maanantai 9. syyskuuta 2019

Slow feeding-ratkaisut


Vuosien varrella on tullut kokeiltua vaikka ja mitä. Kauas on tultu niistä ajoista, kun heinät annosteltiin kumivadissa pihalle tai paali vain lykättiin tarhaan. Kirjoittelin aiheesta viimeksi 2014, kun aihe alkoi enemmän kiinnostamaan.

Kerrataan vähän. Miksi sitten slow feeding? Hevoseni tarhaavat pääasiassa hiekkapohjalla. Heinä sotkeentuu hiekkaan ja sitä menee hukkaan. Sf-ratkaisut säästävät siis heinää ja estävät omalta osaltaan hieman hiekan joutumista suolistoon. Eri lukunsa on toki ne hevoset, jotka mahdollisesti syövät maata ihan sellaisenaan, niille ainut ratkaisu on haketarha tai vastaava sekä mahdollisesti kuonokoppa. Luonnollisesti myös hiekansyönnin syy on oleellista selvittää.

Toki oman etunsa ja se alkuperäinen ajatus sf-systeemissä on se, että ruoka kestää kauemmin. Kun hevonen söisi neljän kilon heinäannoksen alle 20 minuuttiin, tulee ruokintaväleistä auttamatta pitkiä. Sf-verkkojen avulla ruokin hevoseni kolmesti päivässä ja se on ihan OK.

Haittapuoliakin tässä on: Heinien käsittely ja punnitseminen esim. verkkoihin vie aikaa ja se on ehkä suurin miinus koko touhussa. Toisaalta taas pienin apuvälinein se sujuu ihan kohtalaisen ripeästi, mutta ei edelleenkään ole suosikkipuuhaani tallihommissa. Hevoset ovat myös mestareita hajottamaan asioita, joten esimerkiksi heinäverkkoja saisi jatkuvasti olla korjaamassa. Olenkin todennut, että yksi tai kaksi reikää verkossa saa olla, silloin verkot pysyvät vähän paremmassa kunnossa, kun hevoset eivät keskity vain rikkomaan niitä.

Erilaisia sf-systeemejä on markkinoilla jo kymmeniä. Materiaaleissa, hinnoissa ja toimivuudessa voi olla huimiakin eroja. Kokosin tähän neljä suosikkiani, jotka ovat meillä kokeiltuja ja hyväksi tai ainakin käyttökelpoiseksi havaittuja. Osa jo tuttuja juttuja, osa vähän uudempia.


1. Slow feeding-verkot

Näitä on markkinoilla paljon eri merkkisiä ja näköisiä. Oma suosikkini on Hööksin tuotannosta tuo 120x90cm kokoinen verkko, jossa reiät ovat kokoa 3,5x3,5cm. Verkolle on tehty oma puinen täyttöteline, jossa sen täyttää suht nopeasti. Loimien vanhoja jalkaremmejä ja kissan talutushihnaa hyödynnetään pussin yläreunan sulkemiseen, verkon omat nauhat ovat ihan virattomat. Verkon yläkulmiin olen lisännyt palohaat, joilla verkko kiinnitetään.

+ Heinät on verkoissa helppo kastella tai liottaa
+ Kun tekniikan oppii, on täyttäminen ihan suht ripeää
+ Hankintahinta siedettävä, kun verkkoja tarvitsee useamman (pussitan/verkotan aina vuorokauden heinät kerralla, joten verkkoja pitää olla reilusti)

- Kestävyys, verkoissa on viikottain uusia reikiä (tämä vika niin huokeissa kuin kalliimmissakin verkoissa)
- Turvallisuus. Omakohtaisesti tuli tämäkin koettuaa, kun Salama ripusti itsensä heinäverkkoon yhtenä yönä kaikkien näiden vuosien jälkeen. Tapahtumasta selvittiin onneksi kuitenkin vammoitta, mutta eihän se kivaa ollut. Kengälliselle ja riimupäiselle verkkojen kiinnitys pitää funtsia hevosen mukaan.

Vaikeusaste: Yksinkertainen verkko on suht helppo hevoselle, riippuen tietty vähän heinän laadustakin. Vaikeusastetta voi lisäämällä laittamalla kaksi verkkoa päällekkäin. Olen jo tarpeeksi hajonneita verkkoja yhdistellyt yhdeksi, tämäkin ollut ihan toimiva ratkaisu.

Täyttöteline on ollut käytössä nyt neljä vuotta, loistava keksintö!

2. Heinälaari, jonka pohjalle slow feeding-verkko kiinnitetään

Turvallinen ratkaisu niin sisälle kuin ulos, meillä laarit ovat käytössä hiekkatarhassa ja Salaman karsinassa. Salamalla oli ennen muovinen jenkki-innovaatio haybar heinäverkon suojana, mutta vuosien mittaan se väsyi ja halkesi lopulta ihan rikki. Laareihin on laitettu kiinnitysrenkaat verkkoja varten.

+ Syömisasento!! Liian monessä sf-härvelissä syömisasento on hevoselle epäergonominen ja täten epäkelpo tai jopa vaarallinen
+ Turvallisuus (yksi hevonen on meillä laittanut jalkansa tuonne, mutta se oli silloin kengätön ja pelle peloton muutenkin)
+ Kestävyys
+ Laaria voi toki käyttää ilman sf-verkkoakin, reuna on sen verran korkea, ettei heinät lentele pitkin poikin

- Pohjasta kannattaa tehdä irroitettava tai se kannattaa vuorata kumimatolla kokonaan, näin sen saa parhaiten putsattua

Vaikeusaste: Verkkojen silmäkoolla vaikeusasetta voi säädellä. Perusahneelle suomenhevoselle tuplaverkko on aika hyvä.

Salaman karsinan uusi heinälaari valmistui kesällä 2019.
Vanhasta heinäbaarista löytyy myös vanha postaus.
(Ja monta hyvää syytä, miksi Salama viihtyisi vallan pihatossa.)
Heinäpallo in action. Salkulla on tekniikkana pyöritellä pallo renkaassa ja sen jälkeen kerätä sato.
Kun rippeet on syöty, pyöritellään palloa uudelleen.
3. Heinäpallo - Salaman suuri rakkaus!

+ Kestävä, kestänyt moitteetta ahneen suomenhevosen päivittäisen käsittelyn
+ Turvallinen, tosin isommasta reiästä saattaa mennä shettiksen kavio tai ison hevosen leuka läpi eli mieti tämä kohta tarkkaan oman hevosesi kohdalla
+ Tarpeeksi haastava ja mielenkiintoinen ainakin tälle hevoselle: Kun hevonen tykkää palloista ja ruuasta, on tämä ihan loistavaa aktiviteettia pitkäksi aikaa. Yllättävää kyllä, maailman huonoimmalla keskittymiskyvyllä varustettu Salama jaksaa pyöritellä tätä tuntikausia.

- Hidas täyttää, täyttöreiästä menee pieni tupsu kerrallaan
- Talvella lumessa pyörittyään korkki voi jäätyä kiinni, irtoaa toki pienen sulattelun jälkeen
- Meteli!! Karsinassa palloa lykkivä hevonen saa aikaiseksi sellaisen kapelin, ettei sisällä voi nukkua. Siispä pallo on siirretty vallan ulkokäyttöön desibelien vuoksi. Voi kun joku keksisi pehmustetun pallon!
- Tarhassa kierii aitojen ali. Ulkona olen laittanut pallon heinälaariin tai traktorin renkaaseen.

Vaikeusaste: Melko haastava, varsinkin tällä pienemmällä silmäkoolla. Vaikka  hevonen oppii nopeasti, ettei tätä voi voimalla ryskyttää, pallo pyörii silti sopivasti karkuun. Empiirisen tutkimuksen mukaan kuivaheinä toimii pallossa parhaiten.

Heinäpallosta löytyy viime talvelta myös oma postaus.

Heinäpallo ylhäällä ja tyyny alhaalla.
4. Heinätyyny - yöllisen mekkalan estäjä

Suomalaista kierrätysdesignia. Tyyny on airbag-tyynystä tuunattu ja siihen mahtuu arviolta 2-3 kg heinää. Idea on samankaltainen kuin heinäpallossa, mutta malliltaan tämä on lättänä eli tyyny. Salama saa yöheinien lisäksi karsinaansa tämän tyynyn, jotta tekemistä piisaa vähän kauemmaksi aikaa.

+ Hevosen mielestä edelleen kiinnostava
+ Äänetön, ellei sisään laitetun lisäpainon, pyöreän kiven, ääntä lasketa
+ Pysyessään ehjänä turvallinen myös kengälliselle hevoselle

- Kestävyys: Tyynyä on jouduttu paikkailemaan jo useaan otteeseen
- Keveys: Koska meillä on avotalli, lensi pallo ekoina öinä naapurin puolelle
- Hidas täyttää, samoista syistä kuin heinäpallokin

Vaikeusaste: Suht helppo. Hevonen oppi nopeasti pitämään jalkaa tyynyn päällä ja täten nyhtämään heinät vauhdilla ulos. Saanut kuitenkin jäädä käyttöön vaikkei taitavalle slow feeding-hirmulle Salamalle tarpeeksi hidastava juttu olekaan, mukavaa ajanvietettä hetkeksi toki.

4 kommenttia:

 1. Bongasin tämän postauksesi etsiskellessäni slow feedingiin liittyviä kokemuksia ja blogistasihan löytyy muitakin oikein kiinnostavia kirjoituksia aiheen tiimoilta :) Olen yrittänyt onkia tietoa siitä, kuinka paljon erilaiset slow feeding -ratkaisut ihan konkreettisesti todellisuudessa hidastavat syömistä/pidentävät syömisaikaa, mutta vähän huonosti olen toistaiseksi mitään löytänyt. Haluaisitko kertoa, miten käyttämäsi vaihtoehdot ovat omilla hevosillasi syömisaikaan vaikuttaneet? Toki tämä on tosi hevoskohtainen jutt, mutta kokemukset kiinnostavat silti, kun pohdin mahdollisia slow feeding -vaihtoehtoja omalle hevoselleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!

   Meillä alunperin tuli verkot siksi, ettei heinähävikkiä tulisi ja heinä sotkeutuisi hiekkaan. Siitä se pikkuhiljaa jalostui myös siihen, että purtavaa olisi myös kauemmin kuin vartin. :) Varsinkin nyt, kun nuo suomenhevoset ovat hyvin, hyvin ahneita ja aina ns. dieetillä. Salama syö 3-4 kg heinää puolessa tunnissa, jos mikään ei rajoita. Tuplaverkon kanssa heinät kestävät pari tuntia, ellei se nakerra niihin reikiä. Sätky ja ponit ovat maltillisempia, mutta hyvä niilläkin on verkkoa pitää.
   Meillä tuo heinäpallo on kyllä kaikessa hauskuudessaan ollut ihan paras, leikkisä Salama jaksaa tuntikausia tökkiä sitä ja täytänkin pallot 2 kpl aina työpäivän ajaksi. Näin omatunto pysyy puhtaana, kun edes jotain korsirehua on saatavilla. :)

   Poista
 2. Kiitos vastauksestasi :) Joudun siirtämään hevoseni tallilta, jossa ruokinta 4 x pv, tallille, jossa ruokinta vain 3 x pv ja siksi pitäisi saada syöntiaikaa pidennettyä sekä tietysit minimoitua hiekan kulkeutuminen mahaan. Kyseessä on ahne puoliverinen, jolla n. 4 kg heinää häviää n. tunnissa. Joku tuollainen heinälaatikko verkolla vaikuttaisi tässä vaiheessa järkevimmältä ratkaisulta ja lisäksi voisin testata kyllä tuota heinäpalloakin, koska hevoseni on varsin puuhakas tapaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pallo on maapohjalla huono, mutta pysyy tuolla laarissakin yllättävän hyvin. Meillä ollut hyvä & halpa pelastus se, kun nuo ahmatit oppi verkoistakin nopeasti heinänsä imuroimaan. Toki ne hidastavat edelleen, ei sillä.

   Poista