keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Mini Paddock Paradise


Salaman toimittaessa alkukesän ajan puutarhatontun virkaa ja sen käyskennellessä lähes vapaasti pihalla syntyi idea nykyisen tarhan laajentamisesta. Mitä jos elämää helpottaisi hieman ja tekisi ihan tallin viereen uuden portin ja yhden ruokintapisteen? Siitä se idea sitten lähti.


Violetilla viivalla on aidattu nykyinen aitaus eli hiekkapohjainen kenttä. Sen portin vieressä on ulkotalli, jossa on betonipohjan lisäksi kumimatot sekä paksu turvepatja. Vanhat heinäkaukalot ovat mökin läheisyydessä eli olen aina vienyt sinne kaksi heinäverkkoa per ruokintakerta. Toisen heinälaarin vieressä on myös vesipiste eli kaikki ovat yhdessä sumpussa. Kävelyä hevosille (= Salamalle) tulee vähän, ellei se sitten intoudu painimaan ponien kanssa. Pääasiassa nykyään se kuitenkin ramppaa heinälaarien väliä ja jahtaa ponit pois, koska se voi. Ponit taasen harrastavat hyötyliikuntaa vähän liiaksikin.

Keltaisella viivalla on merkattu ruohotarha, joka tosin tänä kesänä tammavieraiden vuoksi on toiminut ihan tavan tarhana ja sen vuoksi kasvusto on hieman kärsinyt. Se ei kuitenkaan haittaa, koska syksyllä sen pohja on aikomuksena päivittää ja samalla tasata pelto sellaiseksi, että siinä voi ratsastaa esim. talvella jäätikkökelien aikaan turvallisesti. Nyt se on hyvin epätasainen. Tämän vuoksi portti ruohotarhaan on nyt syksyyn asti auki eli sieltä löytyy nakerrettavaa ajankuluksi vielä tovin. Myös talvella portti sinne on ollut auki, kun lunta on reilusti - viime aikoina tosin tätä pelkoa ei ole ollut kuin harvoina päivinä. Väliaikapuhteeksi kauimmaiseen nurkkaan on viety oksia ja risuja nakerrettavaksi.

Sinisellä viivalla on rajattu uuden tarhan alue. Kenttä-/tarhasysteemin portti poistettiin (se on toki suljettavissa edelleen) ja vanhan tarhan jatkoksi tuli pieni, mutta hauska L:n mutoinen alue lisää. Tontti rajoittuu metsään, joten tallin takana on lisää varjoa ja suojaa. Lisäksi nurkasta löytyy jokunen puu, joihin on kiva rapsuttaa itseään. Uuden tarhan porttipäähän ja sinne vievälle polulle laitettiin hakepohja estämään liejuuntumista ja tuomaan pientä vaihtelua.

Ponit koeajamassa uutta hakepohjaa.
Uusi portti. Laiskan tallinpitäjän iloksi heinävaraston ovi on heti oikealla tästä katsottuna. Tallin ovelle taasen on matkaa ehkä viisi metriä eli kauhean kauas ei otuksia karsinasta tarvitse talutella.
Uusi tarha on ollut nyt reilun viikon käytössä. Mikä on muuttunut? Hevoset liikkuvat enemmän. Heinäpisteillä on välimatkaa enemmän kuin ennen ja valinnanvaraa puuhasteluplantaasista riittää. Laitan edelleen kahdet heinät per ruokintakerta tarjolle, toisen tuohon toivon mukaan väliaikaiseen traktorinrenkaaseen (sitä on Salaman mielestä hirveän kiva pyöritellä) ja toisen vanhaan tapaan slow feeding-verkossa vanhaan heinälaariin kentän puolelle. Voi olla, että toinen laari raahaataan tallin taakse renkaan tilalle. 

Hämmentävä muutos on ollut myöskin se, että varjoisa tallintaus on suosittu hengailupaikka. WC löytyy myös läheltä: Ikävä kyllä lantalava jää uuden tarhan sisäpuolelle ja sinne kulku onkin estetty portilla. Se kuitenkin on pojille - jopa Salamalle - selkeä vinkki, että tähän voi kakkia. Suurin osa lannoista onkin löytynyt kakkalavan lähettyviltä nyt viime päivien ajan. Lantalavan tyhjennys onnistuu kuten ennenkin, portti on käytännön syistä tehty kuminauhaveräjistä. Uuden tarhan aita on vielä ainakin toistaiseksi pelkästä laidunlangasta, mutta saattaa olla, että se päivitetään lauta-aidaksi joskus.

Uuteen porttiin -  tai lähinnä sen paikkaan - pojat tottuivat nopeasti ja Salama onkin aamuisin pitämässä vahtia tallin jommalla kummalla kulmalla. Vaikka siivottavaa tarhapinta-alaa tuli hieman enemmän, ovat tallihommat nopeutuneet kivasti entisestään, koska heiniä täytyy verkottaa puolet vähemmän. Se on toivottu lisä, kun kaikista hommista se ei kuulu suosikkeihin sitten lainkaan. Verkot taas ovat olleet ehdottomat käytössä, kun ruokinta tapahtuu hiekkapohjalla. Verkkojen ansiosta hävikkiä ei juuri tule ja heinää ei tallaudu hiekkaan.

Pilkku päivälevolla puun varjossa. Samppa takana.

Ruohotarhaan raahattiin iso kasa pajunoksia.
Pilkulla on oma tyyli tässäkin lajissa.
Välillä heinätarjoilun paikkaan voidaan ehdä poikkeuksia.
Mökissä taas otetaan päikkärit. Pilkku on lauman vahtikoira ja tuuletuslaite. Salama ja Samppa pötköttelevät taustalla pitkin pituuttaan.

6 kommenttia:

 1. Hyvältä vaikuttaa! Kyllä sun hevosilla on ihana paikka asustella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä lisäsiipi on ollut kyllä hevosten mieleen. :)

   Poista
 2. Mitä mattoa tai kangasta sulla on ton ulkotallin ovella tuossa alimmassa kuvassa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terassimattoa. :D Piti laittaa räsymatot, mutta en sitten uskaltanutkaan, koska Salama. Nämäkin ovat jo versio kakkoset, Salama söi ekat matot jo... Mut muuten tuo matto on pelittänyt ok. "Karvapuoli" on sisäänpäin siis.

   Poista
  2. Okei, mä olen tässä just metsästänyt halpoja vanhoja räsymattoja, mut huonolla menestyksellä...

   Nään niin silmissäni Salaman seisoskelevan pää puoliksi ulkona, maton reuna suussa tarkkailemassa mitä pihamaalla tapahtuu! :D

   Poista
  3. Niitä näkee aina silloin tällöin jossain... Harmi, kun mekin veimme ison kasan niitä just kaatikselle. :/ Mutta nuo terassimatotkaan eivät ole huonot!

   Ja kyllä, Salaman etukavioiden kolo on kynnyksessä. Siinä se seistä toljottaa ja katselee pihan tapahtumia. Välillä matto suussa, välillä ei. xD

   Poista