maanantai 7. maaliskuuta 2022

Maaliskuun alku

 

Kevät keikkuen tulevi: On nautittu hyvistä talvikeleistä eli asiallisesta kentän pohjasta ja kivoista maastolenkeistä. Sitten eli nyt tuli jääkausi eli joka paikka on umpijäässä. Onneksi jää sulaa hitaasti, mutta varmasti pois ja ehkä kohta hiekka kentälläkin on nähtävissä!


Säteen kanssa on touhuttu tosiaan normaalia harrastehevosen arkea. Se on maastoillut, käynyt kentällä ratsuttajan kanssa ja kerran ehdittiin itsekin tunnille. Kotiläksyjä on tehty ja talvikarvaa on vähän tiputeltu.


Yhden pienen ruokintamuutoksen tein, kun aikani olin asiaa pähkäillyt. Säde syö tällä hetkellä pikkupaaliheinän lisäksi pienen määrän Selected-rehua kivennäislisän ja hamppurouheen kera. Lisäksi tällä hetkellä heinän matalan valkuaisen takia syötetään myös proteiinilisää. Säteellä on aina ollut vähän hidasta tuo palautuminen ja lihakset lyövät herkästi jumiin. Aloitin sille kuukausi sitten nestemäisen E-vitamiinin ja ero on ollut huikea! Hevonen on notkeampi ja palautuu paremmin. Inhoan useita purkkeja ja puteleita, mutta välillä täytyy hiukan joustaa. Aiemman kahden laatikon sijasta Säteen iltaruoka kootaan seitsemästä purkista/laarista. Tässä joutuu itse kukin venyttelemään mukavuusaluettaan...


Suomenhevosten uusi jalostusohjelma (linkki Hippoksen sivuille) julkaistiin vihdoin. Viime vuonna siitä oli olemassa esitietoja sen verran, että käyttösuunta tulisi uutena ja siitä kiinnostuimme oitis. Säde ei tule enää hyppäämään (ei ainakaan mitään isoa) ja työpuolen ajokokeeseen itsellä ei riitä rahkeet (kirjaimellisesti, nimittäin myös työvarusteet uupuvat). Ratsuopeissa otettiin tähtäin siis kohti tätä käyttökoetta ja samalla koulukisoja.

Ehkä myöhemmin voisi koittaa myös R-puolta ratsastettavuuskokeella? Jos terveyttä piisaa ja koulutus etenee, niin mikä jottei. Jokainen suomenhevonen on tärkeä, joten jalostusarvostelun helpotus on tervetullut uutuus!


Säde on pitkälti ns. yhden ihmisen hevonen. Sille käy kaikki, mutta ei todellakaan käy kaikki. Omalta ihmiseltään (= minulta) se sietää paljon epämukavuuksia, mutta vieraita kohtaan se on vähän omanlaisensa. Peruskäsittely sujuu kuitenkin keneltä vain ja nyt koulutuksella pyrimme parantamaan myös tätä toista puolta eli parantamaan ratsastettavuutta myös muiden alla. Turhan viisas hevonen, kuulin taannoin.

2 kommenttia:

  1. Kun kuulin ensimmäisen kerran tuosta muutoksesta jalostusohjesääntöön, ajattelin heti, että se on tervetullut vaihtoehto saada arvosteltavaksi matalalla kynnyksellä hevosia, joita ei ehkä muuten edes ajateltaisi jalostusarvosteltavan. Ja tuotahan voi tosiaan pitää "harjoittelutilanteena" sitten ehkä myöhemmin tapahtuvaa arvostelutilaisuutta toiselle suunnalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti suokkeja kirjataan jatkossa enemmän. Näin saadaan "tuoteseloste" tuleville polville ja sillä tavoin myös jalostusta kehitettyä. :)

      Poista