perjantai 20. tammikuuta 2012

Tallipäivä

Vanhat ruokinta- ja hoito-ohjeet kesältä 2011.
Sain tänään aamulla klo 6 huikean inspiraation lähteen: Kerronpa jollain tapaa meidän tallin arkipäivästä! Arki on tosin välillä hyvin vaihteleva vuorotyön vuoksi, mutta pääpiirteissään perusaamuvuoropäivä tallin osalta kuullostaa aika samanlaiselta, kuin tänään.

Aamulla klo 5.25 soi herätyskello. Parin torkun jälkeen pudottaudun sängystä abouttirallaa 5.40 ja keitän kahvit, keitän puurot ja mietin maata, valuuttaa ja vuotta. Hetken virittäytymisen jälkeen hiukan yli 6 menen talliin, jossa on vastassa yleensä vielä nukkuvat hevoset. Sohvi ei ole millään tapaa aamuvirkku, se on aina hyvinhyvin väsynyt, haukottelee pitkään ja hartaasti sekä tekee kissamaiset venyttelyt joka aamu. Se ei myöskään jaksa yhtään turhia rapsutteluja eikä jutskailuja, vaan korkeintaan haluaa ruuan heti eteen ja kaikessa rauhassa syö sen. Mistella taasen on neutraalimpi, aina valmiina kaikkeen vuorokaudenajasta viis. Heppojen syödessä aamujyviään käyn lataamassa ulos heinät ja vedet päiväksi.

Mistella saa aamuheinäannoksensa 4kg pieneen heinäverkkoon ahdettuna. Sohvi saa puolet isomman satsin omaan tarhaansa isossa heinäverkossa ja siitä se syökin pitkälle iltapäivään asti. Pakkasasteista riippuen näin talvella vien joko tulikuumaa tai muuten vaan lämmintä vettä molemmille. Loimitus sään mukaan - tänään mittarissa oli -0,8°C ja taivaalta sateli kevyesti märkää lunta, joten päädyin laittamaan hevoset ilman loimia ulos, koska molemmilla on paksut talviturkit. Pakkasen ollessa korkeampi ja tuulen ollessa voimakkaampi loimitan hevoset harkinnan ja fiiliksen mukaan.

Työpäivä päättyy yleensä klo 15 ja sen jälkeen päästyäni kotiin Mistella saa päiväheinät. Lisäksi molemmat saavat lisää lämmintä vettä. Kesällä vettä on luonnollisesti vapaasti saatavilla.

Ennen tallitöiden tekoa syön ja ihmettelen maailmaa mm. pakollisen Facebook-kierroksen toimesta. Sen jälkeen siivoan tarhan, tallin ja laitan iltaruuat valmiiksi. Hevoset liikutetaan fiiliksen mukaan joko vielä valoisaan aikaan tai sitten vasta myöhemmin illalla. Tallihommiin ei mene kuin vajaa puoli tuntia sisältäen tarhan ja tallin siivouksen, heinien roudaamisen ja ruokien laiton. Kun esim. tarhan siivoaa joka päivä, ei siihen mene ns. liikaa aikaa. Mistella saa vielä yhdet tai kahdet päiväheinät illan aikana.  Myös Sohvi saa "iltaverkon", jossa on pari kiloa heinää illan ajaksi.

Hevoset tulevat sisään pääsääntöisesti klo 21-22, joskus myöhemmin ja joskus superhuonolla säällä aikaisemminkin. Ne saavat yöksi paljon heinää ja väkirehut. Samalla tarkistan, että pääpiirteissään kaikki raajat, kengät ja karvat ovat paikoillaan. Joskus tunnustelen jalat ja mittaan myös lämpöjä. Samat rutiinit toistuvat automaattisesti usein myös aamulla - omat hevoset tuntee yleensä niin hyvin, että niistä näkee kilometrin päähän, jos niillä ei ole kaikki hyvin. Illalla laitan aamun ruuat ja heinät valmiiksi, jotta ne on helppo puolitajuttomana viedä taas aamulla ulos. Iltatallin päätteeksi hepoille toivotetaan hyvät yöt suomeksi ja englanniksi, pinttynyt tapa... :)

Vielä yhteenvetona... Mistä ovat minun päiväni tehty? Noh, tässä muutama esimerkki sekalaisen kuvakollaasin muodossa oman tallin arjesta. :)

Näkymä keittiön ikkunasta. En vaihtaisi pois <3
Heinäverkkojen latausapu: Justiina-kissa.
Tom ja Hennu tarhan portilla viime talvena.
Välillä metsästetään karkureita...
Tässä Tom vanhan kuormalavan  raadon taakse maastoutuneena kevällä 2010.
Kerran tehtiin kenttä. Kesä 2010.
Kentän lanauspeli. Ihan näppärä, vaikkei ulkomuodosta uskoisi... :D Pääsääntöisesti olen käyttänyt tuota bensalla kulkevaa, joskus homma on hoidettu kyllä hevosellakin... :D

Tomboy ja ruohonleikkuri. Molemmat hyötykäytössä.
Keväisin tyhjennetään lantalava. Tässä se on jo päässyt tien päälle.
Talli siivottuna.
Tomboy ja juuri saapunut heinäkuorma, kaikki paalit eivät mahtuneet varastoon, joten osa piti pinota kiusallisen lähelle ruokaa rakastavan ruunan karsinaa.
Miettikää kevään ensimmäisiä lämpimiä päiviä, sitä ihanaa auringon paistetta ja varusteiden pesua - se on kuulkaas mukavaa se !

Välillä väkerretään uusia istutuksia pihalle. Tämä oli edelliskesän versio-
Joskus tallista löytyy kummituksia. Tai siis niin usein luulen :D Tällä kertaa syyllinen olikin naapurin kissa, joka etsi hiiripaistia heinävarastosta :)

1 kommentti:

  1. Voi vitsi, teillä tosi kivan näköset puitteet siellä! Kelpais mullekkin tommonen näkymä keittiön ikkunasta.. ehkä odotan sitä lottovoittoa.. :)

    VastaaPoista