keskiviikko 3. helmikuuta 2016

I'm hunting (osa 2)


Enää en metsästä, vaan nyt olen mietintämyssyn kanssa tiivisti yhdessä. Satulanmetsästyskierros ykköseen pääset tästä. Nyt vuorossa ekat koeratsastukset kera laadukkaiden puhelinkuvien: Oikea kamera on edelleen huollossa, pikkuhiljaa alkaa olemaan jo vähän ikävä sitä.

Silver Star ennen selkäännousua.
Eilen testasin ensimmäisen satulan ratsain. Se oli #5 eli Prestige Silver Star, vähän vanhempi, mutta todella hyväkuntoinen yleissatula ilman mitään mukavuuksia. Istuin oli kokoa 17" ja leveys 33 + 1,5cm. Plussat sille ekalla kierroksella olivat edullinen ostohinta ja ihan kelvollinen istuvuus hevoselle. Miinukset kova istuin, pienet tuet ja liukas pintanahka. Ne kun olivat juuri ne jutut, miksi satulaa nyt etsitään: Pitää olla tukeva ja hyvä ja silleen.

Kentällekin tuprutteli sopiva kerros lunta ja pahin jäätikkö jäi sopivasti uuden lumen alle. Kovinkaan ratsastuskelpoinen tuo baana ei ollut, mutta suoralla uralla uskalsi vähän ravatakin. Satula oli ihan ok, mutta todellakin kova ja istuin laakea, 17" tuntui kerrankin valtavalta. Edestä se jäi ehkä hieman painamaan säkää, vaikkei satula kovin etupainoiselle tuntunut tai näyttänyt. Rodeotestikin otettiin, kun loppukäyntien aikana koiraa piti ehdon tahdoin jahdata keskellä pihaa. Kyydissä pysyin, mutta jos en vielä muistanut mainita, penkki oli aika kova istua. ;)

Silver Star takaa.
Venus GP Lux
Tänään kohdenumero kaksi (#2) eli Prestige Venus Lux yleissatula 17" istuimella pääsi kokeiluun. Rungonleveys siinä on 34 ja satula on aivan uusi. Mietin jo, etten raaski edes kokeilla sitä, mutta muutin kuitenkin mieleni. Voisin vain tuijottaa tuota satulaa ja sen kauniita yksityiskohtia...

Tietty tuo kolmen tonnin penkki solahti Salaman ongelmalliseen selkään kuin täydellinen hansikas. Kun kiipesin selkään, meinasin jäädä jumiin puoliväliin, kun ihanan tahmainen pintanahka kohtasi kotiratsarini (toim. huom. mitä muita minulla olisi??). Jahka sain pyrstöni penkkiin, ohjasi kuppimainen penkki minut vallan mukavaan istuntaan. Mietin jo, onko tämä yleissatula ollenkaan?! Selkärangantila oli hyvä ja paneelit asettuivat kauniisti ja tasaisesti selkää vasten. Lavat saivat tilaa ja ratsastajan kanssa satula istui yhtä hyvin kuin ilmankin. Oh no.

Tämä kuulostaa ihan työnteolta, tuumii Salama.

Kentällä sain testattua käynnin ja ravin, pihalla suoritettiin sitten ne pukkiloikat ja muut kiirehdinnät. Energiaa on vähän kertynyt, sen huomaa. Pienikin risahdus tai koiran näyttäytyminen näkökentässä saavat pelihousut repeämään. Onni onnettomuudessa, tämä satula oli taivaallinen istuskella ihan pelkkien kangaspaikkahousujenkin kanssa.

Luinkin jälkeenpäin Prestigen sivuilta, että tämähän on kuin luotu meille: Istuin on koulusatulamainen (muistutti aika paljon Prestigen D1:stä) ja painopiste on edessä, malliltaan soveltuu lyhyt- ja kaarevaselkäiselle ja muutenkin vastaa odotuksia, joita satulalle etukäteen lueteltiin. Lisäksi tätä voi muokata, kuten kaikkia Prestigen satuloita nykyään. Se on iso etu, kun alla on jokaisen unelma, eli nuori ja alati jollain tapaa toipilas polle.

Enää pohdin sitä, ostanko sen suoraan vai vuokraanko ensin. Salamasta kun ei koskaan tiedä, millä kertoimella hommia viikottain tehdään. Minä haaveilen kevään maastoretkistä ja kesällä ratsutusjaksosta, Salama taas syömisestä ja oikean takajalan lepuuttamisesta. Eläinlääkäri saa kertoa ensi viikolla, mitä mieltä hän on. ;)

Ratsastuksen jälkeen.
Venus istuu edestä kauniisti.

18 kommenttia:

  1. Se on kummallinen juttu, vaikka sulla olis kymmeniä vähän halvempia, ihan hyvin istuvia merkkisatuloita kokeiltavana, se kolmentonninherkku on vaan kuin luotu hevosesi selkään! Yritä siinä sit selitellä itsellesi että budjetti ei tuota satulaa kestä, kun se perkele istuu ihan täydellisesti, ja luonnollisesti, on taivaallinen istua!

    Aikanaan kun omille työhevosille etsin satuloita, otin kokeiluun keskihintaisia satuloita joista onneksi sopiva löytyikin! Bonuksena otin myös yhden Barnsbyn uuden luxussatulan, ja se pirulainen sopi kaikille jytkyilleni... Piti hetki käydä taistelua oman itseni kanssa ettei sitäkin tullut kotiutettua!

    Onhan toi Venus aika upea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se..! Nuo kaksi muuta (joista toinen vaatisi vähän "remonttia" ja on lisäksi edestä rikki, satulaa on säilytetty päin honkia ja etusiivet kuluneet puhki.. Nettisivuilla sen kuvauksena on "uudenveroinen" >:O Lisäksi siitä pitää tehdä kaupat, mikäli sen haluaa leveämpänä - en minä nyt selvännäkijä ole, vaikka vähän silmää tässä lajissa omaankin) istuvat ihan ok, mutta hiukan mietityttää molemmissa joku "reuna". Kivireki-Hopeatähden etureuna käyttäytyi hassusti (toppaukset jäivät ikään kuin liian alas) ja tuo toinen on sen verran kapea, ettei Salkku varmastikaan siedä sitä käytössä yhtään. Perse lentää samantien, jos joku ahdistaa ja kun se lentää jo valmiiksi, niin ei kiitos... :'D

      Tuo Venuskin on niin uusi malli, ettei niitä käytettyinä juuri löydy... Ja jos jotain olen oppinut, niin kahta samanlaista ei ole, joten se mikä sopivaksi havaitaan, se melkein pitää ottaa. ;) Onneksi on vuokrausmahdollisuus, pitänee harkita sitä tässä kohtaa taas.

      Poista
    2. Vuokraus on ihan kätevä, mutta se taas syön osan aina niin rajallista budjettia :D itsellä ainakin. Tulin siihen tulokseen, että saan ostettua paremman satulan, kun en vuokraa ja käytä pitkään säästämiäni rahoja siihen. Ainahan sen satulan voi myydä, sitten kun se ei enää sovi.

      Poista
    3. Näin on. Tuostakin kk-vuokra on aika iso summa, mutta toisaalta taas ostopäätöksen kohdalla se on heti pois ostohinnasta. ;) Kun penkki on vielä uusi, toppaukset vähän elävät ja voipi olla, että istuvat nätimmin hetken päästä. Katsellaan.

      Poista
  2. Uh, miten se jotenkin kuuluu asiaan, että tottakai se kallistakin kalliimpi istuu kuin hanska xD
    Mutta on kyllä komia satula!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyyhän satulan aina olla vähintään kolme kertaa enemmän kuin itse hevosen?! :D :D :D Samalle ideologialle naurahdin, kun tallissa oli 200e arvoinen lämppäri, mutta nyt alkaa hymy hyytymään... :'D

      Poista
  3. Mielenkiinnosta kysyn, kun olen koulusatuloille sydämeni menettänyt vaikkakin lähinnä puskassa meidänkin hienoa koulupenkkiä käytetään. Eli onko sulla joku tietty syy yleissatulaan siirtymiseen? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma mielipide on se, että koulusatula sileälle ja este- tai yleispenkki sitten muihin karkeloihin. ;) Tämä tosin on ihan puhtaasti mielipidekysymys. Tällä hepalla liikeradat ovat sitä luokkaa, ettei koulusatulan kanssa ole kiva mennä, vaikka meillä ihan kelpo koulusatula olikin. Itse pidän pukittelevilla otuksilla enemmän estesatulasta tai sen tyyppisestä. Yleissatulat ovat harvemmin hyviä ja tukevia, mutta esim. tämä Venus ja Prestigen GP2 kumoavat tämän väitteen kokonaan... ;) Venuksesta piti ihan katsoa, että kumpi tämä oli, este vai yleis. Ja ovat jo sen verran kelpoja muutenkin, että käyvät yhtä hyvin sileälle kuin pienille esteillekin. Kuppipenkki oli haussa, joten siksi kohdistin etsinnän yleis- ja estepenkkien puolelle.

      Poista
    2. Aivan, kiva saada vähän näkökulmaa! ja etenkin kuulla käyttökokemuksia siitä, miten yleissatulakin voi olla tukeva. Omat kokemukset yleissatuloista kun rajoittuvat lähinnä 90-luvun loppuun ratsastuskouluun. Silloin selkään iskettiin lähinnä sopivinta oleva omasta tai hevosen ergonomiasta välittämättä :)

      Poista
    3. Joo, niistä ysäriluvun Hubertuksista tai kivireki-Stubbeneista ei tässä yhteydessä puhuta. ;)

      Poista
  4. Pakkohan satulalla nyt on rodeotesti tehdä, sehän se kaikkein olennaisin on ;) Tuo Prestige on kyllä varsin kaunis ja näyttää istuvan oikein nätisti selkään, oikein kutsuu ratsastajaa luokseen :D Tiedän varsin hyvin tuon hinnan tuskailun, nimimerkillä maastoilen ex-ravurilla saman hintaluokan koulusatulalla. Well done, rakas hevoseni, well done. Mutta laatu (ja hinta) tuo mukanaan kaikkea muutakin ihanaa, kuten taivaallisen olon pyrstölle (ei enää kovaa vanhaa satulaa!), laadukkaan nahkan ja kauniin ulkomuodon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kaveri kävi vähän kierroksilla metsälenkillä ja jollei pääse eteen, niin sit mennään ylös... :D Sitten jos osuu luminen oksa korvaan, niin takapuolen pitää jälleen pyrkiä ylös. Sit jos yrität pitää ruunan kiireisenä ja hommissa, menee palkokasvi sieraimesta sisään ja tulee loikkien ulos takajalkojen läpi. Sit kun on tällainen mahdoton päivä, niin ei auta löysät ohjat eivätkä linnunlaulut, mut toisaalta se on pääasia, jos polle on hyvällä tuulella! :D Olisi hyvä päästä hölkkäämään jonnekin turvalliselle ja hyväpohjaiselle baanalle, se olisi nyt enempi kuin paikallaan. Jos tähän penkkiin päädytään, niin ei ainakaan kyydistä pitäisi kovinkaan helposti tippua. ;)

      Satulakaupoilla on aina kiva käydä. Siis oikeasti ja ei-oikeasti. Se on vissiin karman laki, että selkään sopii aina se niistä valituista kallein. Ei tämä nyt ihan saavuttamattomissa ole, mutta pikkasen pitää nyt harkita. ;)

      Poista
  5. Oi miten ihanan näköinen satula tuo Prestigen Venus! Olen vähän kysymysmerkkinä taas meidän satulan kanssa, mutta hirveästi toivon että se menisi vielä vuoden-pari. Täytyy taas testailla minkä sortin muokkausta nyt tarvitaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon, että tästä saadaan meille penkki. :) Tai jos ei, niin ainakin tietää, mitä seuraavalla kerralla sitten heti ekana testataan. Vähän jänskättää nimittäin ensi viikon retki klinikalle, jos sieltä pamahtaa taas puolen vuoden paussi...

      Poista
  6. Silver starissa on huomattavasti parempi panelikulma kuin Venuksessa jossa kulma näyttää niin jyrkällä että selkäongelmia on luvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin sitten tämän satulan ainut pieni mutta. Samalta näytti tosin Prestigen D1:kin takaa tällä hevosella eli samalta kuin monella muullakin, joilla se on sopivaksi todettu... ;) Pitää funtsia ja testailla, on tässä muutama päivä aikaa ja ainahan sen penkin voi vuokralle ottaa ensin. Usein olen tehnyt niin, kun satulaa on vaihdettu, olen jossain kohtaa ottanut hierojan käymään pari kertaa. Se antaa vähän osviittaa siitä, onko lihaksistossa jotain.

      Poista
  7. Minäkin hiukan yllätyin kun näin miten jyrkkä paneelikulma tuossa Venuksessa on! Muuten näytti istuvan kuin tehty Salaman selkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ratsastajan kanssa paneelit näyttivät samalta kuin tuossa Silver Starissa ilman painoa eli ihan asiallisilta. En vain halunnut jakaa täällä niitä hienoja selfieotoksia aiheesta. :'D Mutta pitää edelleen funtsia, josko huomenna taas testailisi uusiksi tämän. Villatoppaus siinä on kuitenkin pehmeä ja muokkautuu hevosen mukaan nopeastikin, mutta muokkautuuko tarpeeksi.. Tosin kuten aiemmin totesin, samalta näytti Prestige D1:kin takaa.

      Poista