keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Vielä kerran lauantaihin


Lauantai 10. kesäkuuta valkeni varsin levottomien unien jälkeen. Olin ajatellut jättäväni Sampan käyttökokeen jonnekin hamaan tulevaisuuteen odottelemaan, koska ponilla ei ole nyt juurikaan ajettu kärryiltä ja toisekseen, Sampalla on ollut nyt muita töitä. Kävi kuitenkin niin, että lähipiiri sai ympäripuhuttua mukaan ja parilla viestillä sain Duken vanhat valjakkovaljaat sekä kärryt lyhyemmällä aisalla lainaan. Kun vielä kengityskin osui sopivasti ennen, saatiin nurmihokit alle. Enää ei ollut mitään hyvää syytä peruuntua!

Perjantaina ponia pestessä totesin, että vähän hoikkahan tämä on, mutta näillä mennään. Kuluneella viikolla kylässä oli kaksi tammaa, joiden kanssa seukkaaminen vei ne vähäisetkin hankitut lihat päältä. Eli sen toivoton pienen pyöreyden, joka kuuluu ns. shettiksen show-kuntoon. 


En ole koskaan ajanut tällä muualla kuin kotona. Ohjasajotreeneissä olen toki käynyt sen kanssa ja Salaman kylkiäisenä Samppa on ollut vähän joka niemellä ja notkelmassa mukana. Samppa itse on loistava matkustaja ja vaikka ori onkin, niin helppo käsitellä joka paikassa. Vaikka mokoma huutaakin tammoille, hölkkää se vieressä ihan löysällä narulla aina. Jännitti kuitenkin, saanko minä pidettyä pääni kylmänä ja orin kuuliaiseksi, kun ohjaus tapahtuukin jostain muualta kuin riimunnarusta. Luotin siis kyllä poniin, mutten ihan hirveästi itseeni.

Valjastaessa olin ihan hermona. Hitto soikoon, mitä sitä taas on menty lupaamaan... Luonnollisesti oma hermostuneisuus tarttui poniinkin ja normaalisti kiltisti paikoillaan seisova orhi oli hieman levoton. Kun päästiin liikkeelle ja verkkailemaan, keskittyi poni hommiin ja oli suht kuuliainen. Parempi kuin odotin!


Käyttöluokka alkaa niin, että luokan osallistujat kiertävät kehää käynnissä ja ravissa. Sain omaksi helpotukseksi ajaa vanhan konkarin perässä, joten Samppa 4v. ei jaksanut kyttäillä kiiltäviä kouluaitoja sen enempää. Koska Samppa, pitää silmäkulmassa aina olla vähän huumoria. Muistatte varmasti hänen koulukisadebyytin: Silloin dressage todettiin tylsäksi ja kesken radan vaihdettiin lajia estehyppelyyn...

Vaikeassa ajoluokassa ohjelman saa suunnitella itse, määrätyt asiat löytyvät käyttöluokkasäännöistä. Ohjelman maksimikesto on 5min ja koska en ollut päässyt ajamaan ohjelmaani kokonaisena ollenkaan ennen, tein varmuuden vuoksi varsin lyhyen ja ytimekkään ohjelman. Lisäksi mielessäni oli plan B ja C, jos joku menee mönkään. Pidin kuitenkin vaihtoehdon A eli sen version, jonka olin opetellut jo etu- ja takaperin.


Rata alkoi kivasti. Sain käännettyä alkutervehdykseen ravissa ja pysähdys meni tasan. Ori malttoi seistä hyvin, mutta siirtyminen raviin oli hieman kiemurteleva. Lävistäjän temponlisäys alkoi hyvin, mutta paineistin liikaa ja ori rikkoi laukalle. Kolmikaarinen kiemuraura oli ihan ok, yllättävän symmetrinen. Jos se on ratsainkin vaikea saada hyväksi, niin kärryiltä käsin se on vielä vaikeampaa! Tuomaripöytää piti vähän mulkaista, mutta sen suurempaa numeroa siitä ei tarvinnut onneksi tehdä. 

Kulman jälkeen tehtiin nätti käyntisiirtyminen ja kurvi kentän poikki oli ihan sievä. Peruutus oli hyvä, tosin askelia tuli muutama liikaa. Siirtyminen tästä raviin oli hyvä ja raviympyrät olivat mielestäni ihan kelvolliset. Tässä kohtaa ori alkoi jo liikkumaan rennommin ja isommin, radalla oli suorastaan kivaa ajaa! Tämän jälkeen käännyin vielä lopputervehdykseen vaikeammasta suunnasta ja jätin käännöksen ihan täysin valmistelematta, joten se levahti linjaltaan aika pahasti. Viimeinen pysähdys oli kuitenkin hyvä.


Arvostelu oli seuraavanlainen: "Huoliteltu, siisti varustus. Poni ryhmässä hieman levoton, yksilösuorituksessa tasaisempi. Hyvä peruutus. Hyvä rotutyyppi, tänään hiukan kevyessä kunnossa. Liikkuu hyvin. Ohjelmassa ajoittain pientä epävakautta. Melko hyvät tiet. Kehityskelpoinen pari."

Vaikka lopputervehdyksen kurvi menikin pipariksi, alkoi kummasti hymyilyttämään siinä kohtaa. Me tehtiin se!!! Ai että oli hieno fiilis. Ja on edelleen! 

Tässä vielä videolla samat kuviot, kiitos Raisalle videosta!


Linkki videoon

2 kommenttia:

  1. Hieno rata! Hyvin kyllä huomasi, miten liike parani loppua kohden. Hieno on ravi pienessä ponissa.
    Minusta on kyllä vähän hassua, että jossain roduissa hevosen "kuuluu" olla pulska. :D Ainakaan kuvissa tai videolla poni ei näytä tippaakaan hoikalta tai kevyessä kunnossa olevalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Samppa on niin ihanan herkkä peli. <3

      Siinä kun oria edeltävänä iltana pesin, totesin sen olevan vähän "kireä" eli pikkasen kuiva. Onneksi sentäs ylälinja tai pehva ei ole kutistunut, sen verran ruoka ja tuore ruoho "puree", vaikka orhi vähän tammojen kanssa ramppasikin. Ongelma korjautunee tuota pikaa, kun kesä vähän kuluu. :)

      Poista