keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Tatami ulkotalliin


Tarjolla oli tänään oman elämänsä selviytyjät-reality: Kumimattopalapeli.

Selvisin. Nyt meillä on oma pieni tatami ja pojilla astetta prameammat pehkut.

Työnjohtaja valvomassa, että pohja putsataan hyvin ennen mattojen levitystä.
Ulkotalli on ollut kätevä. Kesällä se ajaa tallin virkaa pienen pihaton muodossa ja talvella korvaa monta loimituskertaa. Mutta koska se on pieni ja luojan kiitos betonipohjainen, on kuivittaminen syys- ja kevätkaudella hankalaa. Kavioiden mukana vettä ja märkää kulkeutuu sisälle, sekoittuu kuivikkeisiin ja täten koko höskä on pian täynnä velliä. Siihen päälle juupas-eipäs-pakkanen (kuten kuluneena talvena) ja pian koko komeus on jäätynyt yhdeksi klöntiksi.

Tänä talvena ehtisin tyhjentämään paksun turvepatjan pois ennen niin sanottua talvea. Jäljelle jäi paljas betonilattia, joka on inhottava hokkien alla. Hevoset käyttävät ulkotallia aktiivisesti ympäri vuoden, joten kaipasin sinne jonkinlaista ratkaisua betonin päälle kuivikkeiden sijaan. Kesällä kuivikkeita on jälleen järkevä käyttää, mutta näin sadekaudella (vai talviko tämä oli?) ulkotallin kuivittaminen on silkkaa hulluutta, oli käytössä sitten turve, pelletit tai olki. Viimeiseksi mainittu ei tällä hetkellä ole kuitenkaan edes vaihtoehto, kiitos Salaman ikuisen laihdutuskuurin ja keuhkovian. Vaikka keuhkoasia onkin todettu nujerretuksi, ei turhia riskejä oteta.


Kumimattopohjasta olen haaveillut niin kauan, kuin vain muistan. Tai ainakin niin kauan, kun ulkotalli on tuollaisenaan ollut olemassa eli reilut kolme vuotta. Tällä viikolla oli vihdoin aika tarttua toimeen ja hankkia ratkaisu ongelmaan. Tarjouspyyntökierros toi yllättävän ratkaisun: Halvimmat kumiplätyt löytyivät tällä kertaa Hankkijasta, joka sattumalta oli myös lähin paikka, mistä näitä löytyy!

Halusin mahdollisimman paksua mattoa, joka kestää hokit. Se ei myöskään saisi olla liukasta, joten vanha kuljetinhihnamatto ei tullut tässä kohtaa kysymykseen. Meillä on ollut sitä heinälaarien edessä ja märkänä se on melko liukaspintainen, joten sikäli todella vaarallinen.

Salaman ensikosketus.

Siinä se nyt on, palapeli koottuna! Kuusi palaa ja vajaan 12 neliön karsina saatiin ihan tarpeeksi asiallisesti pehmustettua. Hankkijan kumimatot ovat kanadalaisia Animat-kumimattoja, jotka ovat 2cm paksuja ja nimenomaan eläinkäyttöön kierrätyskumista tehtyjä. Teoriassa ne olisivat voineet sopia vaikka miten päin toisiinsa, mutta eivät kuitenkaan sopineet. Onneksi on isäntä, jolla oli terävä mattopuukko. Noin muuten tein ihan itse koko homman.


Salama otti tuttuun tapaan tuntumaa uuteen juttuun kuopimalla. Mitenkäs muutenkaan. ;)

Linkki videoon

Kyllä nyt kelpaa!
Jään mielenkiinnolla seuraamaan sitä, miten kumimattopohja yleensäkin toimii ja onko siitä iloa ulkotallissa. Kesän tullen tämän päälle saa turpeet ihan entiseen malliin, siihen asti surffaillaan kohti kesää pelkän maton voimin.

24 kommenttia:

 1. Ihana postaus!

  pollenkirjakarsina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Hienoa!! Raportoihan jatkossakin miten matto toimii, esim. saako Salama kuopimalla hajotettua mattoa, saumoista tai reunalta missä näkyi olevan otollisia koloja joihin upottaa hokit, onko se tilsakelillä liukas (jaa, mutta teillä taitaa olla tilsakumit), makoilevatko hevoset sillä jne. Ai niin, kehtaatko kertoa paljonko matolle tuli hintaa per neliö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla jäi vielä pari reunapalaa hankkimatta (ei ollut varastossa), ajattelin niitä pari ostaa, niin saa reunat siistimmäksi. Nyppylöitä jäi vähän väkisin näkyviin, mutta ainakaan tällä kuopimisella ne eivät antaneet periksi, onneksi!

   Nämä laatat olivat vähän alle 60e/kpl. Kooltaan 100x150cm.

   Poista
  2. Meillä kanssa kumimatto hankinnat puoli aktiivisesti ohjelmassa. Tallin käytävällä tahtoisin mattoa, mutta suunnitelmat ei koskaan pysy lapasessa ja nyt mattoa tahdotaan jo karsinoiden lattioihin sekä potkusuojaksi seinän alaosiin :D

   Poista
  3. Minäkin harkitsin ohuempaa mattoa talliin, mutta se jää vielä suunnitteluasteelle. :) Karsinoihinkin olisivat kyllä kivat...

   Poista
 3. Mielenkiintoista! Kiva olisi kuulla käyttökokemuksia jonkin ajan päästä. Meillä on suunnitelmissa vanhan siirtotallin (puulattia) valjastaminen "ulkokarsinaksi", mutta en oikein ole keksinyt mitä teen lattian kanssa. Pelkään lankkujen olevan liian liukkaat varsinkin sateella. Kumimatto olisi yksi ajatus, mutta tulisi niin hirveän kalliiksi. No, mietintä jatkuu.

  Onko sinulla muuten vielä olkipelletit käytössä? Jossakin vaiheessa muistan lukeneeni sinun vaihtaneen turpeen niihin. Meillä on nyt kokeilussa pelletit ja parin viikon kokemuksen perusteella tykkään. Pölyävät kuitenkin paljon enemmän kuin luulin ja vähän mietityttää sekin kuinka kalliiksi loppujen lopuksi tulevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteistä näille kaikille oli se, että kalliita ovat! Joo, tiedän, kuljetinmattoa saattaa saada ilmaiseksi tai halvalla, mutta se on myös ihan todella liukasta, kokeiltu on. Toisaalta kerran se vain kirpaisee ja toisaalta, säästyyhän noita kuivikkeitakin näin. Voisiko teillä toimia ohuempi matto, esim. rautakaupoissa myytävä "yleismatto"? 5,5mm on paksuin, mitä Puuilosta löysin. Tosin eipä se kauheasti edullisemmaksi tule sekään, jos vertaa esim. näihin.

   Meillä jäivät olkipelletit aikanaan pois, kun hevoset saivat ihottumaa niistä. Toinen oli pitkään sulfakuurillakin sen takia eli astetta tujumpi rupi iski. Ihottumaa oli juurikin selässä ja mahan alla. Muuten kyllä tykkäsin, joten joskus olen ulkotallissa käyttänyt puupellettejä. Niidenkin hinta on tullut mukavasti alas sitten alkuvuosien. Kuivikkeissa olen aina palannut takaisin vanhaan hyvään eli turpeeseen. Uusimpaan hamppuvillitykseen en ole edes harkinnut lähteväni, hinnat ihan tähtitieteellisiä.

   Poista
  2. Varmaan ohuempi matto voisikin toimia. Tallin käytävällä meillä on jotain ehkä sentin paksuista mattoa, mutta sekin oli ihan törkeän kallista. Nuo sinun laatat ovat tulleet vähän halvemmaksi, vaikka näyttävät paksummalta ja sitä myötä laadukkaammalta kuin meidän rullamatto. No, täytyy miettiä.

   Kuulostaapa hurjalta tuo ihottuma! Auts. Aika selvä peli olla jatkamatta pellettien käyttöä. Siis tuliko teillä kaikille hevosille ihottumaa?? En ole meinaan ennen tuollaisesta kuullut, vaikka aika paljon olen lukenut käyttäjäkokemuksista.

   Poista
  3. En yksin syytä olkipellettiä siitä ihottumarumbata, mutta se oli varmasti osasyyllinen. :( Samaan aikaan (2-3v sitten) oli muutama muukin vastaava tapaus. Lisäksi pelkäsin koko ajan, että nämä syövät niitä, mutta silloin ne eivät maistuneet. Vähän myös pettysin niiden laatuun noin muuten, pölisivät ja imukyky vaihteli. Puupelletti toimi mielestäni näistä pelleteistä parhaiten.

   Poista
  4. Okei. Hyvä tietää. Meilläkin alkuun maisteltiin urakalla, nyt tuntuu onneksi loppuneen. Tai sitten se syömisen lopettaminen johtuu pellettien rakenteen hajoamisesta.

   Poista
  5. Noissa olkipelleteissä on kuulemani mukaan ollut paljon vaihtelua, jopa saman valmistajan toimesta. Näin oli ainakin silloin vuosia sitten, kun olkipelletit tulivat markkinoille. Nykytilanteesta en tiedä mitään. :D Yksikään "tallituttu" ei taida käyttää niitä enää.

   Poista
 4. Tosi mukavan näköinen! Sitä jäin vaan miettimään, että mitä tapahtuu kun hepat pissaavat sisälle talvella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a! :D Toivottavasti eivät liikaa innostu sitä tekemään, varmasti roiskuu jaloille. Kuitenkin seinän ja mattojen väliin jätettiin tuuletusreikä eli muutama sentti tilaa ja mattojen alaosa on rihlattu, joten neste pääsee valumaan johonkin suuntaan sitten.

   Poista
 5. Mahtava idea :)
  Oon miettiny traileriin kumimattoa, nämä täytyy laittaa ehdolle siihen hommaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti toimivat sielläkin, elleivät sitten lisää painoa merkittävästi. :)

   Poista
 6. Apua Samppa on niin ihana! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aika ihku! Melkein vuosi meni, että äijästä tuli kunnon äijä. :D (söpö sellainen..)

   Poista
 7. Jään myös mielenkiinnolla odottelemaan kumin kestävyyttä ja toimivuutta. :) Tarhan katokseen olen harkinnut kumimattoa, mutta epäilen, että tasmaaniantuholaiseni pistäisi sen pirstaleiksi. :,)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toistaiseksi (kaksi päivää myöhemmin! :D) lattiamatot ovat paikoillaan, ehjinä ja koskemattomina... Yllättäen näprääjä-Salama ei ole ollut kovinkaan kiinnostunut niistä, onneksi.

   Poista
 8. Asiaan kuulumattomana liitän tähän nyt kysymykseni, kun en suoraan sitä teidän blogista löytänyt. Käytin teidän irtohypytyskujan mittoja viimeksi Pancholla ja ne olivat niin passelit, että nyt tulin kyselemään välejä puomeille (käynti, ravi, laukka). En heti ainakaan löytänyt mitään mittoja täältä mutta viimeksi Duken ja Sampan välit olivat niin hyvät että ajattelin kokeilla josko ne sopisi taas meille :) Hieroja antoi Pancholle puomijumppaa kotiläksyksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puomeilla olen pitänyt seuraavanlaisia "mittoja":
   Käynti: 2 jalanmittaa
   Ravi: 3 jalanmittaa
   Laukka: 1,5-2m (innari, riippuu ponista)
   Sarjavälit sitten ponin mukaan. :)

   Ne irtohypytysvälit taisivat olla nämä: Maapuomi - 1,2m - ristikko - 3,8m - pysty - 6,8m - okseri. Laatuponikisasäännöistä otin nuo käyttöön ja hyvin ovat pelittäneet meilläkin monenkokoisilla shettiksillä. :)

   Poista
  2. Kiitos paljon! Shettiksille on vaikea löytää netistä välejä ja sitten ne tuppaa unohtumaan jos itse selvittää ne trial-and-error menetelmällä :D

   Poista
  3. Kokeilemalla löytää, mutta nuo ovat ihan kätsät välit, mistä aloittaa harkat. :)

   Poista