perjantai 2. maaliskuuta 2018

Kevättä kohden


Elämä on viime aikoina koetellut. Meillä on kaikki kivasti, mutta lähipiirissä on paljon murheita. Siksi en laita lainkaan pahaksi, jos Salama pääsisi kesäksi täysihoitotallille ja ponit lähtisivät laidunlomalle. Mutta katsellaan, suurin henkinen erävoitto on kuitenkin saavutettu, kun kalenteri kiiri jo maaliskuulle!


Muitakin arjen hassutuksia on kohdattu.

Tapaus 1. Lämpötila päivän mittaan heittelee hurjasti. Aamuisin elohopea on tippunut lähelle -20°C ja päivällä mokoma kirii lähelle nollaa.

 Olenpa siis loimittanut Salaman, koska minulla on kylmä. Tiedättehän, kultipuppeli ei voi mennä ulos ilman takkia, jos omistaja palelee.

No, heppa on ollut tuskissaan hiestä märkänä loimensa kanssa. Kertokaa sama huolestuneelle ohikulkijalle, jonka mielestä nämä palelevat...

Salama kirmaili isäntää vastaan.
 Tapaus 2. Tein ruokintalaskelmia. Voitteko uskoa, että Salaman pitäisi saada lisärehua (energiaa!) noiden laskureiden mukaan. Kaikki muu on kohdillaan, mutta energia jää reippaasti miinukselle.


Matalasokerista heinää (odelmaa) hevoset ovat syöneet aika vapaasti nyt. Päiväkulutus tällä hetkellä näillä kolmella on noin 15-20kg. Lisäksi Salkku saa kivennäistä (St Hippolyt) ja pari desiä Selected-rehua kivennäisen kaveriksi. Aiemmin se sai melassileikettä, mutta Selected on nopeampi ja helpompi turvottaa.

Mikään hoikkeli se ei ole, pikkasen pulska vaan. Mutta voisi olla pirtsakampikin ratsastaa.
Kaikkea sitä. Toistaiseksi kuitenkin jatketaan vanhalla setillä. 

4 kommenttia:

 1. Mä oon ollu onnessani kun on ollut kunnon pakkaset. Toivon salaa (enkä oikeestaan edes kovin salaa), että pullukkapallero laihtuisi pakostikin, kun joutuu pihattoeläimenä hoitamaan tuota lämmitystään ihan itse. Toisaalta se lämmittävä aurinkokin voisi jotenkin maagisesti sulattaa sitä rasvaa.
  Tällä hetkellä vielä toivoni on ollut turhaa, läski ei ole liuennut mihinkään :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, samaa olen pohtinut... Mutta yllättäen melkein vapaalla heinällä tuo Salamanteri on yllättävän järkevässä lihassa. Ei tarvitse ahmia, kun ruoka ei lopu ja ei tule kisaa ruuasta. Se on vähän sellainen hevonen, että syö omansa ja kaverinsa eväät, jos ruoka on liian säännösteltyä.

   Poista
 2. Salaman takki on niin hieno�� paljonkos teidän odelmassa on sokerit? Olen aina luullut että odelma on sokerisempaa kun ensimmäisen sadon heinä? Eikö odelmassa ole korkeampi srv? Odelma on mulle vähän uusi juttu sen takia kyselen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hauska joo. Tuo loimi siis. :)

   Yleensä odelmassa on maltilliset sokerit, koska se on valkuaispitoisempaa ja heinä ei ole ns. kitunutta. Meillä sokrut sadan kieppeillä, paalit vähän eri lohkoilta ja kuiva-aine% vaihtelee. Tuo nyt tarjolla oleva on tällä hetkellä aika märkää eli laskelmien mukaan kuiva-ainetta ei ehkä mene mukamas tarpeeksi. Hepat imevät tuota odelmaa kuin spagettia huiviinsa, se maistuu aika hyvin... Yöksi annan karsinoihin osittain kortista kuivaheinää lisäksi, jotta tulisi sitä pureskeltavaakin.

   Poista