maanantai 10. helmikuuta 2020

Kesäihottuma - kerro selviytymisvinkkisi!

Salama & Julishka kesällä 2019
Näin viime viikolla yhden hyttysen, sellainen lenteli tallissa. Kesä tulee siis tänäkin vuonna.

Kesä on toki ihanaa aikaa, mutta hiukan se jännittää jo Sätkyn osalta. Kahta kesäihottumahevosta aiemmin hoitaneena on takaraivossa pieni aavistus siitä, mitä tuleman pitää. Sätkyn kutina on aiemmin oireillut lähinnä loppusyksystä, mutta ajattelin silti olla ylivarovainen ja pitää timanttiani kuin kukkaa kämmenellä. (Siis kääriä se folioon kesämekkoon mielellään jo liian aikaisin.) Aiemman kutinatamman kanssa ihottumaan ei ehkä suhtauduttu tarpeeksi vakavasti ja sen iho pääsi pahaan kuntoon heti alkukeväästä. Toisen kohdalla taas stressi pahensi oireita ja oravanpyörä oli hankala saada rauhoittumaan, kun tarhakaveri ei ollut mieluinen. 

Siis aiemmasta opittua: Reagoi mieluummin liian aikaisin ja vältä hevosen stressiä. Loput ovatkin sitten pitkälti tuurista ja omasta vaivasta kiinni.

Kimotkin kiiltävät :) 
Heti Sätkyn tullessa aloitettiin ruokintapuolesta. Sen iho vaikuttaa atooppiselta eli iho on kuiva ja hilseilevä. Jouhet kasvavat paksusti ja terhakkaina takaisin, kavionlaatu sillä on hyvä. Koska Salaman iho-oireisiin ja turkinlaatuun saatiin hyvä vaste hamppurouheella, aloitin Sätkylle sen syötön myös. Karva alkoi kiiltämään enemmän heti parin viikon jälkeen. Hilseily lisääntyi hetkellisesti, mutta iho muuttui hieman rasvaisemmaksi jonkun ajan päästä ja on nyt laadultaan parempi. Hamppurouhetta Sätky saa 2 dl päivässä.

Kesäaikaan hevosilla on käytössä ulkotalli, joka on sisältä pimeä ja oviaukoissa on matot. Tallinovelle ajattelin tehdä vielä "ötökkäoven" tai lisätä hapsut siihenkin. Tuuletusikkunaan pitää myös tehdä tiheä ötökkäverkko. Tapauskohtaisesti olen pitänyt hevosia ulkona 24/7, mutta talli on aina käytettävissä. 

Monessa kesäihottuma-artikkelissa mainitaan hyvä loimi, joka on ensisijainen hoitomuoto. Olenkin haalinut kasaan jokusen koltun:


Sätkyn kesämekkoja:
* QHP kaulakappale
* Snuggy Hoods loimiosa (vaalea beige)
* Snuggy kaulakappale kiinteällä hupulla (vaalea beige)
* Horseware Rambo Hoody (joka tosin on todettu epäsopivaksi ja myyty)
* Tummempi beige perusmallin "sukkapuku"
* Hankintalistalla vielä hyvä päähuppu

Yhteenvetona vielä muut etukäteen ajatellut asiat:

Ruokintapuoli:
* Hamppurouhe 2 dl
* Black Horse sinkki
* Monivitamiini kuurina
* Kivennäisenä Marstall Force
* Pienenä lisänä Selected, niin menevät kaikki alas

Ötökkämyrkyt, jotka kaapista löytyvät:
* Coopersect säännöllisesti
* Hirvensarviöljy (phyi, mutta tätä kun ruiskii vastatuulessa hevoseen ja menee sen jälkeen kauppaan, saa tehokkaasti ns. oman tilan haltuun)
* Tervavoide
* Dr Repel

Plan B:
- Siedätyshoito (joko allergiatestien kautta tai Hallamaan rakeet, testit kannattaa ottaa vasta kun oireet ovat ns. päällä)
- Tarvittaessa oireenmukainen lääkitys (antihistamiini / kortisoni)


Hoitoaineosasto vaatii vielä hyvän myyntipuheen ja luonnollisesti varmaan pari kokeilua. Sätky ei siis vielä tiedä, minkälaisella shampoolla tai voiteella hänen hipiäänsä hoidettaisiin. Mikä on sinun valintasi ja miksi?

Onko sinulla kesäihottumahevosta? Mikä on paras selviytymisvinkkisi lievään ihottumaan?

18 kommenttia:

 1. Aloe vera on hyvä! Derfeniä on myös kehuttu hirveesti. Onneksi nämä ei enää itselle ajankohtaisia mietittäviä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. :) Älä koskaan sano ei koskaan. ;)

   Poista
  2. Islannissa niillä ei onneks ole kyseistä kutkaa 😂 ja islalle ei toivottavasti ei sitä iske 😅

   Poista
  3. Joku hyöty siitä tuulesta. :D Ja muustakin toki.

   Poista
 2. Derfen aivan ehdottomasti. Olen itse kokeillut vaikka mitä tuotteita usealle eri hevoselle, ja Derfen tuntuu oikeasti tuovan parhaimman avun suurimmalle osalle hevosista. Auttaa kutinaan, mutta ei vaadi edes päivittäistä lisäämistä (kuten esim Solheds, joka toki sekin on ihan ok tuote). Ei ole pahanhajuinen, mutta kuitenkin samaan aikaan ötököitä jonkin verran karkoittava. Kannattaa hommata sekä litkumaisempi, jota on hyvä laittaa jouhien juureen, sekä rasvamaisempi, joka sopii mm. herkkien ihoalueiden hoitoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Derfen kuulostaa myyntitekstien mukaan ihan pätevältä. Täytyy ottaa kokeiluun pari pientä pulloa ensin. :)

   Poista
 3. Derfen ei toiminut meidän ihottumaisella, jolla suurin ongelma oli ehkä ihon kuivuminen eikä ne ötökät. Se että menee pahimmaksi vasta syksyllä ja että iho on atooppisen tyyppinen kuulostaa hyvin tutulta... Solheds auttoi parhaiten, toki täytyi lisätä joka päivä ja pestä kerta viikkoon että iho pysyi kunnossa. Derfeniä suositeltiin todella monessa paikassa, mutta meillä siinä kokeilussa lähti samantien jouhet katkeilemaan, niin siirryttiin heti takaisin Solhehdsiin. Ilmeisesti monella kuitenkin toimii todella hyvin!

  Pärjäsi hyvin myös ihan seepra-asulla ja vastaavilla kevyillä ötökkäloimilla, ettei tarvinnut mitään kunnon ihottumaisen pukua päälleen. Onneksi! Näitä loimia oli useampi, että joku oli aina puhtaana käyttöön ottoa odottelemassa. Täytyi pestä suht usein, koska jos oli kovin likainen loimi niin se kutitti. Huppua kyseinen hevonen ei suostunut käyttämään (riisui omatoimisesti jokaisen kokeillun), mutta ei onneksi myöskään päätään ikinä hangannut.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Tämäpä juuri, kun toisella toimii toinen ja toisella toinen, lisäksi valikoimaa on niin paljon, että itse ei jaksa enää edes selata... :D Sama tietty ihmmispuolella kosmetiikassa, vaihtoehtoja piisaa vähän liiaksikin.

   Solheds on ainakin onneksi helposti saatavilla, mistä suuri plussa. :)

   Saa nähdä, mitä Sätky tykkää hupusta/piposta, pari eri variaatiota löytyy kotoa vielä näiden kuvien lisäksi. Tai sitten kaveri syö ne(kin)...

   Poista
 4. Loimi ja tarpeen mukaan huppu tosiaan kaikkein tärkeimmät. Heti kakkosena riittävän puhtaana pitäminen! Oman hevoseni kohdalla olen huomannut myös, että säännöllinen hikiliikunta + vesipesu vähentää tököttien tarvetta.
  Omalla ruunalla olen käyttänyt vuosikausia tarpeen mukaan Pioneer Herbalin shampoota ja hoitoöljyä, nyt tosin surukseni huomasin ettei niitä enää saa Suomesta tilattua :( Myös apteekeista saatava Vetramilin hunajarasva on hyvä täsmäapu esim. pään alueen pieniin hankaumiin. Meillä laidunnetaan kesät ja näillä eväillä on heppa pysynyt hyvävointisena ja jouhet tallella :)

  t. Sandra

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vetramil on meillä ollut luottotuote pienien naarmujen hoidossa! Toimii hyvin melkein mihin vain haavaan. :)

   Kiitos vinkeistäsi. Harmi, kun oma luottotuotteenne on hävinnyt markkinoilta, toivottavasti löytyy uusi hyvä!

   Poista
 5. Ylhäällä hyvät vinkit jo onkin. Eli hyvät loimet, pesu ja rasvaus. Nyt mielenkiinnolla seuraan kaverin hevosia joille aloitettiin syöttämään pari vuotta sitten Zeoliittia (NAT-MIN 9000), viime kesä oli ainakin helpompi miesmuistiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinkin tästä samasta aiheesta julkaisun FB:ssä, jännittävä kokeilu! Jossain oli myös juttua "kesäihottumarokotteesta", saas nähdä tuleeko saataville koskaan.

   Poista
 6. Meillä ollut käytössä myös Solheds sekä lisäksi Nathalie Horse Caren suolashampoo ja NAF Tea tree shampoo. Jostain syystä suolashampoo on hillinnyt kutinaa merkittävästi. Kokeilemalla selviää, aika monta vaihtoehtoa sai shampoista yms kokeilla ennen kuin löytyi omalle sopivat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NAF:in tuotteita hankin talliporukalle joululahjaksi varusteiden pesuun, ovat kovin kehuneet. Kiitos vinkeistäsi! Veikkaan myös, että mekin joudumme koittelemaa useita purkkeja... Näiden kaikkien vuosien jälkeenkään en ole löytänyt itselleni sitä oikeaa shampoota. :'D

   Poista
 7. Pitkästä aikaa ehdin palata blogisi pariin (ihan hurja syksy opintojen osalta takana) ja hieraisin pari kertaa silmiäni, että onko Salamalla nyt kesäihottumakin ja miksi olet alkanut kutsua sitä Sätkyksi.

  Valtavasti onnea uudesta kavioliitosta. Olkoon se pitkä ja menestyksekäs.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiva jekku multa. ;)

   Kiitos, Sätky on aivan ihana tapaus. <3

   Poista
 8. Minulla ei varsinaista kesäihottumahevosta ole, ainakaan vielä (eikä toivottavasti tulekaan), mutta Jippu on parina viime kesänä kutissut jännittävän paljon. Minulla on hyvät kokemukset solhedsin tuotteista. Jipun harjamartoa ja häntää rasvailen kesällä säännöllisesti tämän merkin tuotteilla, lisäksi käytän sarjan "ötökkämyrkkyä", joka ei siis ole varsinainen myrkky. Uskon näiden tehoon myös, kun kehittäjä on biokemisti ja ihottumahevosen omistaja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, ettei tulekaan! Ja kiitti suosituksista, luultavasti aloitan noista helpon saatavuuden vuoksi. Ainakin Hankkijalla oli noita pulloja vino pino hyllyssä. :)

   Poista