keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Ruokintajuttuja

Fiilis on vähän niin kuin Lotossa olisi voittanut - tähän asti olen luottanut hevosten ruokinnassa maalaisjärkeen, kaiken pohjana on analysoitu heinä ja sen pohjalta muu ruokinta luodaan mahdollisimman hyväksi tukemaan kunkin hevosen yksilöllistä tarvetta. Hevosen hyvinvointia seurataan katsomalla sitä ilman vaaleanpunaisia linssejä: Jos se on laiha tai laihtumaan päin, ruokaa lisätään ja päinvastoin. Ensisijaisesti lisärehuista tingitään, hyvä heinä on kaiken A ja O. Perusjuttuja, kuten varmasti monelle muullekin.

Salaman ja Pollen iltaruuat
Nyt kevään ajan meillä ollessaan Salama on syönyt esikuivattua heinää käytännössä vapaasti, lisäksi se on saanut päivittäin kauraa 2l, Mineral Plussaa n. 200g, Racing Proteinia n. 3dl ja nyt kuukauden ajan Supreme Horse Care monivitamiiniliuosta 5ml (tämä jatkuu laidunkauteen asti). Suolakivi on tarjolla koko ajan ja sitä Salkku lipittää aika ajoin. Varsa on kasvanut kovin, mutta pääsääntöisesti näyttänyt hyvältä koko ajan, eli ei ole laihtunut liikaa eikä lihonnut muodottomaksikaan.


Heinän kuiva-aineprosentti on 48% (mutta yhdyn samaan kuin Tarukin oli veikannut, että heinä on todellisuudessa kuivempaa - meillä kotona heinän ka on n. 70% ja näitä nyt molempia käsitelleenä, eroa ei paljoa ole), raakavalkuaista 97g/kg ka, kuitua (NDF) 622g/kg ka, sokeria 66g/kg ka, D-arvo 591g/kg ka.

Taru teetti tallinsa hepoista ns. ruokintasuunnitelmat koulutyönä ja kone laski, että Salamalla on kaikki OK - ihanaa, että kerrankin joku konekin on samaa mieltä käytännön kokemuksen kanssa... ;) Ainoastaan B- ja D-vitamiinien saanti jäi vähän miinukselle, mutta ne lienevät korjaantuneen tuon vitamiinikuurin aikana. (sitä ei laskettu mukaan ruokintasuunnitelmaan)

Salaman saamasta ruokinnasta todettiin seuraavanlaisesti:
"Energiaa ja proteiinia hevonen saa juuri sopivasti. Ruokinta näyttää hyvältä, mutta kalsiumia ja fosforia varsa voisi saada enemmän, vaikka niiden välinen suhde onkin ok. Hevonen kuitenkin tulee toimeen nykyisellä ruokinnalla, kunhan riittävästä D-vitamiinin saannista huolehditaan (vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen). Vitamiinilisä erityisesti kevättalvisin on muutoinkin suositeltava.
Esim. vehnänlese (200 - 400 g päivässä) + pieni mitallinen ruokintakalkkia päivässä nostaisi fosforin ja kalsiumin määrää. Valkuaislisä, Protein tai vastaava, on vielä tarpeen. Yleensä yli vuoden ikäisenä varsan valkuaisentarve kuitenkin selvästi laskee ja tällöin pelkkä kaurakin riittää mainiosti."
(© S. Rajamäki)

Seuraavaksi voisi laittaa oman ruokavalionsa analysoitavaksi, voisi tulla radikaalejakin muutoksia, heh... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti