosia on vain kaksi, ei Salama ole lainkaan niin häiriintynyt tuon syömisen kanssa. Syö minkä jaksaa ja loput sitten kun seuraavan kerran huvittaa. Kun poneja oli kaksi, oli ruuasta selkeästi kisaa ja täten heinät olivat aina loppu.

   Poista
 9. Nelosta veikkaan minäkin kuvien perusteella :)

  VastaaPoista
 10. 3 oli varmaan lääkärin arvio, mut itse sanoisin, että vähintään neljä. Kuten Sannakin - on tämä arviointi kriittisellä silmällä tullut tutuksi.

  Pitäisi päästä kopeloimaan ja katsomaan livenä. Ylimääräistä näyttäisi olevan lapojen seudulla, kaulan yläosassa ja takana. Kylkiluut voivat hyvinkin tuntua.

  Meillä ell arvioi lihavuuskunnon hyväksi, koska kylkiluut tuntuu ja on vaan "lihaksikas", kunnes näki Ripen laihtuneena. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se juurikin meni. ;) Ja olen samaa mieltä, kriittisyys on terveellistä ja varsinkin tuo, että pitäisi livenä katsoa läpi, se kertoo sen todellisuuden.

   Poista
 11. Mä arvion myös 4+ ja katsoin vasta sitten muiden vastaukset. Vähän kun sais pois niin ois oikein hyvä! Salama on kivan mallinen ja pieni laihtuminen toisi sitä mallia vielä enemmän esille! Koulutuomarikin kehui että onkin kivan näköinen suokki kesällä kun sihteerinä istuin...suorituksesta ei nyt sitten puhutakaan mitään, hihih :D Sanoisin et 50 kg pois ja niin on kyllä upea otus ja liikkuu entistäkin paremmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salkkuli on ihan sievä, mutta edelleen työhevossukua, joten atleettia lämminveristä hänestä tuskin koskaan kuoriutuu. :D Mutta toki lihaksikkaampi se saisi olla, mutta ehkä se siitä, ehkä ei.

   Hyvä kun muistutit noista kisoista, olen yrittänyt pyyhkiä ne kovalevyltä pois. xD Ai että, ehkä vielä joskus naurattaa nekin! :D :D :D

   Poista
  2. No hei, kaikilla meillä on noita hetkiä, jotka sitten jälkikäteen naurattaa, jos naurattaa :D. Ja tosiaan koulutuomari ihasteli Salkkua ja samalla päivitteli että ompa aikamoisen villi, hihih.
   Ja tuosta laihtumisesta, ihan sama on oman ponin kohdalla, niin mieluusti ottaisin siltä vähän pois, tiedän että näyttäis paremmalta, mutta ja se iso mutta...se ei vain ole niin yksinkertaista. Kyllä me se kaikki tiedetään. Ja toisilla se tuska ettei saa lihoamaan vaikka mitä tekis.

   Poista
  3. Juuri näin! Ja ihan totta, ettei kaikki aina ole niin mustavalkoista. :D Ja ajattele, tuo samainen mainitsemasi poni oli täällä aina tosi hoikka. Lappasin ruokaa eteen ihan reilusti. Ne veti niin järjetöntä rallia päivät pitkät ponin kanssa, että piti välillä pistää tyypit jäähylle. Siinä oli kyllä sellainen parivaljakko, että oksat pois. :D

   Poista
 12. No onhan se lihava, kuten omatkin suokkini vaikka yritän kovasti dieetillä pitää =P tiedän tunteen! mutta ei nyt varmaan mitenkään sairaalloisen lihava eli nelkku ja plus päälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tuonne toiseen postaukseen jo vastasinkin, niin kuvat kyllä hämäävätä tämän kanssa ihan huolella. :D Eli on todellisuudessa kyllä hoikempi. Ei laiheliini, mutta ei niin fätty mitä kuvat antavast ymmärtää. Mutta toisaalta tuollainen hyvä rehunkäyttäjä sh on taloudellisempi pitää <3

   Poista
  2. Oho! Olet oikeassa että kuvat kyllä hämää! Eli tästä opimme taas, että hevosta on oikeastaan mahdoton arvioida luotettavasti ellei sitä pääse kopeloimaan itse =D Mutta hieno juttu, omani ovat kyllä tosiaan ihan oikeasti lihavia ='D

   Poista