lauantai 24. marraskuuta 2018

Lihava vai suuriluinen, osa 2

24.11.2018
Edellisessä postauksessa heitin ilmoille kysymyksen, millaiseksi arvon lukijat arvioivat Salaman lihavuuskunnon kuvien perusteella.

Se sai alkunsa siitä, kun harjasin torstaina Salamaa ja siinä samalla kirotessani sen pahuksen paksua talvikarvaa, osuivat sormeni turhan helposti kylkiluihin. Sen verran helposti, että ohuemmassa karvassa ne saattaisivat jopa näkyä, niin kuin vuotiaana. 

Tämä ei tietenkään kerro koko totuutta. Talvimatolääkkeet ovat antolistalla maanantaina.

Lukijoiden arvauksista suurin osa oli siis lähellä. Itse ilman ell:n paperia sanoisin kuntoluokaksi 4 tai 4-. Kaulassa ja lavassa on hieman "kroonistunutta" rasvaa, mutta takapuolen päällä tuntuu olevan tällä hetkellä enimmäkseen lihasta. Lonkkakyhmyt löytyvät helposti. 

Tyypiltään se on suurilinjainen (vaikka säkää on vain 152cm kengät jalassa) ja ryhdikäs, runko on erittäin leveä (etujalkojen väliin mahtuu vaikka mitä, jopa Peltosen Terttu taivasteli sitä) ja tynnyrimäinen. Luusto sillä saisi olla järeämpi ja se monesti hämääkin koko pakkausta. Itse toivoisin sille enemmän luustoa ja isompia kavioita. Salaman isän puoli on työhevossukua eli järeys tulee arvatenkin sieltä.

Mitä se ell sitten sanoi? No se sanoi 3/5 (normaali). Wow.

Tuo Salaman takapuoli on hassu, kun se on pienestä pitäen ollut tuollainen. Keräsin oikein todistusaineistoa:

Sydänpylly jo pienestä pitäen. Tässä Salama vuotiaana.
Tässäkin vuotiaana.
Sama pyrstö kuvattuna 24.11.2018

Yhteenvetona: Kuvien perusteella todellisen lihavuuskunnon arviointi on todella haastavaa, eikä aina ole täydellisiä selfieitä jaossa. ;) 

Tulevana talvena jatketaan jumppaa ja lihasmassan kasvatusta. En ole siis pienestä pyöreydestä (lähinnä siis kaulassa) huolissani lainkaan. Varsinkin nyt kelpaa treenailla, kun ruohotarha koki tänään muodonmuutoksen ja on nyt täysin sileäpintainen. Täydellinen "talvikenttä" siis, kun on aidat ympärillä ja tilaa piisaa entisen 20x30m sijasta vaikka kuinka!

Laitetaan tähän vielä silokarvakuvakin, otettu 6.9.2018.

10 kommenttia:

  1. Etkö maininnut juuri että salama ja shettisvarsa syö 20 kg heinää päivässä. Siinä on 13 kg liikaa ja hevonen kyllä on sairaalloisen lihava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli jos paalin kosteusprosentti on vaikkapa noin 60, niin sinä meinaat, että 600kg hevonen pärjää 5 kilolla heinää per vrk? :D

      Postauksessa en eritellyt, onko kyse kuiva-aineesta vai ei. ;) Sen sijaan mainitsin, että kosteusprosentit vaihtelevat ja kerrotaan nyt vielä, että tuota kosteampaa lappaan eteen noin 20 kiloa (kaikkea eivät syö) ja kuivempi pyöröpaali kestää taas pari viikkoa eli todellinen kulutus noin 14-17 kiloa / päivä.

      Poista
  2. Jippu on muuten myös ollut pienestä pitäen vakolautanen, samanlainen sydänpylly kuin salama. Aivan sama, onko pulskassa vai hoikassa kunnossa ;)

    VastaaPoista
  3. Vakolautanen voi olla rotuominaisuus, mutta rasva ristiselässä ja hännäntyvessä on se, mihin itse kiinnitän huomiota. 🙂 jos Rippeä arvioisi noiden yleisimpien ohjeiden mukaan, niin pelkän kaulan perusteella se pitäisi luokitella vitosluokkaan, vaikka sitähän se ei missään nimessä ole. Siksi tuollainen eri osa-alueiden arvostelu on paljon realistisempi.

    VastaaPoista
  4. Lihavuuskunnon määrittely voi välillä olla vaikeampaa. Suomenhevosilla toisilla on niin jyhkeä kaula, lyhyt ja paksu ja siihen solakka runko niin näyttää välillä epäsuhtaiselta. Omallani on paksu, lyhyt kaula ollut aina, lihomisen myötä kaulan sivuilla kunnon rasvakertymät, lavoilla ja selän päällä, kyljissä rehdit rasvapanssarit. Nykyisin tilanne on se, että lapojen edessä on luiset kohdat, ei suurta rasvakertymää, lapojen takana on rasvaa, kyljissä hieman, pepun päällä ei liikaa. Voisi olla tästä hoikempi, mutta tähänkin tyytyväinen kun muistaa mistä lähdettiin. Kulutusta lisätään tarpeen tullen ja välillä päästäan kevyemmällä. Yleisvaikutelman kuvista näkee, mutta tarkempi tutkimus on aina paikallaan. Ennen sitä olisi maatilanpitäjät olleet hyvillään tämänkaltaisesta rehunkäyttäjästä, omistajalleen edullinen miten vähällä heinällä pitää lihat ylllä :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se menee. Jonkun silmä tykkää täykkäri/-lämminverityypistä, toinen työhevosesta. Kolmas tykkää poneista ja neljäs ei tiedä, onko lintu vai kala. Jos on tottunut katselemaan alkuperäisrotuja, ymmärtää niiden näyttävän vaikkapa talvella ihan eriltä ja päinvastoin.

      Samaa voisi sanoa joistain lämppäreistäkin, kun ne kuvissa näyttävät niin laihoilta. Todellisuudessa ne ovat ihan hyvässä kunnossa. Kuva on aina kuva, eikä kerro koko totuutta. Videokin on jo parempi, muttei sekään autuaaksi tee.

      Ei ihme, että suomenhevonen on ollut aikansa supersankari. <3

      Poista
  5. Melko uutena blogisi lukijana mukava lukea että lukijoiltakin "haastetaan" kirjoittamaan mielipidettä ja arvioimaan. Kyllä tuo hevonen ehdottomasti menee siihen lihavahko/lihava kategoriaan (4-5), ihan kun katsoo kokonaisuutena koko hevosta. Pudotettavaa olisi reilusti. Ihmettelen kyllä eläinlääkärin 3-arviota, koska tuo on aika kaukana normaalipainoisesta. Toki jos kokeilee pelkästään kylkiluita, niin voihan se olla mahdollista (kuvista vaikea sitä asiaa arvioida), mutta joka tapauksessa hevosesi on reilusti ylipainoinen, kuten moni on näissä kommenteissa ilmaissutkin. Sitä tulee helposti sokeaksi omalle hevoselleen kun sitä näkee päivittäin, siksi on tosi opettavaista saada ulkopuolisten mielipiteitä.

    Laihduttaminen onkin sitten ihan toinen juttu, kokemusta on muutamasta helposti lihoavasta suomenhevosesta, ja sitä saa sitten liikuttaa ihan tosissaan (pitkiä lenkkejä, mutta kohtuuvauhdilla ettei jalat rasitu liikaa ylipainon takia!) ja toki heinän rajoitus ihan reippaalla kädellä. Heinääkään toki ei alle sen 10 kg:n voi hevosella laskea muun hyvinvoinnin takia, vaikka pienempi energiamäärä joillekin riittäisikin. En ole tarkemmin seurannut mitä olet sanonut hevosen heinämääristä tai ylipäätään ruokinnasta kertonut, mutta ainakin tuon ylläolevan kommentin perusteella määrät kuulostavat todella isoilta (riippuu toki heinästäkin), ja sen perusteella ei ole ihme jos ylipainoa on päässyt kertymään. Yleensä noin 10 kg sellaista "ei liian hyvää" kuivaheinää on helposti lihovalle sopiva määrä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole sokeutunut omalleni, vaan tiedän tasan missä mennään. Ilokseni tilanne on tällä hetkellä ihan hyvä. Ei täydellinen, mutta hyvä. Koko postaussarjan idea oli itsesiassa se, ettei kuvista voi päätellä oikeastaan paskaakaan todellisuudesta. Olisin voinut valita toisenlaiset kuvat tai muuten vielä harhauttaa lukijaa erinäisin keinoin. Livenä tilanne tämän hepan kanssa on ihan okei, sillä on massiivinen paksu karva ja hieman läskiä, mutta olkoon. Säännöllinen liikutus pitää kilot kurissa. Se on nyt myös aikuinen, kehittynyt kokonaan siis, eikä varsa- tai nuoruusajan kuviin voi oikein verrata. Blogin vanhoista kuvista löytyy kyllä paksuakin paksumpi 2-vuotias läsipää, joka oli pakkolevossa 1,5 vuotta tapaturman takia.

      Tiedän muitakin vastaavia otuksia, esim. kaverin poni on kuvissa ihan armoton läski, mutta livenä se on ihan okei. Eikä ole ainut. ;)

      Heinämäärä on minun tallissani sellainen, ettei siitä enää koskaan tingitä. Toki heinä on kallista ostettuna, joten haaskuunkaan sitä ei heitetä. Kahta mahahaavahevosta hoitaneena otan sen riskin, että pieni pyöreys on pieni paha / riski siitä, että koko hevonen on vatsavaivojen lopullisesti takia pilalla. Toinen meni monttuun ja toinen ei koskaan palannut entiselleen hoidoista huolimatta. Jälkimmäinen sairastui liian vähäisen korsirehumäärän vuoksi vatsahaavaan. Ei meillä, mutta tuli tänne asumaan heti sairastumisen jälkeen.

      Tällä hetkellä jäljellä on vielä kaksi paalia, joissa ka% huitelee 50-60% tienoilla. Tällöin 15kg heinäannoksesta varsinaista rehua on noin 7,5kg. Se on melko vähän. Kuivaheinän kulutus on huidellut jossain 10-15kg/vrk, se on ihan järkevä määrä kasvavalle shettikselle ja suokille. Kasvava varsa - olkoonkin sitten shettis - tarvitsee myös evästä, eivät nekään pyhällä hengellä elä kehittyäkseen oikein. :)

      Poista