maanantai 25. maaliskuuta 2019

Sairashuoneelta: Tapaus kavio


Nyt ollaan yhden mysteerin parissa. Luvassa sairaskertomus päiväkirjamuodossa.

4.3.2019 maanantai

Salama ontui mielestäni molempia etujalkoja varsin epämääräisesti. Varasin eläinlääkärin ja lähetin hänelle seuraavat esitiedot sähköpostilla:

"16.2. liukastui tarhaan viedessä jäällä aika pahasti, oikea etujalka lipsui muistaakseni eteen ja hieman sivulle. Seuraavina päivinä jalat siistit ja kuivat, ei lämpöä missään. Helmikuun lopulla alkoi karsinasta tullessa arkomaan vasenta etujalkaa, ensin oli könkkä ekat askeleet, vertyi. 

Pe 1.3. onnahteli enemmän, jaloissa ei tuntunut turvotusta tai lämpöä. Sai kipulääkkeen (Metacam 550kg mukaan) pe illalla. Samana iltana oikeaa etukaviota puhdistaessa karsinassa vasen etunen petti alta, kaatui polvilleen (ja jatkoi syömistä kaikessa rauhassa polvillaan..), nousi hetken päästä normaalisti ylös. Seisoi normaalisti kaikilla jaloilla.

Lauantaina 2.3. varsin vetreä, ei könkännyt lainkaan. En antanut enempää kipulääkettä. Lauantaina ravasi narussa taluttaen vauhdikkaasti ja tahdittamatta, liikkui mielellään, kun löytyi sula tie ja pitävä pohja. 

Sunnuntaina aamulla 3.3. könkkäsi oej karsinasta tullessa ihan kunnolla, ei vertynyt. Jännetupet turvonneet aamulla, sellaiset pienet pallukat oli. Jalka vuohisen kohdalta ihan hieman lämmin. Ei ole ”pettänyt” alta, mutta joka askeleella käynnissä arkoo. Ravia ei ole kokeiltu sunnuntaina. Annoin Metacamin su aamulla. Vaste siihen hyvä. 

Maanantaina varoo edelleen oej. Karsinasta lähti aamulla suht hyvin. Tarhannut pienemmässä tarhassa nyt, joka paikka jäässä. Tänään kaikki jalat kuivat ja viileät, jopa oej. Annoin 2 pss Flunixinia, illalla liikkui hyvin.

Tiistaina jäykkä, tarhaan meni ok, tarhassa liike luokattoman huonoa. Otin sisälle, laitoin karsinaan paljon kuiviketta ja jätin karsinaan ell:n tuloon saakka. 

Ollut nyt helmikuun luokattoman huonolla liikunnalla, ratsastettu lähinnä jäätikkökelien takia vähän käyntiä (ettei kävisi mitään) ja tyyliin vain taluteltu. Ollut koko ajan isossa ”aktiivitarhassa” klo 7-20, jossa liikkuu paljon, kaverina 2v shettistammavarsa. Nyt ihan törkeän lihava, vaikka heinää on rajoitettu. Jos heinää on liian vähän, syö kuivikkeita ja tarhassa maata/multaa sekä lauta-aitoja. Epänormaaleja pulsseja jaloissa en ole tuntenut. Koko ajan nytkin pirteä ja eloisa oma itsensä. 

Muuten talvi mennyt hyvin, helmikuuhun asti oli säännöllisessä kevyessä liikkeessä ja liikkui todella hyvin. Käytiin koulutunneilla ja hangessa mentiin maltillisesti. 

Muuta: 
Kengitetty 5.2., seuraava tulossa 8.4. Helmikuussa polkaisi kerran oikean etukengän pois ja tammikuun lopussa vasemman. Joka kengitysvälissä polkee yleensä etukenkiä 1-2 kpl pois. Nahkapohjalliset + tilsakumit on edessä ja neljä pientä hokkia per jalka. 

Ruokinnassa matalasokerinen odelma kuivaheinä slow feeding-verkoista, kivennäinen ja kourallinen Selectediä, mistä tehdään kivennäiselle ja biotiinille iltapuuro.  

Tässä vielä pari lyhyttä videota. 
Sunnuntai-iltapäivä, kipulääkkeen saanut aamulla: https://youtu.be/5WiNVUij_nw
Maanantai-iltapäivä, ei kipparia: https://youtu.be/RvcpwLImyac


6.3.2019 keskiviikko

Ell kävi. Liikkuu suoralla hyvin, pienellä ympyrällä arkoo oej. Yleisilme pirteä ja eloisa. Leikkisi varsan kanssa, jos saisi. Oej kaviossa sisäsivulla ruununrajaan ulottuva mystinen painauma ja halkeama, joka kiinnittää nyt vihdoin omistajankin huomion. Vanha kengittäjä sanonut sen olevan harmiton, uusi kysynyt heti, mikä tämä on. Painauma/halkeama nyt jotenkin korostuneempi, kuin aiemmin.

Oireisto sopii alkavaan/hyvin lievään kaviokuumeeseen. Heppa määrätään koppilepoon, kipulääkettä (Metacam) viikoksi suurella annoksella. Viikon päästä kontrolli, kipulääkkeen annoksen lasku ja kaviokuvat varattiin parin viikon päähän. Omistaja masentuu. Hevonen on edelleen pirteä ja iloinen ja ainoana oireena mahdollisesta kaviokuumeesta on köpö etujalan liike. Pulssit normaalit, hevonen seisoo kaikilla jaloillaan, normaalisti herkkä kivulle ja on pienestäkin krempasta silminnähden sairas... Omistajalla kestää vuorokausi sulattaa tämä mahdollinen diagnoosi.

Hevosen rinnanympärys tänään 218cm.

8.3.2019 perjantai

Hevonen on aamulla tallissa vastassa turvonneena ja vaaleat ihoalueet ovat tulipunaiset. Mahanalunen on pehmeää turvotusta täynnä ja siitinpussi jalkapallon kokoinen. Valitettavasti tästä ei ole kuvaa, koska omistaja on niin järkyttynyt näkemästään.

Siis allerginen reaktio, mutta mille? Metacamille?

9.3.2019 lauantai

Ell tauottaa Metacamin. Jalkoväli on edelleen mallia just ruunattu. Ihonväri hieman rauhallisempi. Syö, juo, kakkii ja pissii, pirteä muuten.

11.3.2019 maanantai

Turvotus vähenee. Metacam kaksi päivää tauolla ja hevonen liikkuu tallista ulkokarsinaan vetreästi. Ihonväri normaali. Jaloissa ei pulsseja, kaviot viileät. Nostaa jalat ongelmitta kavioiden putsausta varten. Nauttii kovasti harjauksesta ja kutisee kovin.

Otetaan varuiksi laaja verenkuva infektion poissulkemiseksi ja sisäelinten tilanteen tarkistamiseksi. Ell katsoo samalla liikkeessä, ei ontumaa suoralla eikä ympyrällä. Oej:ssa tuntuu pulssi liikkumisen jälkeen melko voimakkaana, muttei hakkaavana.

12.3.2019 tiistai

Labravastaukset tulevat. Muuten kaikki OK, mutta maksa-arvo koholla. Sopii moneen vaivaan, joten kontrolloidaan se varuiksi myöhemmin. Koppilepo jatkuu ja kipulääkkeeksi vaihdetaan Flunixin pastamuodossa.

Tilasin kivennäiseksi Farrier's Formulaa, jonka syöttö aloitetaan samantien. Muut rehut tauolla, pl. pieni määrä Selectediä, jota käytetään veden maustamiseen. Salamaa on juotettu ahkerasti nyt, ettei ummetusta tule. Salaman suursuokkilimppari on lämmin Selected-vesi.

Hevosen rinnannympärys tänään 215m. (-3cm)

16.3.2019 sunnuntai

Kipulääke loppuu. Sietänyt sen hyvin, ei allergiaoireita. Kuluneen viikon aikana ontumaa ei ole havaittu. Pulssia ei ole tuntunut missään jalassa ennen eikä jälkeen liikkumisen. Heppa on saanut olla ulkotallissa, jossa viihtyy kohtalaisesti. Taluttaessa varsin viriili, mutta koppilepo selkeästi masentaa. Piristyy aina, kun pääsee pihalle.

17.3.2019 maanantai

Salamalle tulee tunnit täyteen karsinalevosta. Vanerit paukkuu ja puunsäpäleet lentää. Soitto eläinlääkärille: Lupa sairastarhaan heltiää ja sellainen liitetään ulkotallin yhteyteen. Hevosella viiraa päässä pöllöenergia sen verran, että käsittely vaatii vähän ajatustyötä. Ell käskee kävelyttämään hallitusti narussa. Eka lenkki pihan ympäri tehdään, kukaan ei kuole.

18.3.2019 tiistai

Heppa edelleen pinkeä kuin heliumpallo. Eilinen sekoilu pisti oej jännetupen/hankkarin ylähaaran turvottelemaan. Ohjelmassa siis lisäksi ahkeraa kylmäystä. Käveli aamulla huonommin, mutta vain muutaman askeleen verran. Rauhottui, kun sai seistä "pihalla", vaikka vettä satoi kaatamalla.

Hevosen rinnanympärys tänään 210cm. (-8cm)

Herra Aurinkoinen 22.3.2019
22.3.2019 perjantai

Pöllöily jatkuu. Tästä keväästä tulee piiitkä ja vaikea... Taluttelulenkillä päädyttiin "vain patologi irroittaa tämän narun käsistäni"-tilanteeseen. Heppa siis aivan ratkeamispisteessä tähän olemisen tylsyyteen. Liikkunut hyvin. Kaviopulsseja ei ole tuntunut kertaakaan sitten 11.3.

Maanantain kaviokuvat pelottavat, jännittävät ja toisaalta odotuttavat kovin. Tällä hetkellä diagnoosi kk:n suhteen tuntuu epätodennäköiseltä, kun tuntee hevosen läpikotaisin.

25.3.2019 maanantai

Pelätty aamu. Omistaja nukkunut huonosti ja hirveä flunssa iskee päälle. Hevonen on itse aurinko edelleen, ikionnellinen itseasiassa, kun saa jakamattoman huomion heti aamusta.

Röntgenkuvissa ei merkkejä kaviokuumeesta!! Kuvat puhtaat: Nivelissä ei huomautettavaa. Ei rotaatioita. Anturaa on reilusti molemmissa etusissa. Varvasakselit hyvät.

Syypää on siis mitä ilmeisemmin tuo oikean etusen katala halkeama. Siihen laaditaan nyt toisenlainen kengitys ja se mahdollisesti paikataan. Siellä voi mahdollisesti edelleen olla mustelma tai paise.

Maailmaan tulee taas värejä. Jäävuori tippuu sydämeltä. Ehkä tämä tästä.


Nyt sitten odotellaan seuraavaa kengitystä. Kun homma on klaari, päästään ehkä kävelemään ja palaamaan kohti normaalia!

22 kommenttia:

 1. Kyllä tuohon teidänkin taipaleeseen monenlaista mahtuu ja on jo mahtunut, ei voi muuta sanoa. :/ Toivotaan, että nyt alkaa hellittää! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämä on. Johan tässä menikin taas pari vuotta liian helposti. Kun ei nyt jäisi tämä levy päälle... :P

   Poista
 2. Voi sentään mitä aikoja siellä! Toivottavasti pahin jännitys on nyt takanapäin. Huoli hevosesta on kyllä niin mittaamaton, ja vielä kun ne 500-kiloiset heliumpallot eivät aina ole samaa mieltä levon tarpeesta.. Tsempit edelleen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. <3 Kk ei taudinkuvana kivuiltaan nyt oikein sopinut tähän, koska heppa on ollut koko ajan varsin virkeä ja iloinen mieleltään. Mutta toki kaikki on mahdollista. Nyt täytyy vaan saada balanssi kohdilleen kengityksen kanssa, jospa se siitä!

   Poista
 3. Huh, hyvä ettei maha mennyt sekaisin kun tätä kirjoitusta luin läpi. Onneksi loppu oli toivoa tuova!
  Tsemppiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on kuluneet viikot ollut sellainen ahdistus taas päällänsä, ettei tosikaan. Tänään helpotti. Ainakin hetkeksi. :D

   Poista
 4. Ohhoh! Toivotaan, että uudenlainen kengitys auttaa. Noita pystyviivoja on allekirjoittanut kaviofanaatikko tutkaillut useammasta jalasta, olen pitänyt niitä varsin harmittomina vaan näköjään löytyy hevosia, joille se on oikeasti syy tai seuraus jostain vakavammasta. Peukut pystyyn, ja toivottavasti Salama malttaa mielensä eikä aiheuta lisämurheita ilmapalloillessaan.

  Oletko kokeillut olkea Salaman ruokintaan? Normaaleilla hevosilla sitä voi antaa lähes tulkoon ihan vapaasti ja syövät vain nälkäänsä, mutta meidän pihattolaiset vetävät kyllä kaiken turpeen päälle lisätyn oljen hetkessä kitusiinsa vapaasta verkotetusta heinästä huolimatta... Pidän silti pienempänä pahana kuin järjetöntä heinän mättäämistä, saatika maan tai tallirakenteiden mutustelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tässä harmittaa, kun ei (vielä) tiedetä, onko tämä skraapu syy vai seuraus... Harmittoman näköinen, mutta ilmeisesti onkin isompi murhe, miltä näytti.

   Olkea mulle syksyllä tarjottiin, mutta jätin sen tarpeettomana pois kuormasta. :( Nyt kun saatiin taas tuo paino kuriin (suurin osa oli kyllä nestepöhöä, ei niinkään läskiä, ei hevonen noin nopeasti oikeasti laihdu), niin nälkäkin jotenkin hellitti. Heppa on pahimmillaan niin ahne, ettei mikään riitä. Nyt jotenkin heinät riittävät paremmin, verkon pohjalla on jotain jäljelläkin vielä seuraavalla ruokintakerralla. Jännä, mutta hyvä tietty näin.

   Poista
 5. Huh, huomasin pidättäväni hengitystä teidän päiväkirjamerkintöjä lukiessani, onneksi päästiin lähes onnelliseen lopputulokseen! Toivotaan että toipuminen etenee hyvin ja Salama pysyy nahkapuvussaan, sen mitä nyt voi häneltä odottaa! Kovat tsempit sinne, ei ole huoletonta hevosenomistaminen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toisinaan on jännittävää, kun tiedä mitä huominen tullessaan tuo. Varsinkaan tämän hevosen kanssa...

   Poista
 6. Hui kauheeta, kun rupesi jännittämään lukea loppua kohden, onneksi diagnoosi oli varmaankin "parhain" vaihtoehto tai ainakin paljon parempi kuin kaviokuume tai jokin muu vamma.Paljon tsemppiä sinne toipumiseen, varmaankin kivi putosi rinnastasi, on se vaan aina rankkaa kun eläin sairastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan mikä vain muu diagnoosi kelpasi kuin kk... :| Salkkupoika pelästytti meidät taas pahemman kerran!

   Poista
 7. Mä olen iloinen teidän puolesta, toivottavasti pääsette pian kohti normaalia elämää ja liikkumista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu! Salama pääsi maanantai-iltapäivänä isoon tarhaan ja voi että se on onnellinen taas. <3 Ja toistaiseksi on mennyt hyvin, ei ole könkkää näkynyt.... *varovasti innostunut*

   Poista
 8. Onko tuo viiva ollut pitkään? Hevoseni tarhakaverille ilmestyi samanmoinen nyt talven aikana, syy tuntematon. Hänellä ei ole vaivoja kyllä ollut kuitenkaan. Omalla Shlla otj kaviossa ollut aina kannan tuntumassa kunnon halkeama, ilmeisesti ruununrajaan kohdistuneesta iskusta jo ihan varsa ajalta, koska mulla ollut 2vstä saakka. Ei ole koskaan oireillut kuitenkaan onneksi ( koputan puuta) molemmat joista kerroin kengöttömiä harraste hevosia. Mutta siis oliko teidän viivalle mitään syytä/ diagnoosia tms? Onneksi tilanne näyttää hyvälle Paljon tsemppia!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viiva on ilmestynyt siihen vuoden aikana. Painauma siinä ympärillä on kasvanut pikkuhiljaa. Rtg-kuvassa siinä näkyi sellaisia skraapuja, saattaisi olla pientä irtoseinämää siinä? Mene ja tiedä, selvinnee kun seuraava kengitys koittaa. Ihan varsana Salamalla oli irtoseinämää ja olisikohan ollut juuri tässä kaviossa. Täytyy kaivaa vanhoja muistiinpanoja. :)

   Joku sanoi, että tuollainen vastaava voi tulla, jos kaviossa on ollut joku trauma. Hyvin mahdollista meilläkin.

   Poista
 9. Huhh kun olikin jännittävää luettavaa! :O
  Osaatko sanoa ollenkaan, milloin tuo viiva on kavioon ilmestynyt? Pitää alkaa itsekin vähän googlailla ja tutkia vanhoja kengityskurssien muistiinpanoja, jotenkin on aavistus että siellä oli kavion ongelmissa tällaisistakin juttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita ihmeessä kommenttia lisää (tai s-postia), jos löydät nuo muistiinpanot. :) Viiru on tosiaan vuoden aikana ilmestynyt tuohon tuossa mittakaavassa.

   Poista
 10. Kannattaa suosia varvaskäänteellä olevia kenkiä. Noi sivukäänteet usein rajoittaa kavion mallia ja tekee tuon painauman ja lopulta paine halkaisee kavion. Toivottavasti Salama paranee pian ja tsemppiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm.. Pari vuotta sitten alle vaihdettiin varvaskäännekenkä ja sellaiset on ollut alla poikkeuksetta aina jouluun asti. Nyt poikkeuksellisesti laitettiin sivukäänteet alle ja itsekseni epäilen, että käänne painaa johonkin... Enää ei ikinä tehdä tällaista loikkaa. ;)

   Poista
 11. Yleisenä tietona, että myös kaviokuumeen jälkeen kuvat voivat olla puhtaat.


  Uurre on kyllä mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
 12. Se on tiedossa kyllä. :)

  Saas nähdä, millaiseen suuntaan viiru lähtee nyt menemään.

  VastaaPoista