keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Parasta just nyt!

Koska kuitenkin jokaisen meidän sisällä asuu salaa puoli-intiaanikukkahattutäti:


Lampaankarvasatula on ihan paras(ta just nyt)!

On meillä ollut sellainen ennenkin, mutta se jäi käyttämättä. Salama oli silloin rehellisesti sanottuna niin lihava, ettei lampaankarvasatula pysynyt selässä päinkään. Viimeisin kokeilu oli alkuvuonna 2016 Salaman palatessa sitkeän räkiksen, antibioottiallergioiden ja kauhean yskän jälkeen sittenkin vielä sorvin ääreen. Menin silloin selkään, kävelin puoli kierrosta kentällä lumihangessa ja puff, satula oli kyljellä. Korjasin ja se oli toisella kyljellä. Lihakseton ja joka suuntaan pyöreä selkä ei ollut paras mahdollinen sille kokeilulle.

Salkun juurikin keväällä 2016 satula on jälleen puolen vuoden kriisissä. Se onkin yllättäin nyt takapainoinen ja epäilen, että se yhdessä hampaiden kanssa on aiheuttanut nihkeyttä liikkumiseen. Satula on kaiketi muokattavissa, mutta sitä ennen tehdään vuosihuolto: Hammaslääkäri ja yleinen "vetcheck" on varattu ensi maanantaille. Sitä ennen halusin tehdä vähän empiirisiä tutkimuksia.


Lampaankarvasatula oli itseasiassa aika spontaani idea: Ihana Elina lainasi omaansa pariksi päiväksi, niin saatiin ottaa rauhassa tuntumaa siihen. Maanantaina menin kentällä. Lambi pysyi paikallaan ja se oli yllättävän tukeva. Kun sain istunnassani omat palikat kuntoon, tuntui kuin olisin ratsastanut ilman satulaa, mutta silti tuki ja turva olivat olemassa. Salama liikkui hyvin, rennosti ja letkeästi. Ei valunut pois tuntumalta tai kiemurrellut alta, kuten se on nyt satulan kanssa lievästi tehnyt.


Pari vuotta sitten hajotin polveni ja siihen jäi vähän vaivaa sivusiteen ja kierukan hajottua. Polvi on ikävä kyllä kipeytynyt monesti ratsastuksen jälkeen ja varsinkin silloin, jos on pitänyt pitää lyhyempiä jalkkareita. Nivelletyt jalustimet auttavat vähän, mutta lampaankarvasatulan kanssa koin aivan ihanaa vapauden tunnetta. Ei lainkaan polvikipua ratsailla eikä sen jälkeen, ihanaa! Nukuin seuraavan yön kertaakaan heräämättä polvikipuun, suorastaan luksusta.

En ole ilman satulaa kauheasti Salaman kanssa laukkaillut, mutta nyt tuli sitäkin koitettua oikein tarkoituksella: Lambi antoi juuri sopivasti tukea sitomatta kuitenkaan liikaa! Ehkä villeimmissä rodeoissa se ei ole paras mahdollinen, mutta ainakin nyt pari pikkupukkia selätettiin kunnialla.

Hyi, mörkö.
Tiistaina tehtiin leppoisa maastolenkki vähän sillä ajatuksella, että Salama saa valita vauhdin. Anni valkkasi karvasatulan alleen ilman jalustimia. Salkku liikkui letkeästi ja mielellään, jopa pissasi ratsain. Se on jonkin sortin ihme, tämä kun ei ratsain suostu pissaamaan ja sillä on melkein aina pissahätä. En kuitenkaan tiedä, oliko tämä satulan ansiota, mutta kerrotaan nyt kuitenkin.


Suru puserossa palautin laina-Lambin eilen omaan kotiinsa heti sen jälkeen, kun koko talliporukka oli kierrätetty kentällä kokeilemassa sitä. Koska se havaittiin näin hyväksi, tilasin oitis Salamalle oman. Ehkä Pilkkukin saa lainata sitä, jos se enää Salamalta heltiää muiden käyttöön. ;)

Salkku ja Julia

8 kommenttia:

  1. Kaikkien kukkisten ja läsipäiden paras ystävä <3

    VastaaPoista
  2. Ootko kokeillut Sprengerin Bow Balance -jalustimia? Mulla ei ole varsinaisia polvivaivoja, mutta olen ratsastanut hevosta jolla on nuo jalustimet ja ne ovat jotenkin ihan supermukavat, poistavat kaiken paineen polvista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole raaskinut noita hankkia, mulla on vaan karvalakkimalliset nivelletyt. :) Freejumpit olivat myös hyvät, mutta en pitänyt niistä sileällä. Estejalkkareina ne olivat hyvät. Ainut vaan et hypätään kerran jouluna ja toisen kerran juhannuksena. :)

      Poista
    2. Mulla on kanssa omissa satuloissa ihan perinteiset nivelletyt turvajalkkarit, mutta fiilis on ihan eri planeetalta noihin Bow Balanceihin verrattuna. En tiedä mihin taikaan se perustuu kun eivät kovin kummoisilta näytä. Jos törmäät jossain edukkaasti/käytettynä, uskaltaisin melkein suositella kokeilemaan :) Ja jos et tykkää niin myyt mulle :D

      Poista
    3. Kerran olin jo tilaamassa noita, tunnustan! :D Ja näyttivät nyt olevan Reunoksella alennuksessakin. Pitää kyttäillä kirppiksiä!

      Poista
  3. Meillä on 15v vanhat Sprengerin nivelletyt jalustimet. Ihan priimat ja jalustinkumit olen tainnut kerran uusia. :D Niitä vaihtelen sen mukaan satulasta toiseen, millä penkillä tulee ratsastettua enemmän. Toiset vastaavat tarttis saada "kakkosjalkkarien" (perinteiset kuminauhalliset turvajalustimet) tilalle.. :) ja myös siis polvivaivoja taustalla, tosin edellisestä polven pamahduksesta myöskin se 15 vuotta aikaa. *kopkop*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on nyt haljennut noista halpiksista nuo kumit. Siis ne nivelien päällä olevat. >:/ Siksi rupesin kyttäämään uusia, samalla pitäisi käyttää nuo hihnat suutarilla tikattavana. Ikuiset nuo Stubbenin hihnat, paria saumaa lukuun ottamatta.

      Poista