sunnuntai 9. lokakuuta 2016

He jotka koittavat vielä kerran, ovat lopulta voittajia


Kaksi viikkoa sitten erehdyin selaamaan Kipaa ja tutustumaan lähiseudun koulukiusaustarjontaan. Vielä on kesää jäljellä, ajattelin. Ja kun se seurajäsenyys tuli taas otettua ja maksettua, niin harrastetaan nyt koko rahan edestä. Ja niin lähti ilmoittautuminen minun ja Salaman ensimmäisiin yhteisiin koulukisoihin!

Kävin pientä kamppailua asian suhteen: Olin itse kisannut viimeksi kuusi vuotta sitten. Hämärässä muistissa oli se sietämätön jännitys, jota en silloin osannut lainkaan hyödyntää edukseni, vaan ratsastin aina radat puoliteholla kauhusta kankeana. Salama starttaili loppukesästä pari kertaa Elinan kanssa, eikä ollut ihan helpoimmasta päästä vieraissa paikoissa. Luokka olisi kuitenkin nyt ihan helppo ja turvallinen (He D:3 2013), vaikkei siinä Salaman vahvuuksia esitettykään. Siispä, miksi ei - ei se hevonen ikinä opi, ellei sille tarjoa siihen mahdollisuuksia. Olkoonkin vielä paksu ja lisänä tosi karvainen, mutta muuten elämäänsä kovin tyytyväinen pallukka. Salaman iloksi (?) ohjelmassa ei olisi yhtään laukkaa. Ei laukata sitten, kun ei kerran radalla muka huvita. Palataan siihen asiaan sitten myöhemmin.


Edeltävät treenit menivät vaihtelevasti. Toisena päivänä en saanut pohjetta lainkaan läpi, toisena taas alla oli maailman taipuisin ratsu. Toisena päivänä keskiraveissa oli ajatusta, toisena pelkkää kipitystä ja kolmantena laukkaa, olihan lävistäjällä kivasti baana auki. En tosin oikein tiedä, miten suhtautua He C-luokkaa vastaavan raviohjelman keskiraviin harjoitusravissa, mutta kuitenkin. Kenraalit Elinan luona sujuivat pätevästi, unohduin vallan keventelemään isolla kentällä ja nauttimaan tilan paljoudesta.

Kun vielä löysin 15 vuotta vanhat kisahousuni ja melkein yhtä antiikkiset valkoiset hanskat, oli osallistumispäätös sinetöity. Housut mahtuivat vielä jalkaankin ratkeamatta, se oli ihan kiva bonus.


Sunnuntaiaamu valkeni kauhun vallassa. Serkkuni Katja lupautui auttamaan ja kun sain vapisevin sormin Röllipeikkoa muistuttavan ratsuni harjan letitettyä, pakattiin ratsu ja seuraponinsa Pilkkuboy traileriin. Koska sykeröt oli todettu taatusti huonoa onnea tuoviksi, vaihdettiin nyt kampausta kokonaan. Tähän asti oltiin vielä mukavuusalueella. Sitten oli aika ajaa naapurikylään ja hypätä mukavuusalueelta kauas pois.

Kisapaikalla oli tilavaa ja rauhallista. Ja paljon poneja. Sellaisiin Salama aina tykästyy ja otti nytkin silmätikukseen yhden rautiaan ponitamman. Muistutti ehkä nuoruuden kaverista, mene ja tiedä. Mutta päivän suurin uutinen koettiin siinä, että Salama käyttäytyi hevosiksi! Ei tuhmuuksia, ei köyrypukkeja, ei sinkoilua. Aikuistuuko tämä?!


Vaikka Ruuna Reipas oli tänään aika cool, pystyi sitä ratsastamaan eteen ja vähän taaksekin, mitä nyt raskas pohja söi vauhtia ja tahtia. Hyvin se lähti pohkeesta eteen, enempi jännitin jarrujen toimivuutta verkan jälkeen. Tyyppi oli niin tohkeissaan! Ratsastaja syyllistyi niihin perinteisiin mokiin: Unohtui matkustelemaan ja siitä tuomari rokottikin alakerran pisteissä (6-6-7) mainiten, että vaikutus hevoseen toisinaan epäsäännöllistä. Itse rata meni kuitenkin ihan kivasti, vauhtia piisasi ja pisterivi oli tasaista kutosta numeroiden seilatessa 6-6,5 välillä. Yksi 4,5 sinne mahtui, kun toinen keskiravi rikkoutui kahdesti - Salama olisi tarjonnut sitä kuuluisaa laukkaa oikein kahdesti! Peruutus sujui radalla hienosti, verkassa pakki puuttui kokonaan. Toinen keskiravi meni ihan kivasti, muttei ollut tuomarin mielestä ihan riittävä kuitenkaan. Se olisi varmaan temponlisäyksenä ollut ihan hieno.

Prosentteja radasta kertyi 61% ja risat, niihin olen vallan tyytyväinen. Sijoitus 4./jotain eli ihan kelpo sekin kaiketi.

Koulukilpailujäätikkö on nyt murrettu ja selvisin näemmä hengissä. En löytänyt itseäni makaamasta Tyksistä perna revenneenä, joten tähän reissuun voi olla varsin tyytyväinen! Ehkä tällaista voisi uskaltaa harrastaa toistekin..? Siksi siis ihan voittajaolo päällä just nyt!

Alkutervehdys.
Mitä ihmettä tuo eukko touhuaa tuolla?!
Keskikäyntiä vapain ohjin lävistäjällä. Salkun mielestä oikein hyvä lepohetki.

Ja tässä vielä sama videolla, jos joku jaksaa katsella maalin kuivumista seiniin. ;)

PS. Ollaan molemmat edelleen dieetillä, joten sillä lienee turha vaivata mieltään. Hiljaa hyvä tulee, sanovat.

30 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! Ei hitto olin ylpeä itsestäni, vaikka ratsastuksellinen puoli vähän kakkoseksi jäikin tänään. ;)

   Poista
 2. Jes, loistavaa urheiluhenkeä joka palkittiin tällä kertaa! Onnittelut mukavasti menneestä suorituksesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukapa nostaisi kissan pöydälle, kuin maailman pahin jännittäjä itse. ;) Kai se rutiini sieltä taas löytyy!

   Poista
 3. Mitä ajattelet tuosta liikkeestä? Eikö sua pelota ratsastaa kun polle kipittää häntä vinossa ja melko vaivalloisen oloisesti. Etkö pelkää että se hajoaa lisää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa mitä. Moni ehjäkin hajoo joskus. Se kuuluu tähän lajiin, halusimme tai emme.

   Salama on kulkenut häntä enempi vähempi vinossa pienestä pitäen. Eläinlääkäreitä tai hierojia se ei ole häirinnyt, vaikka siitä olen maininnut. Vaivalloisesta liikkumsesta en tiedä, kun toinen vie kuskia 6-0, ehkä läski hämää. Joskus toki jännittyy ja silloin liikkuu vain ylös ja näyttää hassulle. Liikeradoiltaan tällä on kaikkea muuta kuin suorat liikkeet. Selässä häiritsevä ratsastaja on kokonaan oma lukunsa. :D

   Poista
 4. Onnittelut suorituksesta ja murtuneesta jäästä, hyvä te! Tsemppiä myös jatkotreeneihin ja kisoihin, niitä kun toivottavasti teidän kohdalla tulee ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt laukkaa sitten hiomaan, että mahdutaan kouluaitojen sisälle senkin kanssa. ;)

   Poista
 5. Hyvä te! :) Hyvinhän se meni, ei muuta kun seuraavat kisat kalenteriin! ;)

  VastaaPoista
 6. Oiii, hyvä te! Hienonnäköistä menoa ja meininkiä. :)

  VastaaPoista
 7. Jes hyvä team Salama! Hyvä mieli tulee teidän puolesta, kun lukee tälläisiä onnistumisia ja kivasta oman hevosen kanssa puuhailusta etenkin kun on reilut pari vuotta seurannut teidän tallin kovaa onnea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salkku yllätti :D (kerrankin positiivisesti!) Ja kiitos kommmetistasi, se vertaistuki on vaan kumman tärkeää. :)

   Poista
 8. Anonyymit ne aina jaksaa kitistä joka asiasta, hohhoijjaa! :D hyvä te, itsekkin joskus haaveillut kisoista mutta mutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on vissiin se sama Ano, joka on tehnyt jokusen "opetustopikin" ht.netiin ja käynyt sitä kommentoimassa samoin sanoin ja eri nimimerkein. :D Kyllä, häntä on vinossa ja tämä liikkuu näin, kaikki ne eri tavoin tepastelevat menemään.

   Kiitos Heli!

   Poista
 9. Hienoa, olen niin iloinen teidän puolestanne, että ootte tuohon pisteeseen jo päässeet! Meillä orastavat kisahaaveet kaatuu kuljetuskaluston puutteeseen, mutta mun kisahermot on ehkä maailman huonoimmat, joten eipä tarvi sitten siitäkään stressata :) Mutta onhan tuo hieno tunne, kun saa itsensä voitettua ja lähdettyä mukaan ja sitten vielä radallakin sujuu ihan mainiosti! Ja dieetin jälkeen jatkossa varmaan vielä mainiommin, hih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mä sain nukuttua edeltävän yön ja kaikkea, jos mä pystyn siihen, niin pystyt sinäkin. ;) Ja teillähän onkin siellä jonkin verran kotitallilla kisoja, niistä on hyvä aloittaa. ;) Kulketuskalustokin lienee helppo järjestää, täältä ainakin löytyy traikku tarvittaessa lainaan. ;) Mutta totta tosiaan, se itsensä voittaminen oli hieno juttu! Tässä on mullakin ollut vähän liikaa aikaa miettiä ja empiä.

   Meillä on pieni maastomasennus päällä, kun maastoon ei tällä hetkellä pääse... Näkyy heti tuossa dieettihommassa. :(

   Poista
  2. Kotitallin lähes kaikissa (koulu)kisoissa olen käynyt ja joskus traikkukyytiläisenä muuallakin, ja rusettajakin muutama kaapissa, mutta Mandyllä en ole vielä päässyt radalle saakka...ehkä ensi kaudella...mutta en lupaa mitään...:) Jännitys laukaisee usein migreenin ja olen sitten ihan kuoleman kielissä, sekin rajoittaa vähän intoa. Kiitos tarjouksesta, multa uupuu myös vetoauto, eli melko surkea tilanne, hahah :)
   Toivottavasti maastotilanne korjautuu, se jos joku on niin hyvää laihdutusjumppaa sekä pääterapiaa! Ja ilolla seuraan teidän kisailujanne!

   Poista
  3. Rohkeasti mukaan vaan heti kun on mahdollisuus! :D

   Mulla vähän sama, eli jännitys tekee niin kauhean "piikin", että lopulta pää särkee migreenin lailla ja loppupäivä menee ihan harakoille, koska väsyttää niin paljon. Siis epätavallisen paljon, mutta tämän kanssa on oppinut elämään kyllä. Silti on kivempi vaan kuljetella heppaa ja katsella, kun osaavampi hoitaa nuo kisahommat. ;)

   Poista
 10. Onnea teille kummallekin! Ihana lukea onnistumisesta! Jätä räksyttävät anonyymit omaan arvoonsa, vaikka ikävältä se joka tapauksessa tuntuu. Muista että ne ihmiset ja "ystävät" jotka puhuvat pahaa muista sinulle, tekevät sen saman sinulle kun selkäsi käännät. Iloitse näistä saavutuksista ja suuntaa katse eteenpäin. Toivottavasti saamme lukea lisää iloisia uutisia. Hyvää syksyn jatkoa koko laumallenne!
  terkuin, Kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se menee! Moni kakku päältä kaunis aina... :/ Jos jotain olen oppinut, niin harvoihin ja valittuihin voi tässä maailmassa enää luottaa... Mutta ei se määrä, vaan se laatu. ;)

   Toivon mukaan meidän treenimme jatkuvat suotuisasti ja saisin kertoa jatkossakin kivoja uutisia. ;) Niiden tylsien jakaminen onkin jo alkanut kyllästyttämään.

   Poista
 11. Ihan mahtavaa, kelpo peli siitä vielä tulee! :)

  VastaaPoista
 12. Onnea hienosti menneistä kisoista!
  Mulla on yhden tuomarin toimesta huomautettu vinosta hännästä, joka johtuu siitä, että poni kakatessaan nostaa hännän sivulle. Johtunee siitä, että on niin paksu ja painava, että ylöspäin on vaikea nostaa. Sama tuomari oli vähennellyt parista kohtaa pisteitä ilman tarkentavia selityksiä siinä vaiheessa kun kirjoitti alakerran arvosteluja. Turha vissiin mainita, että jäin juuri ne vähennetyt pisteet sijoituksista/voitosta molemmilla radoilla, jolloin tallin oma ratsukko voitti ;)
  Muutenkin vähän oudot järjestelyt, kisat maneesissa, rata piti aloittaa ulkopuolelta, jossa oli hikiset pari metriä tilaa suoristaa ennen aitoja. Toisen ratsukon piti odottaa siellä päädyssä, kuitenkin ennen mua suorittanut jäi sinne seinän ja aitojen väliin kävelemään, ihan aitoihin kiinni, lähe siinä sitten suorittämään..
  Noi helppo deet on vähän harhaanjohtavia ohjelmia, kun niiden vaikeus on tasoa helppo a, vaan ilman sitä laukkaa. Alakerran arvosteluista taitaa puuttua kyllä se kokoamiskohta, mutta tehtävät on otettu a ohjelmista, sen takia siellä on se keskiravikin. Kai ne on alunperin suunniteltu nuorille hepoille, joiden laukka ei oo vielä ratatasolla. Tollaseen meinasin itsekin suunnata, vaikka hepan laukka onkin hyvää, mä en vaan osaa ratsastaa sitä vielä tarpeeksi hyvin 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Salama kulkisi mielellään banaanina vasemmalle, jolloin keventää tuota vammajalkaansa (otj) ja helposti silloin heittää myös hännän sivuun. Toki heittää sen sivuun myös piereskellessään, jota toki harrastaa aktiivisesti. xD Mutta joo, ratsastuksellisesti hännän sijaintiin on pystytty vaikuttamaan jo siten, että kun tämän ratsastaa suoraksi, pysyy pyrstökin ihan lähes melkein kokonaan suorassa. Silloin, kun kinnerpatti vaivasi ihan kunnolla eli sitä ei oltu vielä ollenkaan lääkitty, oli häntä ihan todella vinossa. Sama juttu silloin, kun oikean etujalan hankkari meni. Häntää on "pyöritelty" suuntaan jos toiseen ell:n toimesta ja hyvin pyörii. Samoin selkä, siellä ei mitään probleemaa ole ollut. Rakenne nyt on mitä on. Viimeksi ell:n paperissa lihaksisto todettiin symmetriseksi, vuosi sitten oikea puoli oli heikompi. Kehitystä siis!

   Tämä on vähän kehittänyt sellaisen hassun tavan liikkua, mitä nyt CR-opein korjataan ajan kanssa. Nyt ollaan iloisia siitä, että ollaan ylipäätään päästy liikkeelle! Pieniä edistysaskelia suoruuden kanssa on jo saatu, siis sellaisia, jotka allekirjoittanutkin tajuaa ja tuntee selkään.

   Kiitos tietoiskusta noiden He D-luokkien osalta! Muistan joskus pikkulikkana lukeneeni tuollaista ohjelmapohjaa, mutta sitten vuosiin en mokomaa kisoissa nähnyt. Kun rupesin tätä ohjelmaa harjoittelemaan, ihmettelin todella noita keskiraveja - eihän tässä edes vaadita peräänantoa! Temponlisäys tai askeleenpidennys (keventäen) olisi sopinut mun järkeeni paremmin. :D No, ne olivat yksi osa ohjelmaa, muuten tuo olikin ihan ok meille. Kääntämistä ja lisää kääntämistä, oli siellä paperissa pari kehusanaakin juuri niistä volteista ja toisesta täyskaarrosta. ;)

   Poista
 13. Mikä kuolain teillä on käytössä? :) Ja hyvältä näytti meno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Tällä hetkellä kuolaimena on Sprengerin Turnado nivel. Se on sopivan ohut eikä mene linkkuun, liikkuva rengas sopii myös Salkulle hyvin. Sylinteri oli kans hyvä, mutta oliivirengas oli vähän kehno tälle. Kolmipalaa tämä taas innostuu kilisyttämään, jos sille päälle sattuu.

   Poista