sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Magnesiumin puute?


Viime kesänä ja syksynä Salama oli mukavan lunki. Herkkä ja säpäkkä kyllä, mutta hallittavissa. Sen ruokinta koostui silloin heinän lisäksi Pavon täydennysrehusta ja Marstallin Force-kivennäisestä. Viime syksynä vaihdoin kivennäisen Black Horsen kivennäisrehuun helpomman saatavuuden vuoksi.

Samoihin aikoihin syksyllä Salama loukkasi etujalkansa. Synkkä ja musta talvi taisteltiin pulskan, ylienergisen ja vaarallisenkin hevosen kanssa: Kaikki vaikutti kaikkeen ja käsissä oli tikittävä aikapommi. Sitten keksin kokeilla magnesiumlisää viimeisenä oljenkortena. Ostin kokeeksi Pavon Nerv Control-pussin, jossa oli kuukauden satsi magnesiumia ja L-tryphofaania. Ero hevosen olemuksessa oli tuolloin huomattava: Koko hevonen oli kokonaisvaltaisesti rennompi. Tapansa mukaan kyllä säikky, muttei mahdoton, pysyi käsissä. Pussi loppui kuukauden syötön jälkeen ja magnesium jäi tauolle.

Meni muutama viikko ja tikittävä aikapommi uusien vammojensa kera ilmestyi takaisin. Siinä missä 24/7 ulkoilu on aiemmin rauhoittanut Salamaa ja pitänyt sen mukavana, ovat seuraukset olleet nyt täysin päinvastaisia. Itseasiassa koko hevonen oli viime viikolla ihan hermoheikko, vaikka olosuhteet, käsittely ja muutkin arjen toiminnot ovat pysyneet ihan samoina. Jo tutuksi tullut pihalenkkikin on saanut sen välillä aivan pois tolaltaan, metriäkään en päässyt tätä rennoin mielin siellä taluttamaan, vaan vastassa oli aina jotain spookya. Ei käynyt edes mielessä viikko pari takaperin, että voisin ratsastaa sillä turvallisesti jossain muualla kuin aitojen sisällä. Mietin jo, että kuinka kipeä tämä on, kun näin käyttäytyy? Jalkojen osalta ulkoisesti tilanne on pysynyt samana kuin aiemminkin eli näillä mennään. Jokainen päivä voi olla hieman erilainen, mutta Salama onkin saanut liikkua aika fiiliksen mukaan prässäämättä. Lueskelin kuitenkin hevosten magnesiumin tarpeesta ja mm. Luontoäidin hevoset-sivulla magnesiumin puutteesta kerrotaan seuraavaa:
"Magnesiumin puute aiheuttaa hevosen levottomuutta, rauhattomuutta ja keskittymiskyvyn puutetta. Magnesiumin uskotaan yleisesti vähentävän hevosten hermostuneisuutta. Magnesiumin puute alentaa myös ärsytyskynnystä ja aiheuttaa lihaskramppeja ja -väristyksiä."
Päätin jälleen tehdä pienen kenttäkokeen. Aloitin kolme päivää sitten jälleen magnesiumin syötön, tällä kertaa Black Horsen Mg-purkista ohjeen mukaan eli päiväannos on 40g. Jo seuraavana päivänä hevonen oli rennompi. Toisena päivänä se jaksoi seistä hierottavana suht nätisti, eka kerta viikkoa aiemmin meni aktiivisesti kuopiessa ja hyöriessä. Kolmantena päivän pystyin parin viikon tauon jälkeen ratsastamaan pihalenkin ympäri puolipitkin ohjin, mörköjä käytiin oma-aloitteisesti katsomassa ilman poistumisyrityksiä ja takametsässäkin pystyttiin ilman kolmiloikkaa kulkemaan. Ero hevosen olemuksessa on hämmentävän huikea, onneksi parempaan suuntaan siis. Alakaula ei heti ekana pullota ja ruuna rentoutuu muutenkin nopeammin.

Nyt päätin ainakin vaihtaa kivennäisen Pavoon (siinä magnesiumia 3,5%, kun taas Black Horsessa vain 1%). Katsotaan auttaako se, vai saako Salama jatkossakin magnesiumkuureja. Ensi talven heinistä voisi myös teettää kivennäisanalyysin, menneen talven heinistä sitä ei tehty.


Onko teillä lukijoilla kokemusta vastaavasta?

14 kommenttia:

  1. Mulla on vanha suomenhevostamma joka saa joka kevät (juurikin näihin aikoihin) magnesiumkuurin. Sen luonteenmuutoksesta en osaa sanoa, se kun on aina yhtä nyrpeä, siinä ei siis esiinny hermostuneisuutta tms, mutta magnesiumin tarpeen huomaan sen lihasvärinöistä. Juuri pari päivää sitten aloitin tämän keväisen kuurin, juurikin tuolla Black Horsen magnesiumin, johon tämä tamma on vastannut aina hyvin. Täytyypä nyt oikein tutkia, muuttuuko rouvan olemus yhtään pehmeämmäksi kuurin aikana, olis kyllä ihan kiva!

    Aika huima ero teillä, ja nimenomaan tuossa mentaalipuolella! Hyvä niin, ettei tarvii aina kaksin käsin pidellä pientä heliumpalloa!

    Hyvää kevättä sinne!

    Sari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salamalla on myös jonkinlaisia lihasjumeja (mistä sitten varsinaisesti johtuu, varmuudella en voi yhtä tiettyä syytä nimetä) ja noin yleisesti on hyvin "herkkä" eli kuppi lentää nurin herkästi ja tyyppi on silloin pinkeä kuin viulunkieli. Mg-kuurilla yleisolemus on levollisempi, se on siis lähes maaginen tuote!

      Mukavaa kevättä sinnekin! Ihanasti vihertää jo... :)

      Poista
  2. Hevosesta ja magnesiumista ei ole kokemusta, mutta itse aloitin nappailemaan sitä iltaisin pari kuukautta sitten. Nyt nukun hyvin, lihasjumeja ei ole eikä tule ja makeanhimo on kadonnut (!!!) Ja voi sillä olla vaikutusta mielialaankin, kun jossain vaiheessa jo kommentoin kotona, että tietyn työkaverin naaman näkeminen on viime aikoina v*****t vähemmän kuin normaalisti ;)

    Ehkä pitäisi kokeilla tallillakin, meille on tällä viikolla muuttanut Neiti Pöhkö, joka on vienyt tasaisen lupsakan tamman mennessään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitänee siis itsekin kokeilla! ;)

      Salama - synttärisankari - ainakin hyötyy tästä suuresti. Jännä, miten yksi pulveri vaikuttaa niin rajusti. Enää mietin, että annanko kuureja vaiko saisiko se sitä koko ajan pienellä annoksella... :D

      Poista
  3. Aikanaan omalle ratsusuokille syötin magnesiumia. Oli kyllä kuin eri hevonen, auttoi myös vaikeisiin kiima-ongelmiin. Pavon syöttömäärä on niin pieni, että vaikka siinä prosenttuaalisesti on enempi magnesiumia, niin taitaa mennä samoihin muiden kivennäisten kanssa? Eli kannattaa kyllä lisätä sitä magnesiumia myös purkista ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Forcessa suurin piirtein yhtä paljon, sen kanssa oli ainakin ihan ok pelkästään. Katsotaan. :) Mukava huomata, ettäs myös pelkkä tavan magnesium ilman tuota kehuttua L-tryphofaania tepsii. Monelle se ei yksinään kuulemma auta.

      Poista
  4. Hei kiitos vinkistä! Magnesiumista olikin puhetta jo hierojan kanssa aiemmin, ja nyt kuulostaa sen verran lupaavalta että taidan käydä hakemassa kokeeksi purnukan. Meilläkin on tuo sama Black Horsen kivennäinen, se maittaa paremmin kuin esim Racingin vastaava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja lisättäköön ettei isoja ongelmia sinänsä ole, mutta lihaksisto ei ole ollut ihan parhaimmillaan ja säikkyily on vähän lisääntynyt vrt aikaisempaan. Väkirehujen vähennys auttoi, mutta tuon magnesiumin voisinkin kokeilla vielä ennen laidunkautta.

      Poista
    2. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Ainakin Salaman kohdalla uskon tuon lisääntyneen säikkyyden ja säpsyilyn liittyvän jollain tapaa lihaksistoon/hermostoon (= kipuun), joten sikäli tämä on oikein nasta juttu, että jokin vähän tasoittaa sitä. Toki tuo rauhallisuus vie terävyyttä esim. kenttätyöskentelystä, mutta se on sitten voi voi. :D Salamalla ei väkirehujen lasku auttanut. Se ei muutenkaan syö juuri mitään.

      Poista
    3. Ai niin kivennäisistä vielä: Meillä ei myöskään tuo Racing maistu, ei "hiekkana" eikä siinä toisessakaan muodossa. Chevinal oli hyvä, mutta tosi sotkuisaa tavaraa loppupeleissä. Marstallia tai Pavoa suosin jatkossakin. :)

      Poista
    4. Uskon myös vakaasti siihen, että jos säpsyilyt yllättäen lisääntyvät niin joku paikka on turhan kireä. Ja meilläkin esiintyy tosiaan tuo alakaulan pullautus heti kun joku jänskättää ;) niin voisi sopia kuvaan. Täytyy yrittää huomenna käydä jonkun maatalouskaupan kautta kotimatkan varrella.. :)

      Poista
    5. Se on hyvä taktiikka lähteä lapa edellä jyräämään, jos tarve vaatii: Alakaula purjeen lailla ulos ja menoks. :D

      Poista
  5. Voin erittäin lämpimästi suositella magneesiumöljyä vaivoihin.http://www.sportriders.fi/hevoselle/hevosen-hoitotuotteet/magnesiumoljy

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, meidän hieroja tätä kertoi hankkineensa, odotan käyttökokemuksia innolla. :)

      Poista