perjantai 10. tammikuuta 2020

Säteen eka viikko


Lauantai 4.1.

Sätky saapuu! Traileriin menoa tamma mietti hetken, mutta Julishka oli mukana, joten aika näppärästi tamma kyytiin tuli. Tunnin ajomatka sujui hyvin, heinä maistui, mutta pieni stressihiki tuli pintaan. Säde on elänyt onnellista elämää kasvattajansa luona, eikä ole paria reissua lukuun ottamatta käynyt oikein missään. Siispä uusi paikka jännitti kovin, mutta tamma käyttäytyi silti hyvin.

Uudessa kodissa hän sai tutustua yli-innokkaaseen isoveljeensä ensin tallissa. Koska Salama ei aina malta/osaa puhua hevosta, oli se jälleen ihan liikaa uuden hevosen iholla ja käyttäytyi pikkasen raskaasti. Ei siis ilkeästi, vaan se oli ikionnellinen, kun uusi kaiffari tuli. Sätky sai sätkyt ja ojensi veljeään heti sen verran, että oksat pois. Koska Salama ei tajunnut kerrasta, niin kolmannen äkäisen väliseinän potkurykelmän jälkeen Salkku tajusi antaa tilaa toiselle. Salama murjotti karsinassaan ja ilme oli seuraavat 72h mallia tämä emoji:

Sunnuntai 5.1.

Hevoset saivat viettää ns. vapaapäivää tutustuen toisiinsa vierekkäisissä tarhoissa. Salama saa tulla välillä noin 10-15m päähän. Iltaa kohden Salama saa käydä jo katsomassa pikaisesti aidalla tammaa, mutta aika äkäiset lähtöpassit se saa. Päiväunia hevoset nukkuvat Salama tallin takana ja Säde kentän kauimmaisessa päädyssä. Toistaiseksi sisarusrakkaus ei siis kukoista. Sen verran käytin Salamaa kävelyllä, että haettiin posti ja pörrättiin pihassa hetki. Säde oli vähän huolissaan, mutta katseli touhujamme etäältä.

Keli oli kiva, joten otettiin vähän valokuvia. Niistä parhaat olikin jo täällä esillä.

Sunnuntai-iltapäivällä hengailtiin jo hetki näinkin lähekkäin. Tamman häntä viuhui silti vielä kovin, kun Salama katsoikin sitä päin. :D
Sä oot mun karsinassa! T: Sätky
Maanantai 6.1.

Sätky oli nukkunut karsinassa maaten. Juonut ja syönyt kaiken. Aamulla se ei viitsinyt juurikaan irvistellä Salamalle, vähän vain. Hännällä se huiski heti, kun Salama katsoikin päin.

Sovittelin Salaman satulaa sille ja se näytti ihan kelvolliselta. Kylkiluita en tosin löytänyt ja lavoilla on pientä fläsää, mutta eiköhän se siitä. Käytiin samantien pienellä koeajolla, kentällä oli just sen verran suojalunta, että tilsoja tuli. Vähän käyntiä ja ravia, tamma toimi kuin ajatus. Ihana letkeä ravi löytyy!

Kävin myös ratsastamassa Salaman. Säde pysyi karsinassa sen aikaa ihan rauhallisena, mutta hiukan tuli ikävä hyi-yök-kamalan Salkun perään. Ikävä näkyi parina hiljaisena hörähdyksenä kaverin perään. Kun vein Salaman takaisin talliin, olivat hepat ihan puspus ja tuitui. Testasin, miten mash-vesi maistuu. Kaikki meni.

Yllätyyys. T: S&S
Tiistai 7.1.

Aamuvuoro, joten hepat pääsivät pihalle jo kuuden jälkeen. Tallissa oli jälleen leppoisa ja rento feng-shui, mitä nyt Salamaa ketutti lähteä viimeisenä ulos. Sätky tepasteli rentona pihalle ja jäi syömään omaan tarhaansa heiniä.

Tulin kotiin kolmen kieppeillä. Kotipihaan kääntyessä tutkani havaitsi jonkin häiriön näkymässä. Tarkempi katsaus paljasti aitalankojen olevan pisin poikin, eikä hevosia näkynyt missään! Kaasu pohjassa kurvasin tallin eteen. Tallin takaa tepasteli esiin hämmentyneen oloinen, sopuisa possujuna: Salama, Sätky ja ponit. He olivat yhdistäneet omatoimisesti tarhansa.

Sitten paniikkikatsaus: Jokaisella hevosella oli neljä jalkaa ja kaksi silmää. Jokaisen raajat näyttivät olevan oikeissa paikoissa kiinni ja jokainen käveli ontumatta. Huh.

Vein heinää. Ponit söivät omiaan ja hämmentävää kyllä, Salama ja Sätky söivät yhdessä heinänsä ensin toisesta laarista ja sitten toisesta. Sulassa sovussa!

Jääköön sitten näin. Yhdistämistä piti katsella sitten, kun hokkeja ei välttämättä enää tarvita. Ja sittenkin perinteisen turvallisuuskaavan mukaan, eli laakealla alueella (= kentällä) ilman ahtaita nurkkia. En ollut näkemässä tätä ihmettä, mutta tiukasti emännän komennossa on Salama ja se sopii sille tosi hyvin. Rajasin tarhan ahtaan päädyn pois käytöstä toistaiseksi.Keskiviikko 8.1.

Aamulla sovittelin jälleen satulaa. Käytiin pienellä jumpalla kentällä ja lopuksi pienellä seikkailulla tien toisella puolen omalla pikkulaitsalla. Kotiin päin Säde ei olisi halunnut tulla lainkaan. ;) Yksi sorarekka ajeli just ohi, kun oltiin pellolla, siitä polvet vähän notkahtivat. Autoista muuten Säde ei sanonut mitään. Uteliaasti ja innokkaasti hän olisi lähtenyt pidemmällekin retkelle. Pääsee kyllä, ei sillä, mutta nyt uppouduin niin syvästi hevosteni elämään, että klo 12.35 hoksasin, että klo 13 piti olla yhden asiakkaan hoitopalaverissa ihan jossain muualla...

Sen verran ehtisin hevosten sielunelämää vielä tarkkailemaan kuitenkin, että tarhassa Salama määräsi tänään ruokailuasiat ja noin muuten muiden jalkoja liikutteli Säde. Salama luultavasti vain huokailee helpotuksesta, kun ei tarvitse liikuttaa poneja enää - Säteeltä se kävikin tosi näppärästi.


Torstai 9.1.

Elina tuli testaamaan Sätkyn. Selväpäisyys teki selvästi vaikutuksen. ;) Kiva aihio, letkeät liikkeet ja yritteliäs ratsastaa. Nyt vain maastoon rakentamaan tätä hevosta ajan kanssa.

Noin muutenkin rakkaus kukoistaa, Sätkylle tuli hirveä kiima ja se on aivan koko ajan Salaman kimpussa. Elämä on ollut nyt pelkästään tätä:


Voihan ihanuus, totesi Salamakin.

Perjantai 10.1.

Rakkaus kukoistaa edelleen. Säde on niin kiltti kaikessa: Ihmisen kanssa, laumassa ja kaikessa. Sen olemus huokuu jo sellaista vahvuutta ja varmuutta, että ihan kateeksi käy. (Salamalla meinaan.)

Olen saanut elämääni auringon. Ystäväni sanoin - hyviäkin asioita tapahtuu!


Säteen kanssa aloitellaan yhteistyö hissuksiin, totta tosiaan maastopainotteisesti ja kuntoa kasvatellaan pikkuhiljaa. Kevään tavoite on tehdä trailerijutusta kiva rutiini ja sen myötä päästä vaikkapa Tiinan tunnille. 

Koska kukaan ei ole täydellinen, niin yksi pieni miinus tällä hevosella on ja se on lievä kesäihottuma. Hoitosuunnitelma sen suhteen on tehty (testit, siedätyshoito jne.) ja ruokintapuolella ihon kuntoa tukeva dieetti on aloitettu. Katsotaan, miten asian kanssa pärjäillään.


PS. Pahoittelen kuvien omituisia raitoja. Uudenkarhean iPhone XR:n kamerassa on jotain häikkää. Toivottavasti huolto auttaa.

10 kommenttia:

 1. Onko Sätky ihottumainen/ötökkäherkkä? Harjaa ja hännänjuurta katselin kuvissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän postauksen viimeisessä kappaleessa on tähän vastaus. :)

   Poista
 2. Onnea uudesta hevosesta ja toivon teille paljon hyviä ja terveitä treenipäiviä tulevaisuuteen. Onneksi kesäihottumaankin on kaikkia hoitoja nykyään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Säde on vienyt mun sydämen ihan täysin!

   Eiköhän ihottuman kanssa selvitä. Toivotaan.

   Poista
 3. Onnea paljon! Säde vaikuttaa kyllä tosi symppikseltä ja ihanalta! <3 Ja ihanaa että ovat jo noin hyvää pataa Salaman kanssa!

  VastaaPoista
 4. Söpö pari! Todella paljon samoja piirteitä. Eroavatko säkäkorkeudeltaan paljon? :) Säde näyttää niin pieneltä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. He tekevät kaiken nykyään yhdessä... :D Majakka ja perävaunu. Säde on muutaman sentin pienempi kuin Salama, Salkku on mitattu hokit jalassa 158cm. Sätky voisi olla jotain 152-155cm? Salama on ryhdikkäämpi, joten se tietty hämää vähän. :)

   Poista
 5. Ai jestas miten hyvä mieli tuli tästä postauksesta <3

  VastaaPoista